Horticultura 04 Ianuarie 2023, 16:40

Plante care înfloresc exclusiv în sezonul rece

Scris de

Grădinăritul nu trebuie să fie un hobby specific pentru vremea caldă deoarece există o mulțime de flori de iarnă care se dezvoltă în frig. Așa este, chiar și atunci când temperaturile scad sub punctul de îngheț și o pătură groasă de zăpadă acoperă solul, unele flori pot crește și chiar înflori. Multe plante perene, anuale și arbuști înfloresc de fapt în cele mai reci luni ale anului.

Și la noi în țară regăsim câteva din plantele cu care îți poți încânta privirea în sezonul rece.

Jasminum nudiflorum sau Iasomia de Iarnă este un arbust subțire din categoria foioase originar din China. Plantă cățărătoare, face flori galben auriu chiar în mijlocul iernii.

Iernița este și ea o floare care colorează peisajul acoperit cu zăpadă. Are florile galbene ca o cupă și înflorește pe la sfârșitul iernii. Se dezvoltă în solul umed al pădurilor de foioase și crește în tufe care ajung la 2-4 cm înălțime.

Camelia, o floare de efect care uneori are aspect de bujor sau trandafir, originară din China și Japonia, crește sub forma unui arbust de până la 1,5-2 m în mediu natural. Însă, iarna, în grădină, rezistă doar cameliile de tip „HARDY“.

Ciclamelele sunt unele dintre cele mai căutate plante de ghiveci care înfloresc iarna, alături de Crăciunițe. Numită și Steaua Crăciunului, această plantă superbă, Crăciunița, înflorește exact în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru a înflori de Crăciun, Steaua Crăciunului are nevoie de peste 12 ore de obscuritate completă pe zi, începând cu 1 octombrie și până la 1 decembrie.

Firavii ghiocei răsar pur și simplu din zăpadă, fiind supranumiți „vestitorii primăverii“.

Hamamelis Virgiliana, numită și Nucul Vrăjitoarelor, este o plantă care crește până la 12 m înălțime. Este un arbust cu florile în formă de păianjeni, care înfloresc iarna târziu.

Cunoscută și sub denumirea de Crin de cameră, amarillis este o plantă de cameră decorativă. Soiul de culoare roșu aprins este perfect pentru sărbătorile de iarnă. Fermierii trebuie să știe că sădirea se va face cu cel puțin opt săptămâni înainte, pentru a fi siguri că înflorește de sărbători.

Anca LĂPUȘNEANU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti