Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

VINE, VINE PRIMĂVARA…

VINE, VINE PRIMĂVARA…

„La omul sărac, nici boii nu-i trag“ – spune un vechi proverb românesc.

Precipitațiile căzute sub diverse forme și cantități în mai toată țara, chiar și temperaturile cu multe grade sub 0 au venit ca o compensare parcă la ceea ce anul trecut a trebuit să suporte țara în general și fermierii în special ca urmare a condițiilor meteo care au… decimat culturi și speranțe. Numai că nu-i suficient că plouă, mai sunt și alte verigi care, dacă sunt puse logic într-un angrenaj, economia ar funcționa fără sincope. Dar n-a fost să fie așa în ultimii mai bine de treizeci de ani, așa că, zicala se potrivește și acum ca o mănuşă.

Existența fenomenelor din ultima vreme, prezența stratului de zăpadă, toate la un loc au „primenit“ parcă atmosfera nu doar în câmp. Speranță pentru fermieri, pentru țară și... consumatori. Însă, cu siguranță aceasta nu poate fi deplină fără un pachet de măsuri menite a reglementa și stimula făuritorii a ceea ce trebuie să punem pe masă de cel puțin trei ori pe zi. „Degeaba-i vremea cu noi, spun fermierii, dacă tot apar reguli care mai degrabă încurcă.“

Noile decizii propuse cu scopul declarat de a realiza o agricultură prietenoasă cu mediul și produse alimentare sigure se pare că pun fermierii în imposibilitatea împlinirii acestui deziderat, în condițiile în care procesul nu este și nu a fost pregătit din timp.

Se știe, anul agricol începe la întâi septembrie în fiecare an și se întinde pe parcursul a douăsprezece luni. Stabilirea unor reguli în interiorul acestui interval, cu alte cuvinte schimbarea regulilor în timpul jocului poate conduce la disfuncționalități pe tot lanțul agricol.

Ce înseamnă, de pildă, să impui în plin an agricol creșterea ponderii suprafeței cultivate cu specii menite a îmbunătățit calitățile solului și a diminua cantitățile de produse necesare creșterii și dezvoltării plantelor de interes economic în condiții optime? Ei bine, punerea în dificultate a producătorilor și comercianților de sămânță necesară acestui scop, pe de o parte, și a fermierilor, pe de altă parte, care se văd în imposibilitatea de a-și construi un plan privind asolamentele și rotația culturilor prin care să răspundă noilor reguli impuse de autorități.

Fără îndoială, realizarea unei agriculturi care să asigure, pe lângă hrana necesară și un mediu înconjurător de calitate, sănătos, este un subiect unanim agreat. Numai că trebuie avut în vedere și faptul ca activitatea agricolă, ca de altfel tot ce înseamnă activitate economică, trebuie să fie profitabilă. Așa că, onorabilii decidenți trebuie să țină seama în luarea deciziilor de necesitatea asigurării unor condiții care să permită eficientizarea activităților agricole. Poate se mai cântărește asupra acestora până nu e prea târziu. Primăvara este aproape. Am avut un an agricol cu mari pierderi, nu mai generați unul la fel prin măsuri potrivnice unui mediu agricol sănătos!

Ion BANU

editorial

Alte articole:

RĂSCRUCE CU ȘAPTE CĂRĂRI

CU FRUNȚILE PLECATE

Munții noștri aur poartă…

Arde pământul, scrumește teșchereaua

Deriva elitelor

GRINDINĂ ȘI... ANTIGRINDINĂ

PROVOCĂRILE PRIMĂVERII

S-a stins și Ultimul Cronicar al Țăranului Român...

ZĂRNĂIE PUȘCA LA PÂRLEAZ

LUMEA MIȘEILOR?