Agrotehnica 13 Februarie 2023, 20:06

Preoteasa florilor din Sascut

Scris de

Mădălina Grigoraș, preoteasa florăreasă din comuna Sascut, județul Bacău, este soție, mamă, preoteasă și inginer horticol, dar și harnică și pasionată de horticultură, solarul de acasă fiindu-i un rai floral, care inundă cu voluptatea culorilor și parfumul florilor. A crescut într-o familie de legumicultori, iar pasiunea și dragostea față de plante le moștenește, motiv pentru care anul trecut a luat decizia să investească într-un business floricol, cu mult peste 3.000 € din fonduri proprii.

În primul an de producție, 15.000 plante bienale

„Sunt profesoară la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias“ din Sascut din anul 2020 pe catedra de Agricultură, predau module de specialitate și, de când ne-am stabilit în comuna Sascut, dorința mea a fost să ne construim un solar pentru a cultiva specii floricole. Privind la nevoile comunității, am observat că nu este niciun producător de flori în această comună. În acest fel, m-am gândit că pot îmbina utilul cu plăcutul, astfel încât în anul 2022 am construit un solar de 400 mp, cu structură de lemn și acoperit cu folie.“

A ales să cultive flori pentru că îi place această minunată ramură a Horticulturii, Floricultura.

„Lucrând cu speciile floricole, observi toate fazele creșterii vegetative, cum ajung la maturitate și cum îți bucură simțurile prin coloritul și parfumul lor, iar acest lucru îmi oferă o satisfacție enormă. În toamna anului trecut am început activitatea în acest sens prin înființarea culturilor floricole bienale-Viola x wittrockiana, Bellis sp. și Myosotis sp., având în prezent un total de 15.000 plante, urmând ca în perioada imediat următoare să începem înființarea culturilor de flori anuale“, adaugă cultivatoarea băcăuancă.

Investiția în solarul pe care îl deține s-a ridicat la aproximativ 3.000 € din fonduri proprii, urmând a se adăuga investiția în materia primă (semințe, butași, turbă, ghivece, tăvi alveolare, tratamente fitosanitare etc.), specifică Mădălina Grigoraș.

„În ceea ce privește construcția solarului, pot spune că este foarte important să fie amplasat corect, să fie orientat corespunzător. Fertilitatea solului din solar nu este prea importantă decât dacă cultivi flori tăiate.“

Fondurile europene, calea spre modernizare

Cu toate că tânăra cultivatoare este în primul an de producție, pe viitor are planuri mari, respectiv accesarea unor fonduri europene pentru construcția unei sere moderne cu toate utilitățile aferente.

„Cred că, înainte de a începe o afacere în acest domeniu, ar trebuie să te asiguri că îți place să lucrezi cu plantele. Bineînțeles că trebuie și multă atenție și perseverență pentru ca toate lucrările în etapele tehnologice de cultivare să fie bine aplicate. Multe sfaturi nu pot da pentru că și eu sunt la început de drum. Momentan practic această activitate din plăcere, îmbinând utilul cu plăcutul, principalul meu job fiind cel de profesor. În viitor mi-ar plăcea ca, prin accesarea unor fonduri europene, să punem pe picioare o seră modernă cu toate utilitățile aferente și, bineînțeles, și creșterea producției. Lucrând în acest domeniu îți dai seama că ai posibilitatea să te dezvolți, atât profesional cât și sufletește pentru că plantele îți «mângâie sufletul». Distribuirea produselor se va face persoanelor de pe raza județului Bacău. Ne gândim să colaborăm și cu alte instituții publice cum sunt primăriile, de exemplu“, adaugă tânăra.

Munca înnobilează omul

În prezent, în solarul cu flori din Sascut, județul Bacău, Mădălina Grigoraș cultivă câteva sortimente de flori din grupa bienalelor, mai exact panseluțe, bănuți și nu-ma-uita după denumirea populară, urmând ca în curând să înceapă înființarea culturilor anuale.

„Dorim să cultivăm specii de Tagetes, Antirrhinum, Salvia, Begonia, Petunia, Catharanthus, Senecio. De asemenea, colaborez cu ferme mari producătoare de flori, de unde achiziționez butași de Pelargonium, mai exact cunoscu­tele mușcate hibride Calliope și Tiroleze, dar și altele.“

Cea mai mare provocare pentru antreprenoare este lipsa forței de muncă în zonă.

„Recomand tinerilor să activeze în domeniul agricol deoarece satisfacțiile muncii sunt considerabile atât din punct de vedere bănesc, cât și profesional. În rândul tinerilor trebuie să dispară gândul că a urma un liceu agricol sau o facultate în acest domeniu este o rușine. Dimpotrivă, trebuie să se simtă binecuvântați pentru că Dumnezeu ne-a așezat într-o țară așa frumoasă, cu mult teren agricol fertil, pe care putem să-l valorificăm, să-l cultivăm și să trăim cu toții frumos și decent! În zona noastră observ o lipsă cruntă pe piața muncii a tinerilor ingineri, a mecanicilor în domeniul agricol. Dragi tineri, munca nu este o rușine, munca înnobilează omul“, ne transmite Mădălina Grigoraș, cultivatoare de flori în comuna Sascut, județul Bacău.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti