Editorial 04 Aprilie 2024, 14:40

PROVOCĂRILE PRIMĂVERII

Scris de

Nu este moment din an în care, provocați sau nu, oamenii să nu intre în adevărate campanii de dezbateri pe teme care, de cele mai multe ori, n-au nimic în comun cu realitățile care de fapt… mișcă omenirea din temelii. Conflicte armate, crize economice și sociale, încălzire globală, secetă, campanii electorale, toate garnisite cu politici care mai degrabă dezinformează, sporind astfel tensiunile și, până la urmă, deturnând atenția de la adevăratele probleme.

Nu este criză economică, spun unii analiști, ci o reașezare globală a economiei care, spun tot ei, începuse să… gâfâie ca urmare a dezorientării. Nu știu ce înseamnă asta, probabil o supraproducție a unor sectoare pentru care începuse să scadă interesul consumatorilor de orice rang.

Nu este încălzire globală, spun specialiști în domeniu, ci efectul normal al activității soarelui – exploziile de energie repetate/ciclice ale acestuia – cu efecte în Univers și, evident, asupra Terrei, activitate care a început în 2019, durează circa 11 ani, în acest an apropiindu-se de un vârf.

Este secetă, dar nu generată de așa-zisa încălzire globală, ci de efectele activității solare, așadar fenomenul având aceeași ciclitate, spun alte categorii de specialiști, analiști și ce-or mai fi ei.

Și uite-așa, oamenii nu mai știu ce și pe cine să creadă, fiecare până la urmă creându-și propria imagine pe care, încercând să și-o impună, generează dezbateri prin toate ulițele și cârciumile mai ceva ca în Parlament.

Despre campanii electorale și alt gen de dezbateri și promisiuni, tot inși cu vocație de analiști spun că sunt normale într-o democrație… normală, numai că ce există pe plaiurile noastre mioritice seamănă mai degrabă cu… sălbăticie democratică, ca să parafrazez un ins încins într-o astfel de discuție fără sfârșit dacă te încăpățânezi să crezi doar ceea ce vrei.

Și tot în această categorie ar putea intra și interminabilele discuții pe teme de agricultură și protecție a ei. Susținerile financiare în situații de criză solicitate de fermieri, pertinente dacă se ia în calcul situația economică creată de conflictul ruso-ucrainean pe de o parte și seceta prelungită cu efecte asupra potenței de a se relua activitatea, dar și asupra populației în general în ceea ce privește capacitatea de asigurare cu produse agroalimentare, pe de altă parte, sunt aspecte care tapetează activitatea guvernanților cu noi provocări.

Mai nou, dezbateri pe marginea unui nou subiect – de parcă mai lipsea unul din paleta disputelor – sistemul antigrindină, tema generând tabere pro și contra. Este de înțeles preocuparea fermierilor privind asigurarea condițiilor naturale, în lipsa altor posibilități, pentru desfășurarea normală a activității agricole, dar ar trebui să se țină seama și de preocupările susținute ale statului privind protecția acestor activități. Sigur, nu întotdeauna bunele intenții au un deznodământ fericit, dar să alegem neghina dintre boabele de grâu, dacă ea există, este la îndemâna fiecăruia.

Ion BANU


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti