Romania

Năutul, o bogăţie pentru solurile neirigate

Năutul, o bogăţie pentru solurile neirigate

Năutul (Cicer arietinum) face parte din familia leguminoase, fiind cultivat pentru boabele sale folosite în alimentație fierte, prăjite, ca surogat de cafea, precum și în furajarea animalelor.

Boabele conțin 18-28% proteină, 6-7% grăsimi și 46-48% amidon.

Se preferă cultura năutului față de celelalte leguminoase pentru boabe deoarece este foarte rezistent la secetă, se poate cultiva și pe soluri ușoare și chiar pe soluri sărăturate, în zonele secetoase. Are coacere uniformă, nu se scutură, tulpinile sunt erecte, ușor de recoltat cu combina.

Are rădăcini viguroase și profunde, cu mare putere de solvire asupra substanțelor greu solubile din sol și aduc la suprafață, din profunzime, fosforul și calciul.

Tulpina este ramificată, prevăzută cu peri ca și frunzele și păstăile, perozitate care asigură rezistența la secetă.

Are perioada de vegetație relativ scurtă (90-100 zile), putând valorifica umiditatea acumulată în perioada de toamnă-iarnă și maturizându-se înainte de apariția arșițelor puternice. În plus, el își încetează creșterea în timpul secetei și o reia când apar condiții favorabile, fără a influența mult nivelul producției.

Excesul de umiditate este dăunător deoarece favorizează apariția bolilor. De aceea năutul nu se irigă. Eliberând terenul devreme și lăsându-l bogat în azot, năutul este o bună premergătoare pentru culturile de toamnă.

Lucrările solului pentru năut constau într-o arătură de toamnă, bine mărunțită și nivelată pentru a asigura condiții să se însămânțeze primăvara foarte timpuriu.

Pregătirea patului germinativ se asigură printr-o lucrare cu combinatorul la 5-6 cm adâncime, adică la nivelul introducerii seminței în sol.

Fertilizarea se realizează prin aplicarea a 40-60 kg P2O5/ha, iar în cazul când timpul este foarte secetos și nu sunt condiții pentru activitatea microbiologică din sol, deși sămânța a fost tratată cu nitragiu, se aplică 30/50 kg azot/ha.

Semănatul se execută primăvara devreme, când în sol s-a atins temperatura de 3-4°C și nu trebuie întârziat, chiar dacă ulterior apar temperaturi scăzute pentru că năutul, ca plantă tânără, poate rezista la minus 6°C.

Distanța între rânduri este de 50 cm sau se seamănă în benzi de câte 3 rânduri la 45 cm și între benzi 60-70 cm pentru urmele roților tractorului.

Se vor însămânţa 40-45 bobe germinabile/m2 folosindu-se 80-120 kg sămânță/ha. Ar fi de preferat să alegeţi soiul Cicero sau populații locale de năut.

Lucrările de întreținere urmăresc combaterea buruienilor, a bolilor și dăunătorilor. Buruienile se combat prin prașile, iar dacă gradul de îmburuienare este ridicat se aplică și erbicide (Treflan 4-5 l/ha aplicat înainte de semănat) și (Pivot 0,5-0,75 l/ha aplicat în timpul vegetației).

Dintre boli, mai frecventă este antracnoza, iar ca dăunător musca minieră a năutului, care se combate cu insectofungicide specifice.

Recoltarea se execută când majoritatea păstăilor s-au îngălbenit, boabele sunt tari și au culoarea specifică soiului.

Nu trebuie întârziată recoltarea deoarece boabele se întăresc foarte mult și fierbe greu.

În condiții de tehnologie corespunzătoare se pot realiza producții de 2.000-3.000 kg/ha boabe.

Prof. dr. ing. Vasile POPESCU

naut, soluri neirigate

Alte articole:

Năutul, FIUL SECETEI

Năutul, cultura care permite împărțirea riscurilor

Cultura năutului

Leguminoase uitate

Revin în actualitate ricinul, mazărea şi năutul

Ilisei Rusu, rapsodul din Băişeşti

Lucia Todoran, creatoarea de artă de pe Valea Sălăuţei

O viaţă cât un veac

„Spectacolul dueliştilor“