Romania

Expoziţia Naţională a Crescătorilor de păsări şi mamifere mici

Expoziţia Naţională a Crescătorilor de păsări şi mamifere mici

Timp de cinci zile, la Suceava a avut loc Expoziţia Naţională a României a crescătorilor de păsări şi mamifere mici, de curte, eveniment unic în România prin amploarea sa şi implicit prin valoarea ridicată a exponatelor şi jurizarea de nivel european. Peste 500 de crescători, membri a 43 de asociaţii de crescători de păsări şi animale mici din toată ţara, au expus un număr record de peste 4.600 de exponate, găini de rasă, iepuri de casă, porumbei de agrement şi păsări exotice din mai multe rase şi varietăţi ale acestora.

Expoziţia, prima de la intrarea României în marea familie europeană a crescătorilor de păsări şi animale de agrement, a fost organizată, sub egida Entente Européenne, de Asociaţia „Fantezia“, Ţara de Sus din Suceava, condusă de Radu Romeo Uşurelu şi Cristian Câtea, Uniunea Generală a Crescătorilor de Porumbei, Păsări şi Animale Mici din România (UGCPPAMR) şi Federaţia Asociaţiilor Crescătorilor de Păsări de Curte şi Animale Mici în Rasă Pură din România (FACPCAMRPR), cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Suceava, România fiind a 24-a ţară înscrisă la forumul european de profil, conform Adunării Generale de la Sarajevo din luna mai 2014.

„După cum era de aşteptat, conform tratativelor dintre părţi (UGCPPAMR şi FACPCAMRPR) şi voinţei maselor, expoziţia a fost una naţională. Salutăm această decizie normală şi firească de a organiza în acest an un eveniment de amploare şi de referinţă pentru hobby-ştii din România“, a declarat dr. Alin Sever Deteşan, vicepreşedinte interimar FACPCAMRPR.

La reuşita evenimentului organizat la viitorul mall Orizont Plaza a contribuit şi noul mod de jurizare a exponatelor, fiind aplicată o decizie adoptată la nivelul Uniunii prin care au fost create comisii mixte de arbitri provenind de la toate asociaţiile, indiferent de data afilierii lor la Uniune, coordonarea acestor echipe mixte fiind acordată celor care au condus de-a lungul anilor Corpurile Naţionale de Arbitri ale celor trei organizaţii naţionale de profil. Acest mod de jurizare a fost considerat de participanţi ca fiind cel mai corect pentru că nu conduce la discriminări şi controverse, care în final aduc nemulţumiri în rândul participanţilor.

Secţiunea columbofililor a atras vizitatorii

Cele două etaje ale mall-ului au fost ocupate în întregime de sute de standuri de prezentare a numeroaselor exemplare de păsări şi mamifere mici, de curte, multe dintre rasele şi varietăţile expuse fiind prezente pentru prima oară într-o astfel de manifestare organizată în Suceava.

Una dintre cele mai vizitate şi admirate secţiuni a fost cea a columbofililor. Peste 2.500 de porumbei au putut fi admiraţi într-o înşiruire nesfârşită de cuşti de la etajul mall-ului. Porumbei campioni, albi, cenuşii, roşcaţi sau pestriţi, uriaşi sau pitici, cu moţ sau cu guler din care abia se mai vedeau ochii şi ciocul, cu coada evantai sau cu pene creţe, au făcut deliciul vizitatorilor. Columbofilii din ţară au putut să facă schimburi sau să cumpere cele mai frumoase exemplare de porumbei autohtoni din rase precum Zburător Gât Golaş Românesc, Zburător Albastru de Cluj, Roller de Cluj, Castaniu de Craiova, Zburător Dungat Românesc, Zburător Vişiniu Românesc, Jucător de Cluj, Jucător Bălan de Iaşi, Negru Trenat de Bucureşti, Zburător Argintiu Românesc, Zburător Ciung de la Ploieşti, Uriaş de Salonta ori Zburător Bujor Românesc.

Rase de iepuri din toată lumea

Expoziţia de la Suceava a reunit sub acelaşi acoperiş şi 800 de iepuri, fiind reprezentate toate rasele româneşti, dar şi o mulţime de rase de peste hotare. Iepurii albi, gri, grifier, gălbui, albăstrui sau pestriţi, în două sau chiar trei culori, uriaşi sau cu talie normală, cu urechi lungi sau pitice i-au fascinat pe cei veniţi să-i admire, de cea mai mare atenţie bucurându-se „urecheaţii“ din rasele Berbec, Havana, Turingen, Izabel, Lila, Agouti, Roşu, Opal, Marele argint, Vienez, dar şi cei din rase mai puţin întâlnite în zona Sucevei precum Chinchila Mare şi Chinchila pitică, Argintiu German, Neozeelandez, Californian, Japonez, Hasen, Rex – Castor, Negru, Galben, Dalmaţian, Japonez, Iepure de Cluj, Secui, Rex pitic, Cap de leu ori Berbec pitic.

Peste 1.000 de exemplare de găini

Sute de crescători de găini de rasă s-au lăudat la această expoziţie, într-o gălăgie greu de descris creată de cotcodăcitul celor aproape 1.350 de exemplare, multe dintre ele din rase de care puţini au auzit. Cu creste uriaşe sau cu pene din care nici nu li se zărea capul sau picioarele, cocoşii au atras atenţia găinilor de rasă grea, rasă pitică şi ornamentală şi chiar a păuniţelor. Au fost expuse găini din rasele mari dar şi mijlocii cum ar fi Columbia, cu toată gama de varietăţi, sau Brahma, cu varietăţi precum Argintie cu Benzi, Albastră, Potârniche cu benzi, o gamă variată de Cochinchina, exemplare mai rar întâlnite, cum ar fi Jersey Giant, Australorp, Combatant, Orpington – cu varietăţile Maro Porţelan, Lavandă şi Şoim, dar şi exemplare de Gât Golaş de Transilvania, Plymouth Rock, Wyandotte, Marans, Moţată Olandeză, Phoenix, Sumatra, Yokohama, Minorca, Lakenfeld, Hamburg, Mătase Japoneză. Din cele câteva rase pitice mai rar întâlnite şi care au fost expuse la Suceava menţionăm Mii de flori, Sussex Pitic, Rhode Island Pitic, Phoenix Pitic, Brakel Pitic, Chabo, Bantam, Barbora Anvers.

O secţiune aparte a expoziţiei a fost dedicată unor categorii exotice, precum călifari albi şi aurii, păuni, fazani aurii şi de Himalaya, bibilici şi porcuşori de Guineea, gâşte Călugăr, Canadiene, Toulouse ori Fluierătoare sau raţe din speciile indiană alergătoare, Caroline, Mandarin, Călugăr, Pekin, Call Duck şi Caiuga.

Juriul a premiat rasele şi varietatea de culoare

Juriul de specialitate a acordat titluri de Campioni naţionali – individual pe rasă, Campioni naţionali – individual pe varietate de culoare pentru un mascul şi pentru o femelă, Campioni naţionali colecţie pe rasă pentru colecţiile pe varietate de culoare, pe grup de varietăţi de culoare şi pe rasă, fiecare colecţie fiind formată din 4 exemplare din ambele sexe. Comisia naţională de arbitri a premiat: Cel mai frumos porumbel dintr-o rasă românească; Cel mai frumos porumbel dintr-o rasă străină; Cea mai frumoasă găină dintr-o rasă românească; Cea mai frumoasă găină dintr-o rasă străină; Cea mai frumoasă pasăre ornamentală din expoziţie; Cea mai frumoasă pasăre exotică din expoziţie; Cel mai frumos iepure din expoziţie; Cel mai frumos cavia din expoziţie, fiind întocmite şi clasamente pe asociaţii şi pe secţiuni.

Silviu BUCULEI

expozitii, pasari exotice, crescatori de pasari

Alte articole: