Doi hibrizi noi de la Syngenta pentru anul agricol următor
De curând, în localitatea Filipești din județul Bacău, compania Syngenta a realizat trei ateliere de prezentare dedicate fermierilor prezenți: un atelier dedicat prezentării portofoliului companiei la cultura de porumb, unul dedicat regulilor de aplicare a produselor de protecția plantelor, cât și un atelier de recoltare a hibrizilor de porumb. Ca noutate, specialiștii ne-au prezentat doi noi hibrizi, care se vor comercializa din anul agricol următor.
Artesian, noua generație de hibrizi de porumb Syngenta
Anul acesta, Syngenta a venit cu noutăți către fermierii din România. Compania a lansat un nou concept, la porumb, respectiv conceptul Artesian. Noua generație de hibrizi vine cu o genetică absolut nouă, cu performanțe deosebite, în condiții de stres, fie că este vorba despre stres hidric, fie că este vorba despre stres termic. Pe platforma organizată la Filipești, reprezentanții companiei le-au arătat celor prezenți ceea ce pot obține folosind tehnologiile Syngenta. „Pe platforma organizată de noi s-au putut vedea doi hibrizi, care sunt comercializați sub această umbrelă. Vorbim despre Orpheus și Chorintos, amândoi fiind hibrizii, care s-au clasat pe podium, din perspectiva producției. Cred că mai îmbucurător este faptul că toți hibrizi de porumb pe care i-am recoltat aici au oferit rezultate deosebite și vorbim despre 14-15 tone/ha“, a precizat Sergiu Staicu, director general Syngenta România și Republica Moldova.
Reprezentantul Syngenta a precizat faptul că fermierii trebuie să aibă grijă cu privire la alegerea semințelor pentru propria fermă: „Recomandarea mea ar fi ca fermierii să aleagă hibrizii din mai multe grupe de maturitate, astfel încât indiferent cum este anul, să reușească să evite, într-un fel sau altul, perioadele de secetă, de arșiță, mai ales la înflorit, dacă vorbim de porumb, la fel și la floarea-soarelui. O recomandare particulară în zona aceasta ar fi hibrizii high-oleici! Syngenta are câțiva hibrizi high-oleici foarte productivi, cu rezultate deosebite“, a încheiat Sergiu Staicu.
Caracteristicele cele mai importante ale conceptului Artesian sunt reprezentate de un sistem radicular bine dezvoltat, ceea ce aduce o gestionare mai eficientă a resurselor de apă, având totodată o toleranță sporită la factorii de stres termic și hidric. Noua generație de hibrizi are la bază o viteză foarte bună de pierdere a apei din bob, aceasta fiind este una dintre principalele caracteristici ale geneticii Syngenta. Totodată aceștia se deosebesc prin faptul că sunt hibrizi timpurii, care prezintă o toleranță sporită la bolile tulpinii și a știuletelui.
Chorintos și Scorpius vor fi viitorul Syngenta
Hibridul Chorintos este un hibrid nou în portofoliul Syngenta și este introdus în comercial de anul acesta, după ce a fost testat în foarte multe locații. Acesta are o serie de particularități ce se pretează tehnologiilor intensive. „Hibridul Chorintos are un sistem radicular dezvoltat, ceea ce îi dă o toleranță bună la secetă și arșiță. Se pretează la tehnologii intensive, deoarece este tolerant la bolile tulpinii și la bolile știuletelui și nu prezintă nici boli. Acesta face parte din grupa FAO 300, fiind un hibrid timpuriu, ce se pretează bine la semănatul de vreme, având o vigoare bună la plecarea în vegetație“, a descris hibridul Silviu Costea, reprezentant vânzări pe ferme mari.
Hibridul Orpheus, ca și hibridul Chorintos, face parte din conceptul Artesian. Acesta are un sistem radicular puternic, ceea ce îl ajută să fructifice bine, de la tot ceea ce înseamnă apă și până la nutrienții din sol: „Orpheus este un hibrid care a oferit niște rezultate care ne-a surprins, în toate zonele țării și în toate tehnologiile. Acesta se pretează foarte bine, atât pe tehnologii intensive, cât și în zonele cu condiții mai dificile sau cu o tehnologie medie. Este un hibrid care pornește de la 10 t/ ha și poate ajunge până la 15 t/ha. Rezistă foarte bine la frângerea tulpinii și are o toleranță bună la bolile spicului. Pe acest hibrid vor fi foarte rar atacuri de Ostrinia, ceea ce automat duce la un conținut destul de scăzut de toxine. De altfel, dinamica pierderii apei din bob este excepțională“, a adăugat Florin Stoian, reprezentant vânzări Syngenta, județul Brăila.
Un alt hibrid prezentat în cadrul evenimentului este Scorpius, încadrat în grupă de maturitate de 270 FAO. Acesta are un sistem radicular bine dezvoltat, toleranță la bolile tulpinii și a știuletelui, și, nu în ultimul rând, prezintă toleranță la cădere prin frângere.
Cobalt - cel mai vechi membru al portofoliului Syngenta
Cel mai vechi membru din portofoliu Syngenta este hibridul Cobalt. Reprezentanții companiei susțin că este unul dintre cei mai stabili hibrizi din piața de porumb din România. Este un hibrid semitimpuriu, din grupa 340 FAO potrivit pentru tehnologii medii sau acolo unde sunt sole cu un teren mai dificil și cu un deficit de îngrășământ: „Recomand ca acest hibrid cu stabilitate să fie semănat, undeva la 10-15% din suprafața oricărei ferme, deoarece nu știm ce condiții vor fi în acel an“, a adăugat Grigore Corciova, reprezentant Syngenta, județele Iași și Neamț.
Mare grijă la produsele de protecția plantelor
La finalul întâlnirii, Andrei Măruțescu a prezentat fermierilor modul în care trebuie folosite corespunzător produsele pentru protecția plantelor. De asemenea, acesta a menționat faptul că acest segment este foarte important pentru companie: „Avem cinci reguli de aur în utilizarea corectă a produselor de protecția plantelor. Întotdeauna vă recomandăm să purtați cu grijă echipamente de protecție atunci când folosiți produse de protecția plantelor și să aveți o igienă personală corespunzătoare (…). De asemenea, recomandăm să citiți cu grijă eticheta produsului, deoarece acolo veți regăsesc toate specificațiile“, a conchis Măruțescu.
Fermierii și produsele Syngenta
La manifestare nu puteau lipsi fermierii din zonă, care folosesc produse Syngenta. Aceștia se declară mulțumiți de hibrizii companiei, dar și de eficiența produselor de protecția plantelor.
Marian Deaconu, din comuna Itești, județul Bacău, seamănă atât hibrizi de porumb, cât și de floarea-soarelui: „80% dintre semințele pe care le iau pentru fermă sunt de la Syngenta. Am 52 ha anul acesta, jumătate cu floarea-soarelui și jumătate cu porumb, iar dintre hibrizii de porumb am în fermă Chorintosul, Zephirul și Cobaltul. Dintre erbicide folosesc de la ei: Elumisul, Gardoprimul și Mistralul.“
Și femierul Liviu Bălănici, din județul Iași este mulțumit de erbicidele Syngenta: „Folosesc Elumisul cu succes, deoarece este un produs care combate Chenopodium și volbura. La noi aceste două buruieni reprezintă o problemă destul de mare. Anul trecut dintre hibrizi de la Syngenta am folosit Zefirul și mă declar mulțumit. Mă gândesc să mai achiziționez și în următoarea campanie.“
Un alt fermier prezent a fost Andrei Pantelimon, din comuna Letea Veche, județul Bacău, care se declară mai mult decât mulțumit de hibrizii de floarea-soarelui Syngenta: „Am folosit produsele Syngenta, respectiv patru hibrizi de floarea-soarelui, doi high-oleici și doi linoleici. Pe o suprafață de 80 de ha am pus Neostar, iar pe 50 ha, hibridul Bacardi. De asemenea, am semănat hibrizii Export și Talento, fiecare câte 20 ha. La porumb, folosesc Cobaltul pe o suprafăță de 25 ha. Pe viitor cred că o să mai achiziționez Zephirul și gama aceasta nouă, Artesian.“
Beatrice Alexandra MODIGA
- Articol precedent: Semtest-BVN informează că anul acesta renunță la organizarea Paradei Taurilor
- Articolul următor: Zeci de experți din 15 țări europene, prezenți la Conferința Rețelei Europene de Dezvoltare Rurală, găzduită de USAMV Cluj-Napoca