Romania

APIA - un fel de SMURD pentru producătorii agricoli

APIA - un fel de SMURD pentru producătorii agricoli
Distribuie:  

Pornind de la faptul că în anul trecut producătorii agricoli și crescătorii de animale s-au confruntat cu mari și regretabile întârzieri în primirea subvențiilor pentru suprafețele în exploatare și animalele avute în întreținere, am avut o interesantă discuție cu domnul Florea Stoian, director APIA Centrul Județean Ialomița. Cu gândul de a fructifica fiecare minut, am intrat direct în subiect și l-am întrebat cum ar fi stat lucrurile pentru producătorii agricoli, în special, dar și crescătorii de animale din județ dacă subvențiile ar fi fost plătite conform graficelor.

„Dacă softul utilizat pentru gestionarea cererilor unice de plată ar fi fost pregătit și funcțional, plățile puteau fi efectuate la timp și rezultatele recoltelor ar fi fost cu mult peste cele obținute. Se cunoaște că fiecare zi pierdută și nevalorificată este răspunzătoare de diminuarea recoltelor. Concret, pentru campania anului agricol 2015-2016, plata anticipată s-a «realizat» cu o întârziere de o lună, fapt ce a produs un neajuns important în buna desfășurare a campaniei de toamnă. Mai mult, unii producători agricoli care nu au avut posibilitatea de a valorifica producțiile realizate în vară (grâu, orz, rapiță) au fost obligați să acceseze credite care au fost luate cu adeverințele eliberate de APIA Ialomița, în vederea asigurării garanției față de creditori. În anul agricol 2016-2017 am finalizat plățile restante și am trecut la onorarea subvențiilor în avans, în proporție de 69% din cât s-ar fi cuvenit fiecărui fermier din schemele de plată.

La ora actuală, suntem angajați în finalizarea diferenței de 31%, cât mai avem de achitat către fermieri. În plus, din luna februarie putem începe plata subvențiilor pentru crescătorii de animale. În ceea ce privește activitatea specifică din cadrul APIA Ialomița, obiectivele pe care le avem de parcurs sunt ancorate într-o continuă muncă de informare a fermierilor.

De altfel, obiectivele care sunt prevăzute calendaristic în funcție de nevoile fermierilor și producătorilor agricoli sunt următoarele:

Pentru luna februarie pregătim campania de primire a cererilor unice de plată pentru acest an. Pornim de la informarea, programarea și celelalte deziderate în vederea achitării la timp a tuturor subvențiilor. În lunile următoare vom instrui fermierii privind funcționalitatea IPA Online și vom face deplasări în teren pentru a urmări modul în care subvențiile contribuie la creșterea nemijlocită a recoltelor. Toate aceste obiective le vom realiza pentru a crește calitatea și operativitatea plăților.

Aceste activități sunt premergătoare campaniei de primire a cererilor unice de plată, care se desfășoară anual începând cu 1 martie. Între 1 martie și 15 mai ale fiecărui an fermierii pot veni la centrele locale și județene APIA să depună solicitările de sprijin financiar acordat prin instituția noastră.

Consider că, printr-o muncă susținută pe baza unor concepții elaborate în corelație cu solicitările producătorilor agricoli, vom face din APIA județului Ialomița, așa cum spun mulți dintre fermieri, SMURD-ul pentru agricultură“, a specificat Florea Stoian, director APIA Centrul Județean Ialomița.

Mihai VIȘOIU

Revista Lumea Satului nr. 3, 1-15 februarie 2017 – pag. 47

APIA, Ialomita, producatori agricoli, IPA Online, Florea Stoian

Alte articole: