Romania

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (VIII)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (VIII)

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Colombo - capitala mondială a ceaiului

Sri Lanka face parte din acele destinaţii de vacanţă ce pot oferi combinaţia perfectă a naturii cu istoria, religia şi cultura, oraşul Colombo fiind reprezentativ din acest punct de vedere. Din păcate, timpul nu a fost nici de data aceasta de partea noastră,  dar ce am reuşit să văd a fost minunat. Un tur cu autocarul prin metropolă ne-a dezvăluit un atractiv amestec între vechi şi nou. Indiferent de ce religie eşti, aici e loc pentru toată lumea. Găseşti temple budiste şi hinduse uneori la câţiva metri distanţă unul de celălalt, apoi biserici creştine olandeze sau britanice şi moschei pentru musulmani. Este cel mai mare oraş port şi centru comercial şi financiar al insulei. Şi, ca orice urbe cu ieşire la mare, faleza Galle Face te transpune când în perioada colonială britanică, când în una dintre metropolele asiatice în plină dezvoltare. Am găsit aici şi am admirat o capitală cu un aer cosmopolit, cu zone aglomerate comerciale, dar şi rezidenţiale, cu parfumate grădini de scorţişoară. În plus, îmi aduc aminte cu plăcere de Colombo pentru că era 1 decembrie şi la restaurantul hotelului Cinnamon Grand am sărbătorit printr-o cină festivă ziua noastră naţională.

Hotelul Kandalama şi plaja din Negombo – răsfăţ în Sri Lanka

Călătoriile de tip circuit sunt de obicei interesante pentru că îţi oferă prilejul de a vedea multe locuri în timp scurt, să te bucuri de locurile în care poposeşti ori  eşti cazat. Hotelul Kandalama, de pildă, mi-a rămas în suflet. Amplasarea în mijlocul naturii, înconjurat de pădure, lac şi nişte imagini panoramice unice, fac ca acest loc desprins parcă din paradis să-ţi taie răsu­flarea. O piscină cu o arhitectură ingenioasă, ancorată parcă în neant, crea iluzia optică că eşti deja în lacul Kandalama care se contopea cu orizontul. Integrarea armonioasă a peisajului cu designul hotelului mă face să apreciez locul ca fiind unul dintre cele mai spectaculoase din lume, într-un clasament personal, desigur.

Ajunşi pe plaja din Negombo, încă eram cu gândul la Maldive şi nu-mi imaginam că aici poate fi cel puţin tot aşa de frumos. Multe bărci tradiţionale, cocotieri regali cu nucile portocalii şi cu noi gata să le consumăm tot sucul, nisipul fin galben-portocaliu, apa oceanului cu o temperatură de ziceai că eşti în cadă şi cu valuri care ne-au făcut un plăcut hidromasaj natural, totul acolo ne-a oferit o zi de neuitat.

Călătoria în Sri Lanka a fost o experienţă unică de vacanţă. Sunt destule locuri pe care nu am reuşit să vi le descriu. Sunt altele pe care încă nu le-am văzut. Dacă regret ceva este doar faptul că nu am făcut mai multe fotografii care să-mi amintească de locurile minunate pe care le-am văzut şi că nu am ajuns la plantaţiile de ceai din zona înaltă a insulei. Rămâne dorinţa de a reveni pe acele meleaguri fascinante, dar la fel de vie rămâne şi dorinţa de a descoperi alte destinaţii de călătorie.

Povestea „lacrimii de smarald“ se încheie aici, dar călătoria imaginară împreună cu dumneavoastră continuă, pentru că nu am epuizat impresiile adunate din alte locuri la fel de inedite. Aşadar, Ayubowan! (n.r. viaţă lungă şi fericită)

Teofilia Banu

Sri Lanka

Alte articole:

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (VI)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (V)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (IV)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (III)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian (II)

Sri Lanka, „lacrima de smarald“ a Oceanului Indian

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei

O viaţă cât un veac