Zootehnie 08 Noiembrie 2022, 13:50

Efectele utilizării semințelor de în extrudat și adaosul de probiotic în hrana puilor de carne

Scris de

IBNA Balotești

Luând în considerare, pe de o parte, importanța cărnii de pasăre și calitatea acesteia și, pe de altă parte, cererea tot mai mare a consumatorilor pentru produse naturale, utilizarea în hrana puilor de carne a aditivilor microbieni care acționează ca probiotic asociat cu ingrediente bogate în acizi grași polinesaturați omega-3 ar putea reprezenta o modalitate practică de a îndeplini aceste cerințe.

De-a lungul timpului, mai multe semințe de oleaginoase (in, camelină, cânepă, rapiță) și leguminoase (mazăre, linte, năut, fasoliță) au fost propuse ca soluții alternative naturale pentru a îmbogăți hrana cu compuși bioactivi (acizi grași, aminoacizi, antioxidanți naturali, fibre solubile etc.).

Dintre acestea, semințele de in (Linum usitatissimum L.) sunt considerate un ingredient valoros pentru conținutul ridicat de ulei (35-45%), cu un profil unic de acizi grași polinesaturați, în special acid α-linolenic (până la 50% din conținutul total de ulei), dar și proteine (20-30%), fibre solubile, lignani, vitamine și minerale (Jia şi col., 2014; Beheshti Moghadam și Cherian, 2017; Hăbeanu și col., 2019; Gheorghe și col., 2020). Cu toate acestea, utilizarea semințelor de in în hrana puilor de carne este limitată din cauza factorilor antinutriționali (de exemplu, mucilagii, glicozide cianogenice, inhibitori de tripsină și acid fitic), care pot afecta negativ sănătatea gastrointestinală, digestibilitatea nutrienților și performanțele puilor de carne (Apperson și Cherian 2017). Extrudarea este o metodă adecvată pentru a reduce factorii antinutriționali din semințele de in (Anjum şi col., 2013; Kostadinović şi col., 2016), pentru a modifica structurile lipidelor și carbohidraților, și pentru a reduce vâscozitatea digestei ileale (Pirmohammadi şi col., 2019).

in extrudat

Totodată, ca răspuns la preocupările emergente de sănătate publică cu privire la reglementările și siguranța alimentară, mai multe studii au investigat aditivii funcționali pentru hrana păsărilor, cum ar fi probioticele, pentru a îmbunătăți capacitatea imunologică naturală și rolul lor în menținerea sau îmbunătățirea sănătății intestinale, a performanțelor și produselor avicole (Al-Sagan şi col., 2020; De Cesare şi col., 2020). Una dintre cele mai utilizate bacterii lactice ca probiotic este Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus), din familia Lactobacillaceae, datorită nepatogenității și efectelor benefice asupra metabolismului gazdei, de exemplu, modularea micro-biotei intestinale, dezvoltarea și stimularea sistemul imunitar intestinal (De Cesare şi col., 2020).

Studiul recent efectuat de Gheorghe și col., (2020) în cadrul INCDBNA-Baloteşti, a evaluat efectele includerii în hrana puilor de carne Ross 308 a semințelor de in extrudat (6 și 12%) și adaosul de L. acidophilus D2/CSL concentrație 1,0 x 109 UFC/kg (20 g tonă furaj) asupra performanțelor productive, indicilor de calitate ai carcasei, greutății organelor imune, răspunsul lipo-proteic plasmatic și microflora intestinală.

Rezultatele au arătat că nivelul de semințe de in extrudat sau suplimentarea cu L. acidophilus nu influențează semnificativ performanțele de creștere ale puilor de carne, indicii de calitate ai carcasei și greutatea organelor imune, cu excepția reducerii semnificative a procentului de grăsime abdominală în carcasă. Factorul de eficiență al producției crește semnificativ odată cu adăugarea probioticului. Nivelul de semințe de in extrudat din hrană a fost corelat semnificativ cu scăderea colesterolului total în plasmă, a trigliceridelor și a concentrațiilor de lipoproteine cu densitate mică (LDL-colesterol), în timp ce adaosul de probiotic a fost corelat semnificativ cu scăderea plasmatică a colesterolului total. La nivel intestinal, adaosul de probiotic reduce semnificativ pH-ul cecal și populațiile bacteriene patogene (Staphylococcus spp. și E. coli) și crește populațiile benefice de Lactobacillus spp. și raportul lactobacili: E. coli.

lactobacillus acidophilus

În concluzie, utilizarea semințelor de in extrudat până la un nivel de 12% în hrana puilor de carne și suplimentarea cu L. acidophilus are efecte pozitive asupra stării de sănătate prin  reducerea lipidelor plasmatice și a populației bacteriane patogene de E. coli la nivel cecal, fapt ce se reflectă în performanțele productive.

Dr. ing. Anca GHEORGHE

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală-Balotești


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti