Romania

Hibrizii siloz de calitate cresc producţia de lapte

Hibrizii siloz de calitate cresc producţia de lapte

Una dintre principalele preocupări ale crescătorilor de vaci este creşterea producţiei de lapte ce se poate obţine mai ales printr-o furajare cât mai completă şi eficientă. Soluţia? În primul rând calitatea hibridului de porumb ales şi apoi cantitatea de siloz recoltat. Aceasta a fost informaţia transmisă fermierilor din zona Transilvaniei de către reprezentanţii Limagrain România, în cadrul evenimentului Zilele câmpului LG 2013, desfăşurat la începutul lunii septembrie în Baraolt – Covasna. Parteneri au fost companiile Agrocomerţ Holding Timişoara – dealer Claas în România şi BASF, furnizor de produse pentru protecţia plantelor.

Cum alegem hibrizii pentru porumbul siloz?

Un rol important îl constituie alegerea hibridului şi adaptabilitatea acestuia la zona unde se cultivă, potrivit lui Sorin Chiru, director la Institutul Naţional de Cercetare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov. „Sigur că este interesantă şi această direcţie pe care cei de la Limagrain au dezvoltat-o în ultima perioadă, în sensul de a creşte eficienţa utilizării porumbului prin nişte transformări făcute la nivelul genomului de porumb pentru hibrizii lor. Am reţinut că se pot obţine de la 0,5 până la 1 l de lapte/zi în plus prin utilizarea acestor hibrizi, dat fiind faptul că au digestibilitatea mai ridicată decât cei normali“, a mai specificat Sorin Chiru.

În ceea ce priveşte obţinerea silozului din porumb acesta trebuie să aibă aproximativ 54% fibre şi 46% boabe, iar fibrele să fie mărunţite între 1 şi 2 cm, dacă sunt mai mari, odată ajunse în rumenul vacii, bacteriile nu vor digera masa vegetală şi se vor regăsi în dejecţii, fapt care nu va fi decât o pierdere pentru fermier. De asemenea, boabele nu trebuie tocate, ci doar zdrobite. Şi iată de ce este necesară recoltarea cu echipamente speciale, gen combina Jaguar 880 prezentată de Claas, care să asigure obţinerea unui furaj de calitate înaltă.

„La noi porumbul siloz nu este doar un input în agricultură, ci o parte din producţia de lapte. Mare parte dintre voi vă gândiţi câte tone de siloz aţi făcut la recoltare, ceea ce nu este rău, dar bani de pe aşa ceva nu vin. Abia după ce vindeţi laptele se încasează şi bani. Pentru fermier este important să ştie cât lapte se va obţine dintr-un kg de siloz sau de pe un ha cultivat cu porumb siloz.

Şi acesta trebuie să fie raţionamentul fiecăruia“, a explicat Stanislav Studenka, responsabil LG Nutriţie Animală pe Europa de Est.

„Hibridul de porumb 32.52 se dezvoltă foarte bine pe zona Covasna, Harghita şi Braşov şi trebuie recoltat la 30-35% substanţă uscată. Dacă este recoltat mai târziu, când va ajunge în bateria de siloz se va presa greu şi va avea o fermentaţie proastă. La recoltare, silozul trebuie să fie cât mai curat, să nu fie amestecat cu pământ sau noroi, pentru a nu ajunge în bateria de siloz şi astfel să apară acea fermentare.“ Alina Creţu, director de marketing Limagrain România.

Procentul de digestibilitate face diferenţa

În mod tradiţional, lumea consideră că energia vine doar de la boabe. Amidonul din boabe este şi acesta important în nutriţia animalelor, dar energia din porumbul siloz este reprezentată de fibră, fără de care vacile ar muri.

„După mai mulţi ani de cercetare, am văzut că, dacă amidonul din porumb nu se poate ameliora prea mult, la calitatea fibrelor însă se poate lucra. La ora actuală, pe piaţă există hibrizi care au digestibilitate de 40% şi alţi hibrizi care prin ameliorare genetică pot ajunge la 65% digestibilitate. Şi aici am lucrat noi, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că şi un singur procent de diferenţă de digestibilitate între hibrizi poate să aducă o îmbunătăţire a cantităţii de lapte de vacă/zi de 0,25 l, ceea ce poate să fie enorm pentru un producător.

Al doilea pas este să ştim cum să ameliorăm aceşti hibrizi, cum să facem să creştem această digestibilitate. După această etapă de teorie, am dovedit acest lucru prin testele pe animale din ferme. În fiecare an facem 200.000 de analize a calităţii hibrizilor de porumb siloz în Europa.

Anul trecut am terminat o testare de trei ani a hibrizilor în Ungaria şi în multe alte ţări europene, precum Cehia, Polonia, Franţa. Şi beneficiul pentru fermieri atunci când au folosit comparativ un alt hibrid cu un hibrid LG Nutriţie Animală a fost de la minimum 0,5 l în plus/vacă/zi până la 2,5 l/vacă/zi.

În Olanda LG a calculat profitul pentru o fermă cu 100 de vaci şi acesta a fost de 4.000 de euro/an, doar pentru că au ales acest hibrid de tip LG Nutriţie Animală“, a spus Stanislav Studenka.

Limagrain ocupă poziţia de lider în Europa în ceea ce priveşte porumbul şi în special porumbul siloz. Locul întâi a fost câştigat prin politica practicată de companie, accentul fiind pus pe producţia de lapte şi apoi pe cantitatea de siloz recoltat.

Portofoliul Limagrain Nutriţie Animală cuprinde 4 hibrizi: cel mai reprezentativ pentru zona de Est a Transilvaniei este hibridul de porumb 32.52, din grupa FAO 250-260, Shannon, grupa FAO 400, LG 34.90, grupa FAO 490 şi Janett, care face parte dintr-o grupă mult mai târzie, depăşind 500. Aceştia întrunesc atât calităţi agronomice, rămân verzi mai mult timp în câmp, iar ştiuleţii se dezvoltă bine, cât şi nutritive, crescând digestibilitatea fibrelor şi implicit cantitatea de lapte produsă de vaci.

Recomandări BASF pentru combaterea ciupercilor şi buruienilor la porumb

În cadrul Zilelor câmpului LG 2013, Ruxandra Chiru, reprezentant vânzări BASF zona Transilvania, a prezentat fermierilor 3 tratamente necesare unei culturi de porumb pentru a fi sănătoasă şi productivă. Acestea sunt: fungicidul Opera, erbicidul Frontier Forte şi Pachetul Rekord.

Fungicidul pentru cultura de porumb Opera este un produs care trebuie folosit preventiv, până la momentul instalării secetei. Se poate aplica timpuriu, 1 l la ha atunci când porumbul are 1-1,2 m înălţime sau târziu, cu 1,5 l la ha, la înflorit, cu echipamente speciale.

„Opera face parte din gama AgCelence, asta înseamnă că, pe lângă faptul că este fungicid, are şi efecte fiziologice benefice asupra plantei. De exemplu, ne reduce sinteza de etilenă. Stresul termic determină o creştere a hormonului numit etilenă, care la rândul său duce la o coacere prematură. Astfel porumbul tratat cu Opera reduce producerea de etilenă, iar planta va reuşi să stocheze mai mult timp elementele nutritive din boabe, de unde vom avea o coacere uniformă, ceea ce va aduce producţie sigură şi de calitate. Tot datorită reducerii sintezei de etilenă ne menţine planta mai mult timp verde“, a menţionat Ruxandra Chiru.

Erbicidul Frontier Forte este un produs destinat combaterii buruienilor monocotiledonate anuale şi a unor dicotiledonate anuale în cultura de porumb. Se foloseşte în preemergenţă înainte de semănat, cu încorporare în sol la adâncime de 3-4 cm dacă este secetă sau după semănat dacă există o umiditate suficientă în sol, în doză de 0,8 până la 1,4 l la ha, în funcţie de conţinutul de humus.

În postemergenţă se poate utiliza Pachetul Rekord, format din Kelvin Top, Cambio şi adjuvantul Dash. Este singura soluţie de pe piaţă cu trei substanţe active, trei moduri de acţiune diferite, care printr-o singură trecere poate combate toate buruienile în postemergenţă la cultura de porumb. Ca doză: 1 l/ha Kelvin Top, 2 l/ha Cambio şi 0,6 l/ha Dash.

Daniela CRISTESCU

lapte, productii, hibrizi, siloz

Alte articole: