Agrotehnica 16 Martie 2022, 13:49

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași. Până acum, este un an excelent pentru vița-de-vie

Scris de

La sfârșitul lunii februarie, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași s-au finalizat, în bune condiții, tăierile în uscat la vița-de-vie (tăieri de formare și rodire) pe o suprafață totală de 75 ha. Despre soiurile stațiunii și tăierile efective am stat de vorbă cu dr. ing. Alexandru Lulu Cătălin, directorul SCDVV Iași, care a făcut referire și la condițiile climatice ale Podgoriei Copou.

„Până în prezent este un an excelent pentru vița-de-vie! Într-adevăr, precipitațiile sunt deficitare, ar fi ideal să ne apropiem de cantitatea normală de precipitații din zona noastră, undeva la 300-400 l/mp. Temperaturile minime înregistrate la Stația Agro Expert din Podgoria Copou au fost de -11º-14º C în depresiuni, pe văi. Nu avem pierderi de muguri anul acesta la vița-de-vie, nici la soiurile de masă sau la cele pentru strugurii de vin. Temperatura care dăunează viței-de-vie începe de la -17-18º C pentru strugurii de masă și -20-22ºC la soiurile pentru struguri de vin“, a specificat ing. dr. Alexandru Lulu Cătălin, SCDVV Iași.

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificație Iași deține în momentul de față o suprafață de 75 ha, plantație viță-de-vie. „Soiurile mai reprezentative ar fi: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Muscat Ottonel, precum și soiuri create la Stațiune: Busuioacă de Bohotin, clona 5 Iași, Chardonnay, Sauvignon; mai avem în portofoliu soiuri pentru struguri de masă precum: Paula, Gelu, Victoria și Aroma de Iași“, adaugă directorul Stațiunii.

Înainte de a începe lucrările de tăiat la vița-de-vie trebuie să ținem cont de trei factori, ne spune specialistul.

„Primul ar fi factorul climatic, ținând cont de temperaturile scăzute din timpul iernii, după care ar fi productivitatea soiului și potențialul de fructificare al soiului. În zona noastră condițiile climatice au permis efectuarea tăierilor la vița-de-vie în perioada normală, optimă pentru realizarea acestei lucrări. Sunt soiuri care se pot preta la tăieri scurte, adică tăiat în cep, speronat și soiuri la care tăiem efectiv în verigi de rod pentru a suplimenta numărul de muguri de rod. Spre exemplu, Feteasca Neagră rodește prin mugurii 3-4 de coardă și atunci trebuie tăiat în verigi de rod. Tăierile la vița-de-vie sunt de trei feluri: tăieri de formare, regenerare și de rodire. Tăierile de rodire trebuie făcute în fiecare an la vița-de-vie pentru că aceasta rodește doar pe coardă, anual, și în funcție de forma pe care o avem în zona viticolă.“

Spre sfârșitul lunii februarie, la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Iaşi a avut loc și o serie de instruiri privind efectuarea tăierilor în uscat la viţa-de-vie (tăieri de formare, rodire şi refacere a butucilor) pentru publicul larg, sub îndrumarea doamnei ing. dr. Gabi Zaldea şi ing. dr. Alexandru Lulu Cătălin.

„La instruiri au participat studenţi şi masteranzi de la Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi, care şi-au exprimat dorinţa de a cunoaşte aspecte legate de tehnica tăierilor la viţa-de-vie. Înainte de a începe lucrarea de tăiat la vița-de-vie am făcut gratuit instructajul atât pentru viticultorii din zonă, cât și pentru studenți. Noi tot timpul am oferit consultanță, n-am perceput nicio taxă, chiar avem, să spunem așa, menționată în fișa postului consultare cu viticultorii din zonă“, a încheiat ing. dr. Alexandru Lulu Cătălin, SCDVV Iași.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti