Imprimă această pagină
Articole revista 16 Februarie 2014, 20:45

Cele mai frumoase zece sate ale Europei

Scris de

De la Marea Mediterană până la apele învolburate ale Mării Nordului, de la Oceanul Atlantic la Marea Neagră, aceste sate încremenite în timp pot determina pe oricine să aprecieze şarmul unei vieţi tihnite.

Hallstatt – Austria

Satul de poveste din centrul Austriei se bucură de o aşezare magnifică pe malul Hallstätter See, între apele curate ale acestui lac şi un versant luxuriant ce urcă dramatic din malul apei. O tradiţie a mineritului de sare, începută cu multe milenii în urmă, se traduce astăzi prin durabilitate şi prosperitate în micuţa comunitate.

Tellaro – Italia

Drumurile şerpuite de-a lungul crestelor colinelor şi un port de-a dreptul minuscul au protejat Tellaro de valul de turişti ce a înghiţit alte orăşele din regiunea Liguria (nord-vestul Italiei). O sumedenie de clădiri pastelate stau agăţate pe versanţii abrupţi ai lui Tellaro. În mod grăitor, această aşezare ocupă cel mai estic punct al Golfului Poeţilor (Golfo dei Poeti).

Bibury – Anglia

Regiunea deluroasă Cotswold este o zonă de o frumuseţe naturală remarcabilă din sud-vestul Angliei, iar unul dintre cele mai frumoase sate ale sale este Bibury, unde pe pajişti verzi răsar căsuţe vechi din piatră, cu acoperişuri înclinate abrupt. Râul Coln, care străbate satul, mişună cu păstrăvi, însă zona cu adevărat pitorească este Arlington Row, un lanţ de vile construite în secolul al XVII-lea.

Colmar – Franţa

Influenţe franceze şi germane se contopesc în acest sat alsacian bine conservat. O gamă largă de stiluri arhitecturale, de la goticul german la neobarocul franţuzesc, poate fi reperată în cătunul vechi, care a fost scutit de distrugere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, datorită frumuseţii istorice a străduţelor sale pietruite, a canalelor liniştite şi a căsuţelor pe jumătate din cherestea.

Reine – Norvegia

Situat la nord de cercul polar, Reine este un sat de pescuit cochet din arhipelagul Lofoten, o zonă superbă de sălbăticie nordică, în care golfuri de safir mângâie fiorduri în preajma vârfurilor muntoase. Multe dintre cabinele de un roşu aprins ale pescarilor (numite Rorbuer) au fost transformate în vile confortabile, care oferă vizitatorilor acces direct la Marea Norvegiei. Ce loc mai potrivit pentru a savura spectacolele copleşitoare de lumini ale aurorei boreale…

Pučiśća – Croaţia

Autobuzele şi vasele de croazieră care se opresc de-a lungul însoritei coaste dalmate a Croaţiei dezlănţuie pofta turiştilor de a cunoaşte farmecul Dubrovnik-ului şi bătrânul sat insular Hvar. Mai puţini îşi găsesc calea către Pučišća, pe insula Brač. Recompensa este un sat de litoral cu farmec neconvenţional: vile din piatră albă cu acoperişuri de teracotă, alei pietruite înguste şi o piaţetă pavată cu piatră. E o ocazie pentru a te încălzi într-o relativă singurătate şi a înota în unele dintre cele mai turcoaz colţuri ale Mării Adriatice.

Telč – Republica Cehă

Localnicii din Telč, o aşezare mică din sudul Moraviei, au intrat pesemne în competiţie pentru frumuseţea caselor lor, aşa cum ne indică în prezent aspectul pieţei principale alungite, unde fiecare clădire este parcă mai arătoasă decât următoarea. Faţadele în stil baroc şi renascentist, oferind frontoane mari vopsite în pasteluri moi, adăpostesc acum mici magazine şi cafenele. Un impunător castel renascentist şi iazuri pline de peşte înconjoară piaţa.

Cong – Irlanda

Înconjurat de pârâiaşe, satul pitoresc Cong se află la frontiera dintre regiunea Mayo şi Galway, o regiune de lacuri şi pajişti de un verde vibrant presărate cu oi la păscut. În Cong găsim numeroase poduri de piatră, ruinele unei mănăstiri medievale, ocazionala cabană acoperită cu stufăriş şi Castelul Ashford, o proprietate mare în stil victorian care a fost transformată într-un hotel de lux romantic.

Gruyères – Elveţia

Gruyères este renumită pentru brânza cu acelaşi nume, a cărei uşoară aromă de alune se topeşte atât de bine în fondue. Însă puţini sunt familiarizaţi cu satul în sine, un cătun medieval în valea superioară a râului Saane din vestul Elveţiei. O stradă largă pavată cu piatră duce până la magnificul castel Gruyères, cu ale sale impunătoare fortificaţii de secol XIII, de unde poţi admira măreţia Alpilor.

Bled – Slovenia

Această micuţă aşezare de munte din nord-vestul Sloveniei îmbrăţişează malurile lacului Bled, ale cărui ape glaciare albastre împresoară o insuliţă pe care se află Biserica Adormirea Maicii Domnului. După o plimbare de două ore în jurul lacului şi o excursie la castelul medieval de pe creastă, te poţi ospăta cu specialităţi culinare locale, cum ar fi kremšnita sau kremşnit, cum este cunoscut în România.

Pagini realizate de Sorin STAICU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite