Articole revista 20 Aprilie 2016, 09:59

Tehnologia ecologică de cultură a castravetelui

Scris de

Castravetele, leguma care nu lipsește din nicio salată de vară, poate fi cultivat și în sistem ecologic. Originar de pe meleagurile Indiei cuprinse între Golful Bengal și Himalaya, castravetele poate avea ca premergătoare leguminoasele perene sau anuale, solanaceaele și legumele din grupa verzei. Buni vecini pentru cultura castravetelui sunt busuiocul, care protejează plantele contra făinării, ceapa, fasolea, salata, țelina și varza.

Cum se obțin răsaduri curate?

Pregătirea terenului primăvara presupune afânarea superficială, modelarea terenului, semănatul fals (ca metodă de erbicidare) și apoi semănatul propriu-zis sau plantarea răsadurilor (mai ales când este vorba de cultură la solar). Atunci când pregătiți răsadul este bine ca pentru germinarea semințelor să faceți un tratament biodinamic cu mușețel. Pentru acesta aveți nevoie de 50 g de mușețel uscat la 1 litru de apă, macerat 30 de minute, apoi filtrat. La prevenirea și reducerea atacului de bacterioze și micoze se folosește extract de usturoi (100 g de bulbi răzuiți la 1 litru de apă) pentru tratarea semințelor. Semănatul se va face direct în ghivece nutritive sau din folie cu amestec adecvat culturii. Vârsta răsadului la data plantării trebuie să fie de 30-35 zile. Ca lucrări de îngrijire a răsadurilor aveți în vedere dirijarea factorilor de mediu, fertilizarea răsadurilor cu zeamă nutritivă fermentată de păpădie (Taraxacum officinalis) obținută din 2 kg de plantă întreagă, fără flori în 10 litri de apă și folosită în diluție 1:5, extract de alge 5 litri/ha, combaterea bolilor și dăunătorilor și călirea răsadurilor. Pentru combaterea manei puteți utiliza un purin de urzică (1 kg de urzică în 10 litri de apă pus la soare timp de 12-14 zile și filtrat) în diluție de 1:20, iar în cazul acarienilor și afidelor aplicați infuzie de leurdă (75 g de bulbi tocați în 10 litri de apă, nediluat).

Întreținere și combatere fără chimicale

Înființarea culturii se face prin modelarea terenului în straturi înalte cu lățimea de 104 cm. În cazul culturilor nesusținute se seamănă două rânduri pe coronament la 70 cm distanță între rânduri și 25-30 cm între plante pe rând. Densitatea trebuie să fie de 50.000-55.000 plante/ha. După plantare udați din 10 în 10 zile solul de sub plantă cu zeamă nutritivă fermentată de varză creață. Aceasta se realizează din 3 kg de frunze în 10 litri apă de ploaie. Diluția 1:10 are ca rol stimularea creșterii și dezvoltării plantei. Ca lucrări de întreținere trebuie menționat prășitul, dacă nu s-au folosit ca metode de erbicidare mulcirea, irigarea și fertilizarea. Aceasta din urmă se face prin stropirea solului de sub plantă cu un decoct de soc (Sambucus nigra), adică 500 g de flori proaspete sau 200 g de flori uscate în 3 litri de apă fierte timp de 30 minute. Înainte de înflorire puteți fertiliza și cu extract de cololean (Valeriana officinalis) pentru că acesta ajută la legarea fructelor. Pentru a mări rezistența față de boli stropiți solul cu zeamă nutritivă de gălbenele, în diluție 1:20.

Pe lângă aceste lucrări, castravetele are nevoie de dirijarea creșterii și fructificării, dacă se face palisarea culturii, înlăturarea fructelor deformate, defolierea și mușuroirea plantelor.

Toată această muncă vă va asigura produse sănătoase și sigure, o bună valorificare și un preț mai mare.

Combaterea bolilor și dăunătorilor

tehnologia ecologica tabel

Dr. ing. Elena CATANĂ


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti