Romania

Cum să faci singur un ceas

Cum să faci singur un ceas

În ultima vreme oamenii par să fi revenit la vechile valori, iar lucrurile hand-made (realizate manual) sunt tot mai căutate. Laura Dumbravă face parte din tagma meşterilor hand-made şi a încercat de-a lungul timpului mai multe tehnici de lucru. De patru ani şi jumătate a creat în mediul virtual Făbricuţa de idei, un grup de meşteri hand-made cu 2.700 de membri din întreaga ţară. Scopul proiectului este de a împărtăşi idei despre tehnici hand-made, despre locurile de unde se pot procura materialele necesare etc. Făbricuţa de idei a fost şi sursa noastră de inspiraţie în prezentarea realizării manuale a unui ceas.

Materiale necesare

Pentru realizarea hand-made a unui ceas sunt necesare următoarele materiale: cadran de ceas din MDF sau o placă de vinil (cum se folosea la pick-up), chit de cuţit mai subţire (acesta este o pastă albă pe bază acrilică folosită la acoperirea găurilor sau a fisurilor apărute în lemn sau zidărie, care după uscare se poate acoperi cu orice vopsea şi se poate şmirghelui ), vopsele acrilice roz-magenta, maro, crem, ştampile de silicon (disponibile în librării), burete de aplicat, şmirghel, pensulă, adeziv pentru tehnica şerveţelului, şerveţel, lac pe bază de apă pentru protecţia finală, mecanism de ceas. Valoarea totală a materialelor nece­sare este de aproximativ 30 de lei.

Tehnica, pas cu pas

1) Pe o foaie A4 trasaţi un cerc care va delimita zona centrală şi apoi lipiţi cercul de ceas. Cu un şpaclu întindeţi într-un strat subţire chitul de cuţit, în afara cercului de hârtie, pentru a forma un fel de ramă.

2) Înainte de a se usca complet chitul de cuţit folosiţi ştampilele pentru a imprima forma lor. Spălaţi-le după fiecare utilizare pentru a lăsa o urmă cât mai bine conturată.

3) Cu ajutorul unei pensule bine înmuiate în apă, aplicaţi culoarea maro, insistând pe „şanţurile“ formate.

4) Apoi, cu un burete, aplicaţi roz, uşor, prin mişcări de tamponare, insistând de data aceasta pe părţile în relief.

Aşteptaţi să se usuce şi apoi aplicaţi un strat de culoare crem pe întreaga suprafaţă a ceasului.

5) Odată uscată vopseaua, şmirgheluiţi din loc în loc pentru a-i da un aspect de vechi, în special în zona centrală a ceasului.

6) La final puteţi îmbogăţi ceasul prin tehnica decoupageului. Decupaţi şerveţelul în forma pe care o doriţi.  Aplicaţi un strat de adeziv şi cu ajutorul unei pensule lipiţi şerveţelul prin mişcări dinspre centru înspre exterior. După ce vă asiguraţi că şerveţelul este lipit bine aplicaţi pe întreaga suprafaţă centrală un lac pe bază de apă. După uscare ataşaţi mecanismul de ceas şi cifrele.

Laura ZMARANDA

ceasuri

Alte articole:

Tablouri pe sticlă din piese de ceas

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei

O viaţă cât un veac

„Spectacolul dueliştilor“

Scut pentru materialul lemnos şi fructele de pădure

Delta Dunării în perspectiva viitorului buget european

România, cimitirul florilor

Alunul