Scris de Lumea Satului în . Publicat în Actualitate.
România se confruntă cu un deficit de semințe certificate bio
În condițiile în care ni se cere să ne îndreptăm către o agricultură tot mai „verde“, deficitul de semințe bio este tot mai accentuat. Situația este destul de serioasă și va deveni chiar dramatică din 2030.
Nivelul de producere a semințelor certificate și ecologic în România este unul extrem de redus, iar situația va deveni chiar dramatică din anul 2030, când va fi interzisă utilizarea semințelor convenționale în agricultura ecologică. În prezent, în România există doar cinci operatori autorizați, din care doi sunt institute de cercetări. Care ar fi soluția în momentul de față? Ei bine, singura măsură poate veni dinspre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), instituție ce ar putea legifera pentru funcționare permanentă grupul de lucru pentru autorizarea semințelor în agricultura ecologică.
De asemenea, pentru a recupera decalajul față de celelalte state membre ale Uniunii Europene, ar trebui stabilită o subvenție pentru câțiva ani prin care să se permită producătorilor autohtoni de sămânță bio să se dezvolte și să producă suficiente cantități de sămânță bio pentru România.
A produce ecologic înseamnă a respecta anumite reguli de exploatare agricolă ecologică, iar aceste reguli se bazează pe principii generale și specifice menite să protejeze mediul, să mențină biodiversitatea Europei și să consolideze încrederea consumatorilor în produsele ecologice. Acestea acoperă toate domeniile producției ecologice și se bazează pe o serie de principii esențiale. Drept urmare, producătorii ecologici trebuie să adopte alte soluții pentru a menține fertilitatea solului și sănătatea animalelor și a plantelor, de exemplu: rotesc culturile pentru a reface fertilitatea solului, cultivă plante fixatoare de azot și alte culturi pentru îngrășăminte verzi; nu utilizează îngrășăminte minerale pe bază de azot; pentru a reduce impactul buruienilor și al dăunătorilor, aleg soiuri rezistente și aplică tehnici ce încurajează controlul natural al dăunătorilor.
Care sunt standardele la nivelul Uniunii Europene
Potrivit cerințelor Comisiei Europene, toate plantele și produsele vegetale ecologice trebuie să fie cultivate din materiale de reproducere a plantelor (semințe, butași, rizomi etc.) conforme cu standardele ecologice. Fiecare stat al Uniunii Europene trebuie să aibă o bază națională de date privind producția ecologică de semințe pentru ca agricultorii să poată identifica ușor furnizorii de semințe ecologice din țările lor. Statele membre UE comunică numele organizației desemnate responsabilă cu actualizarea listei semințelor produse în mod ecologic și a furnizorilor acestora. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2022, bazele naționale de date privind semințele ecologice vor trebui să includă informații despre disponibilitatea materialului de reproducere a plantelor ecologice și în conversie, potrivit Regulamentului (UE) nr. 2018/848.
Simona-Nicole DAVID
seminte, certificat ecologic, deficit de seminte, seminte bio, seminte ecologice
- Articol precedent: Corteva Agriscience a inaugurat primul Centru de Tehnologii Aplicate Semințelor din Europa Prec
- Articolul următor: Turbulențe în Agribusiness. Trenduri și Soluții Următor
Alte articole:
Autorizație temporară pentru utilizarea tratamentului pe bază de neonicotinoide la semințele de cereale păioase de toamnă
Scris de Lumea Satului în .
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă.
Măsura a fost luată întrucât România este unul dintre principalii cultivatori de cereale păioase din Uniunea Europeană (locul 4 în anul 2023), suprafața cultivată cu cereale în anul 2023 fiind de aproximativ 5 milioane de ha, grâul fiind a doua cultură ca suprafață cultivată în România, după porumb. Din cauza condiţiilor geografice şi a schimbărilor climatice (ierni blânde şi primăveri cu temperaturi peste normalul perioadei), România se confruntă din ce în ce mai mult în fiecare an cu mari probleme în ceea ce priveşte atacul dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., care infestează suprafeţe mari de teren arabil printre care și culturile de cereale păioase. La nivelul Uniunii Europene, zona stepică în care întâlnim cea mai mare presiune a dăunătorilor de sol este prezentă exclusiv în România şi se suprapune cu regiunile agricole care natural au pragul economic de dăunare (PED) depăşit la dăunătorii de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp. Dacă nu se aplică măsuri specifice de combatere chimică, au loc pierderi importante de producţie şi economice pentru fermierii români. Unica soluţie pentru controlul eficient al acestor dăunători a fost şi rămâne tratamentul seminţelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide.
În campania de toamnă a anului 2024, semințele de cereale păioase de toamnă tratate vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Zabrus tenebrioides și Agriotes spp., unde se depășește pragul economic de dăunare.
În acest an, la nivelul Uniunii Europene au fost acordate peste 100 de derogări, cele mai multe fiind acordate de Austria cu un număr de 23, Spania cu 17, Grecia cu 11 și Franța cu 10.
Tratamentul semințelor de cereale păioase de toamnă va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați. Compania responsabilă de comercializarea produsului de protecție a plantelor va comercializa produsul direct sau prin distribuitori la operatorii economici prestatori de servicii autorizați înregistrați la oficiile fitosanitare județene, care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale și cu personal calificat. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare vor efectua controale la prestatorii de servicii autorizați. Aceștia vor ține o evidență strictă a loturilor de sămânță tratată, respectiv cantitatea de produs achiziționată, cantitatea de produs utilizată, cantitatea de sămânță rămasă neînsămânțată și distribuitorul/fermierul pentru care s-a efectuat tratamentul seminței.
Reamintim că autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziție statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în și pentru situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor.
Un inginer agronom a învățat să multiplice sămânță în Noua Zeelandă
Scris de Lumea Satului în .
Ștefan Emanuel Covaliu, un tânăr 24 de ani, masterand al Facultății de Agricultură USV Iași, a ajuns în Noua Zeelandă la o multinațională care se clasează în top trei mondial în domeniul producerii și multiplicării materialului semincer. Care a fost traiectoria tânărul inginer agronom și ce companie i-a oferit internshipul ne-a transmis chiar el.
A optat pentru ameliorarea porumbului în Franța
Tânărul inginer agronom este în prezent masterand la programul de studii Managementul și conservarea solurilor, în anul I. În ultimul an de licență a optat pentru o bursă Erasmus în Europa, care ulterior i-a schimbat traiectoria.
„În ultimul an de licență am văzut pe pagina de Instagram a Facultății că s-a deschis perioada de înscriere pentru programul Erasmus. Am fost la biroul Erasmus, unde mi s-a explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez, iar după ce am trecut interviul în limba engleză mi-a rămas doar să îmi găsesc o instituție care să mă accepte. Am optat pentru compania Limagrain (LG), deoarece participasem deja la un internship în cadrul acesteia din care am dobândit foarte multe cunoștințe. Mobilitatea de practică a avut loc pe timpul verii în Franța la o stațiune de cercetare a companiei. Pe perioada mobilității am luat parte la toate etapele ce se desfășoară pe parcursul procesului de ameliorare a porumbului, unde angajații din cadrul companiei au fost foarte deschiși și mi-au explicat atât munca din teren, dar și cea din birou pe care un ameliorator trebuie să o parcurgă“, a transmis inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu.
O bursă Erasmus care i-a adus noi perspective
În cadrul mobilității, tânărul masterand a aflat despre compania New Seed Solution, subcontractor al companiei Limagrain (LG), care multiplică material semincer în Noua Zeelandă și care i-a oferit un internship pe o perioadă de 6 luni, începută în luna noiembrie a anului 2023 și finalizată în luna mai a.c.
„În cadrul acestui internship am avut parte de primul meu contact cu fluxul de producție al unei ferme, unde am învățat cum să lucrez cu sisteme de irigații, utilaje și softuri noi, toate acestea în cadrul unui colectiv foarte bine organizat. Pentru mine, cred că a fost un mediu excelent în care am putut să mă dezvolt din toate punctele de vedere“, mai punctează acesta.
Cum este agricultura în Noua Zeelandă?
Agricultura în Noua Zeelandă se află la un nivel foarte ridicat, în special pe partea legumicolă, deoarece dispune de o climă blândă ce favorizează o cultivare și valorificare constantă a solului pe tot parcursul unui an, dar cu posibilități mai mici din punctul de vedere al suprafețelor, care în comparația cu România sunt foarte restrânse, specifică Ștefan Emanuel Covaliu (foto).
„Însă, cele două țări se aseamănă atunci când vine vorba de utilizarea celor mai noi tehnologii în vederea optimizării de producții ridicate și de calitate cu un consum redus de resurse. Compania LG este o multinațională ce se clasează în top trei mondial și acest lucru l-am observat foarte ușor pe parcursul colaborării mele cu ei. Aceștia utilizează cele mai noi tehnologii în ceea ce privește producerea și multiplicarea de material semincer, fără a influența negativ mediul înconjurător și cu rezultate excepționale.“
Agricultura are nevoie de tineri cu soluții inovatoare
Producerea de material semincer de calitate se află la baza producției vegetale și este foarte important ca cercetarea în acest domeniu să continue și să inoveze pentru a asigura progresul, mai menționează inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu, motiv pentru care acesta recomandă acest sector.
„Recomand agricultura oricărui tânăr care nu își dorește o viață monotonă și care vrea să învețe ceva nou în fiecare zi. Este un domeniu cu multe provocări, dar care aduce cu sine la fel de multe satisfacții pe plan profesional. Recomand Facultatea de Agricultură USV Iași, deoarece conducerea acesteia împreună cu profesorii de la fiecare disciplină încearcă să ajute studenții pe toate planurile, atât din punct de vedere științific, cât și social. Un exemplu este organizarea excursiilor de studii, unde studenții iau contact cu mediul privat de afaceri și pot vizualiza și crea o imagine clară despre sarcinile pe care un inginer agronom trebuie să le îndeplinească în zilele noastre“, încheie inginerul agronom Ștefan Emanuel Covaliu.
Beatrice Alexandra MODIGA
Cum să protejezi sămânța de cereale păioase și cum poți avea un start reușit în toamnă?
Scris de Lumea Satului în .
În primul rând, trebuie să fim atenți și să facem o condiționare corespunzătoare a seminței sau să achiziționăm o sămânță certificată, de la furnizori autorizați.
După alegerea seminței de calitate, urmează tratamentul seminței.
În această toamnă putem alege:
► LANGIS – insecticid piretroid cu acțiune prin ingestie și contact și efect repelent, reduce rezerva de dăunători din sol.
► AMIRAL PROFFY 6 FS – fungicid pentru protecția culturilor împotriva bolilor cu transmitere prin sămânță.
► MICROFERT U, MICROFERT ALGA sau MICROFERT FULVIC – fertilizant recomandat pentru un start bun al culturilor, o răsărire uniformă și plante viguroase.
Pentru mai multe detalii despre oferta noastră vă rugăm să apelați la reprezentanții ALCEDO din zona dumneavoastră sau să descărcați aplicația mobilă ALCEDO CATALOGUE, disponibilă gratuit în AppStore și Google Play.
Cât costă și cum se realizează certificarea ecologică
Scris de Lumea Satului în .
Trendul ultimilor ani arată că tiparele alimentare ale oamenilor se schimbă și că aceștia devin mai preocupați de alegerea unor mâncăruri sănătoase. Asta a determinat apariția a tot mai multor ferme ecologice. În cazul acestora se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora), a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, a hormonilor, antibioticelor etc. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice. Dacă intenționați să puneți bazele unei ferme ecologice sau să realizați conversia către agricultura ecologică trebuie să știți că certificarea se acordă în anumite condiții. Despre asta ne-a vorbit Ana Goloborodco, reprezentant al companiei SRAC.
Care sunt etapele?
Există trei mari etape în certificare. Este vorba despre etapa de contractare, apoi evaluarea și certificarea. Etapa de evaluare, spre exemplu, include primul contact cu fermierul.
„Dacă acesta este interesat să obțină certificarea ecologică, ne contactează și noi îi dăm toate informațiile de care are nevoie. În baza unei cereri tipizate noi facem oferta de preț și îi spunem cât costă certificarea pe anul respectiv. Certificarea este anuală și se reînnoiește în fiecare an. Ca atare, facem un contract pe perioadă nedeterminată până când fermierul nu mai dorește certificarea ecologică. Dacă dorește să continue în acest domeniu, în fiecare an facem inspecție și certificare. După semnarea contractului de colaborare cu noi, fermierii trebuie să se înregistreze la Direcția Agricolă Județeană de care aparține. Această înscriere reprezintă în fapt data începerii reconversiei și din acel moment el trebuie să respecte toate cerințele din agricultura ecologică. Pentru verificarea respectării acestor cerințe se realizează un control la fața locului. Noi facem un control oficial în numele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; am fost desemnați de către această instituție să facem acest lucru. Practic, este un control al autorității. La fața locului se verifică îndeplinirea fiecărei cerințe din regulament și dacă sunt nerespectări sau neconformități, fermierul are la dispoziție un anumit timp pentru a rezolva această situație. După remediere, dosarul lui intră într-o comisie tehnică, unde se ia decizia de certificare.“
În urma controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare, operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea „ecologic“. Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referirea la producţia ecologică, siglele, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.
În cât timp se poate obține?
Inspecția organismului de certificare se face în perioada optimă, asta însemnând, spre exemplu, în cazul producătorilor atunci când producția este în stadiu de vegetație. Înregistrarea producătorilor trebuie să se facă în sistem până la data de 16 mai în fiecare an. Aceasta este data limită, iar după acest termen mai pot intra în sistem doar producători care fac acest lucru pentru prima oară. Obținerea propriu-zisă a certificării depinde foarte mult și de fermier și de rapiditatea cu care acesta rezolvă eventualele neconformități constatate de organismul de certificare. În cazul unui distribuitor, spre exemplu, unde inspecția se poate face oricând pentru că acesta are produse în stoc, certificarea se poate obține și în două săptămâni. Certificarea depinde și de activitatea desfășurată de fermier și de momentul semnării contractului.
Produsele ecologice poartă sigla naţională şi logo-ul comunitar care atestă proveniența din acest sector de activitate. Această etichetă confirmă faptul că cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obţinute în conformitate cu metoda de producţie ecologică şi că produsul respectă regulile de producţie ecologică. În plus, produsul poartă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului şi numele sau codul organismului de inspecţie şi certificare.
„Costurile certificării depind de dimensiunea exploatației pentru care se solicită acest serviciu, de tipul culturii, de complexitatea activității operatorului. În general, costurile pornesc de la 1.000 de lei, plus TVA și ajung până la 20.000 de lei. În cazul miilor de hectare, inspecția este mult mai amănunțită pentru că se folosec inputuri (fertilizanți, pesticide, semințe) și practic tot ce intră în fermă trebuie verificat de noi. Actul final este certificatul eliberat de pe o platformă a Comisiei Europene. Acest certificat este prestabilit de Comisia Europeană și are aceleași informații în cazul tuturor organismelor care certifică ecologic, respectiv date despre producător, activitatea certificată (producție, prelucrare, distribuție etc.), conține lista de produse și valabilitatea. La noi, spre exemplu, certificatul este valabil până la finalul anului următor. Acestea sunt informațiile obligatorii, dar mai sunt și informații opționale pe care le completează fiecare organism de certificare conform procedurii interne proprii.“
► „Organismul nostru de certificare funcționează de 30 de ani, am crescut treptat și acum avem peste 1.500 de fermieri certificați ecologic în România din toate domeniile: vegetal, zootehnic, prelucrarea produselor alimentare, unități de ambalare și pregătire primară, unități de producție semințe și material vegetativ etc. Certificăm orice activitate din agricultură și industria alimentară.“
► Pentru a putea vinde sub eticheta de produse ecologice/bio/organice este nevoie de certificare ECO. În România, controlul și certificarea produselor ecologice sunt asigurate de Organisme de Control și Certificare (OIC) private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și acreditate RENAR.
► Avantajele certificării produselor ecologice:
■ certificarea garantează calitatea produsului ECO şi se aplică în toate stadiile de producție, pregătire, prelucrare, distribuție (inclusiv import, export);
■ practicarea agriculturii ecologice certificate oferă garanții privind durabilitatea mediului înconjurător, bunăstarea animalelor și sănătatea consumatorilor;
■ certificarea ecologică îi ajută pe consumatori să diferențieze ușor produsele eco adevărate de cele contrafăcute.
► Câte tipuri de certificare există?
■ Certificarea sistemelor de management (arată conformitatea unui sistem de management implementat în companie cu cerințele unui anumit standard, de regulă ISO);
■ Certificarea produselor din domeniul reglementat sau voluntar (asigură utilizatorii că toate caracteristicile produsului sunt conforme cu specificațiile și cu standardele aplicabile);
■ Comercializarea produselor în spațiul Comunității Europene este condiționată de aplicarea marcajului CE. Pentru a se putea aplica marcajul CE, pe fiecare categorie de produse există o directivă europeană sau regulament european care detaliază cerințele ce trebuie îndeplinite de produse care se vor a fi comercializate în spațiul european. Un produs poate face obiectul mai multor directive sau regulamente europene, caz în care el trebuie să îndeplinească cerințele din toate reglementările aplicabile;
■ Certificarea de personal.
Laura ZMARANDA
Produsele pentru tratarea semințelor sunt soluții sustenabile pentru fermierii care vor să-și maximizeze productivitatea
Scris de Lumea Satului în .
Succesul fermierilor poate depinde în mare măsură de protecția corespunzătoare și eficientă a semințelor în momentul însămânțării. Aceste măsuri preventive pot furniza baza pentru o recoltă bună și o agricultură de succes în acest an, astfel încât fermierii ar trebui să aleagă cu atenție soluțiile de tratament al semințelor în care investesc.
Tehnologia aplicată semințelor implică tratarea industrială, controlatăa acestora, astfel încât produsul de protecție nu este aplicat în câmp. Conținutul scăzut de substanță activă și suprafața de aplicare bine țintită reduc impactul asupra mediului pe suprafața solului sau a insectelor benefice. În acest fel, tehnologia poate contribui la reducerea amprentei ecologice a agriculturii, în conformitate cu strategia „De la fermă la furculiță” a Comisiei Europene din 2020 de a reduce utilizarea produselor de protecția culturilor cu 50% în Uniunea Europeană până în 2050.
Compania internațională de cercetare și dezvoltare în agricultură Corteva Agriscience dezvoltă tehnologii aplicate semințelor care protejează eficient semințele împotriva patogenilor și dăunătorilor încă de la momentul însămânțării și în stadiile incipiente, conferindu-le vigurozitate suplimentară, uniformitate și, în cele din urmă, maximizând productivitatea. În plus, utilizarea tehnologiilor aplicate semințelor protejează sănătatea solului, rezultând culturi mai sănătoase și contribuind la dezvoltarea și menținerea practicilor agricole durabile.
Tehnologia LumiGEN™ este o soluție integrată de tratament a semințelor dezvoltată exclusiv pentru semințele Pioneer® deținute de Corteva, care susține relația sol-plante printr-o rețea de rădăcini mai puternică, îmbunătățind toleranța la stres și creșterea mai rapidă a culturilor. Prin urmare, în România, tehnologia reușește să diminueze riscurile de producție și să ajute tânăra plantă să se dezvolte armonios pentru culturile de porumb, floarea-soarelui și rapiță. De exemplu, fungicidul Lumisena™ 200 FS protejează culturile de floarea-soarelui chiar și în cele mai dificile condiții, substanța activă oxathiapipiprolin având un spectru larg de activitate fungicidă. În plus, insecticidul Lumiposa® 625 FS oferă un control excelent al dăunătorilor, protejând tinerele plăntuțe și asigurând un start foarte bun al culturii.
Tehnologiile LumiGEN™ oferă culturilor protecția de care au nevoie în stadiul incipient, fiind baza pentru recolte bogate. Acest standard inovator în tratamentul semințelor le permite fermierilor să-și maximizeze productivitatea,profitabilitatea și să se adapteze cerințelor alimentare, cultivând plantele necesare astăzi și pentru generațiile viitoare. În plus, semințele tratate în sistem industrial sunt mai sigure pentru operatori, utilizatori și minimizează impactul asupra sănătății fermierilor.
Cosmin Iancu, fermier și manager la SC PICMAR PROD, a explicat beneficiile tehnologiei: „Am decis să folosesc tehnologia LumiGEN™ pentru culturile de floarea-soarelui, având ca obiectiv răsărirea uniformă, protecția și vigurozitatea de la început. Lumisena™ 200 FS a oferit protecție plantelor de floarea-soarelui în stadiul incipient și mi-a dat un control bun asupra Plasmopara halstedii, demonstrând o productivitate mai bună și culturi mai puțin sensibile la stresul climatic”.
Corteva își îmbunătățește continuu tehnologia, angajându-se să ofere fermierilor soluții și tehnologii care să-i ajute să ofere o protecție superioară culturilor. Astfel, fermierii români sunt mult mai avantajați în ceea ce privește dezvoltarea și protecția culturilor, iar tehnologiile aplicate semințelor îi ajută să-și maximizeze productivitatea și rentabilitatea pentru un viitor durabil în agricultură.
Autor: Jean Ionescu, Country Leader pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience
Corteva Agriscience a lansat seria video „Drumul Seminței”
Scris de Lumea Satului în .
Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Seminței”, care descrie întregul proces de producție al acesteia, de la semănatul formelor parentale în câmp până la ambalarea și livrarea semințelor către clienți. Proiectul, compus din 8 episoade tematice și un episod sinteză, își propune să sprijine fermierii români în asimilarea și înțelegerea producției de semințe, combinând mai multe tehnici în diferite etape și abordând agricultura într-un mod sustenabil și inovator.
Seria acoperă fazele integrate de producție pe parcursul sezoanelor agricole, concentrându-se pe hibrizii de porumb. Fiecare episod surprinde etapele în ordine: semănatul formelor parentale în câmp, castrarea, recepția, sortarea, uscarea, batozarea, condiționarea și tratarea, ambalarea și livrarea către clienții finali - fermierii.
„Corteva Agriscience este pionier al inovației agricole, o confirmare a angajamentului nostru de a susține fermierii din întreaga lume. Prin seria video Drumul Seminței ne-am propus să detaliem procesul complex al producției de sămânță. Prin explorarea fazelor integrate ale sezoanelor agricole și folosirea metodologiilor durabile, ne propunem nu doar să oferim informații complete, ci să inspirăm fermierii români. La Corteva, credem ferm că furnizând fermierilor cunoștințe fundamentale și abordări inovatoare, deschidem calea către un viitor mai sustenabil și prosper al agriculturii,” a declarat Marian Pascariu, Plant Operations Manager la Corteva Agriscience.
Angajamentul Corteva față de inovație motivează compania să sprijine continuu fermierii în obținerea unor culturi prospere și reziliente, asimilând și înțelegând întregul proces în producția de semințe, de la semănare până la livrare. Fiecare etapă este gestionată meticulos și optimizată pentru a asigura rezultate la cele mai înalte standarde, fiecare fază a procesului necesitând un echilibru între timpul potrivit și calitatea hibrizilor.
Aceste etape esențiale în procesul de producție al seminței reprezintă doar o componentă din complexitatea tehnicilor implicate în asigurarea unei producții agricole de succes: „Înțeleg importanța muncii și dedicării noastre ca fermieri pentru obținerea fiecărui sac de semințe. Seria video Drumul Seminței oferă o perspectivă clară asupra etapelor din producția de semințe, arătându-ne esența procesului. Am apreciat povestea fiecărei semințe, o poveste construită cu pasiune, răbdare și promisiunea unui viitor prosper, special adaptat pentru noi, fermierii,” a spus Cosmin Iancu, fermier și Director General la SC PICMAR PROD COM SRL.
Seria de videoclipuri poate fi accesată pe canalele de social media ale Corteva Agriscience: YouTube și Facebook.
Despre Corteva
Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) este o companie globală dedicată exclusiv agriculturii, care combină inovația de vârf în industrie, implicarea directă cu clienții și execuția operativă pentru a furniza soluții profitabile pentru cele mai urgente provocări ale agriculturii la nivel mondial. Corteva obține o preferință de piață avantajoasă prin strategia sa unică de distribuție, împreună cu mixul echilibrat și global diversificat de semințe, produse și servicii pentru protecția plantelor și produse digitale. Cu unele dintre cele mai recunoscute mărci din agricultură și o linie tehnologică bine poziționată pentru a stimula creșterea, compania este angajată să maximizeze productivitatea pentru fermieri, colaborând cu părțile interesate din întregul sistem alimentar pentru a-și îndeplini promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă, asigurând progresul pentru generațiile viitoare. Mai multe informații pot fi găsite la www.corteva.com.
Urmăriți Corteva pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter și YouTube.
Semințele, în contextual schimbărilor climatice
Scris de Lumea Satului în .
Sunt numeroase întrebări puse de fermieri, una dintre ele fiind cea legată de cum pot semințele adaptate la condiții extreme să-i ajute pe fermieri să facă față schimbărilor climatice.
Evident că suntem într-o cursă contra cronometru pentru a ne adapta sistemele de cultură la schimbările climatice. Unele estimări indică faptul că, în țările care se confruntă cu probleme serioase de securitate alimentară, cum ar fi Haiti sau Sudanul de Sud, doar 10% dintre fermieri au acces la semințe de calitate, care includ soiuri îmbunătățite ce provin din cercetarea privată, fiind potrivite pentru condițiile extreme și imprevizibile de astăzi. Alți fermieri sunt îngrijorați cu privire la riscul de a cumpăra semințe contrafăcute, fapt sporit de cererea în creștere și de inovația adusă prin „semințele climatice inteligente“.
Nu există semințe unice valabile pentru toate zonele de cultură. Soiurile hibride îmbunătățite de orez care folosesc cu până la 50% mai puțină apă duc la producții de orez mai puțin vulnerabile la impactul secetei și al valurilor de căldură, care probabil vor deveni mai frecvente în țările mari producătoare de orez din Asia de Sud.
Amelioratorii de plante de astăzi și-ar putea crește capacitățile de ameliorare, adăugând o gamă de instrumente de ameliorare extrem de precise și puternice, cum ar fi editarea genomului, care nu numai că ne măresc capacitatea de a selecta și dezvolta trăsături ale culturii, cum ar fi toleranța mai mare la căldură, secetă și rezistența la dăunători și boli, dar și accelerarea procesului de îmbunătățire a culturilor pentru a proteja recoltele și astfel veniturile fermierilor.
Aceste semințe îmbunătățite permit fermierilor să producă mai mult fără a aduce teren suplimentar în cultură și inputuri din ce în ce mai multe. De exemplu, menținerea nivelurilor producției globale în 2020 ar fi necesitat încă 11,6 milioane de hectare de soia și 8,5 milioane de ha de porumb dacă în cultură nu s-ar fi folosit biotehnologiile în țările unde acest lucru este permis.
Editarea genomului poate accelera apariția de noi specii de culturi și creșterea productivității acestora. Studiile arată că „teff“, o cereală de bază în Etiopia și Eritreea, este un candidat pentru obținerea prin tehnologii de noi hibrizi. În prezent, productivitatea teff-ului este scăzută din cauza pierderilor de semințe din spic determinate de impactul vremii asupra culturii. Însă, hibrizii semi-pitici, creați prin editarea genelor, reduc riscul de scuturare mărind randamentul, aceasta operațiune fiind ceva care a ocolit metodele tradiționale de reproducere.
Ameliorarea pe cale naturală este un proces lung care, în funcție de cultură, poate dura până la 20 de ani înainte ca un nou soi să fie lansat pe piață, ceea ce necesită investiții continue în ameliorare. Știința, tehnologia – inclusiv editarea genomului – și inovarea sunt esențiale pentru a ține pasul cu adaptarea la noile condiții, dar și reducerea efectelor schimbărilor climatice.
Schimbările climatice amenință calitatea, precum și cantitatea recoltelor produse în întreaga lume, deoarece temperaturile în creștere afectează calitatea nutrițională a alimentelor.
Semințele ameliorate sunt obținute pentru a se adapta la condițiile climatice care se schimbă rapid și imprevizibil, precum și pentru a oferi o nutriție îmbunătățită, de exemplu soia cu randament ridicat, bogat în proteine, hibrizi de floarea-soarelui cu acid oleic sau hibrizi de sorg bogați în proteine, vitamine și minerale.
Investiția în acest tip de semințe, cum ar fi cele biofortificate cu nutrienți suplimentari, poate ajuta la protejarea producției de alimente de calitate, în ciuda unor evenimente extreme climatice frecvente.
Plantele au capacitatea incredibilă de a putea regla chimia propriilor petale pentru a da semnale atrăgătoare și irizate atragând polenizatorii, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology.
Există o concurență acerbă pentru atragerea atenției polenizatorilor, iar florile au dezvoltat o gamă largă de mecanisme pentru a fi observate mai ușor. Majoritatea florilor pot produce pigmenți de culori diferite pentru a acționa ca semne vizuale pentru insecte și păsări, dar acest lucru nu este suficient în cazul unora.
Profesorul Beverley Glover și echipa sa de la Departamentul de Științe ale Plantelor din Cambridge, Marea Britanie, a studiat un mecanism intrigant prin formarea de mici structuri microscopice 3D în petale. Se pare că plantele creează aceste structuri în petale pentru a reflecta anumite lungimi de undă ale luminii și pentru a produce un efect optic irizant. Acest lucru pare să nu fie vizibil pentru ochiul uman, dar albinele îl pot detecta.
Autorii studiului cred că aceste modele pot avea funcții multiple, inclusiv comunicarea cu polenizatorii, precum și apărarea împotriva ierbivorelor sau agenților patogeni. Acest mecanism curios este un exemplu perfect de diversificare evolutivă pentru a atrage polenizatorii.
Aceste informații sunt utile și pentru activitatea de conservare și biodiversitate, deoarece ajută la explicarea modului în care plantele interacționează cu mediul lor. De exemplu, speciile care sunt strâns înrudite, dar care cresc în regiuni geografice diferite pot avea modele de petale foarte diferite. Înțelegerea relației dintre plante și polenizatorii lor ar putea ajuta la o mai bună informare a politicilor în managementul viitor al sistemelor de mediu și conservarea biodiversității.
Bacteriile rezistente la antibiotice găsite la animalele sălbatice și cele de companie sunt rareori transmise la oameni, potrivit unui studiu publicat în Nature Microbiology.
O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, a investigat prevalența Klebsiella, o familie de bacterii care trăiește în intestine fără a provoca niciun rău, dar poate fi periculoasă dacă se răspândește în alte părți ale corpului. De exemplu, Klebsiella pneumoniae poate provoca pneumonie, infecții cu meningită în sânge și infecții ale tractului urinar. Aceste bacterii sunt foarte rezistente la antibiotice, unele dintre ele fiind chiar rezistente la antibioticele „de ultimă instanță“, care sunt folosite doar atunci când toate tratamentele eșuează. Drept urmare, aceste bacterii reprezintă o problemă de sănătate semnificativă în Marea Britanie, iar OMS a recunoscut-o ca fiind un agent patogen de prioritate critică, asociat asistenței medicale.
Infecțiile cu Klebsiella devin din ce în ce mai rezistente la antibiotice, așa că, în timp ce înainte puteai să tratezi cu ușurință majoritatea infecțiilor tractului urinar, acum frecvența de infecții este mai mare, cauzând probleme din ce în ce mai mari. Cercetătorii urmăresc dacă bacteriile rezistente se răspândesc acum în animalele de companie, în cele de fermă sau sălbatice, în plante și apă, așa că se are în vedere cum se răspândește pentru a crea cel mai bun mod de a preveni și controla focarele.
Pe lângă spitale, aceste bacterii sunt comune și în mediu, inclusiv la animalele sălbatice și cele de companie. Pentru a examina cât de ușor pot fi transferate aceste bacterii de la animale la oameni, echipa de cercetători a colectat peste 6.000 de probe pe o perioadă de 15 luni din diferite locații din orașul italian Pavia, unde agentul patogen este o problemă majoră în spitale. Au fost colectate probe de la spitale, precum și de la ferme, bălți, animale de companie domestice și chiar muște de casă și alte insecte.
Cercetătorii au folosit apoi tehnici de secvențiere a întregului genom și au descoperit 15 specii diferite de Klebsiella, jumătate dintre probe conținând periculoasa K. pneumoniae. Rezultatele au arătat, de asemenea, o suprapunere foarte mică între probele din spitale și cele din mediu.
Cel mai bun mod de a controla infecția în cazul acestor bacterii rămâne igiena strictă a spitalului. Există mai puține șanse ca focarele să fie cauzate de contactul cu animalele sau mediul decât sunt temeri anterioare, cel puțin într-o țară cu „resurse mari“ precum Italia.
Dr. ing. Daniel BOTĂNOIU
Stația de condiționare a Corteva din Afumați a produs peste 2 milioane de unități de semințe în România
Scris de Lumea Satului în .
Stația de producție a semințelor a companiei internaționale de agricultură Corteva Agriscience, situată în Afumați, județul Ilfov, a încheiat cu succes sezonul de producție agricolă din 2023. Peste 2 milioane de unități de semințe de porumb și floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul următor pe o suprafață de peste 11.000 de hectare.
În acest an, au fost recoltați și sunt în curs de procesare un total de 42 de hibrizi de porumb, 7 hibrizi de floarea-soarelui și un soi de soia. La stația de la Afumați a Corteva Agriscience, hibrizii produși în România sunt procesați și utilizați pentru peste 20 de țări diferite din Europa, cu cel mai mare volum în România, Bulgaria, Polonia, dar și în Ucraina, Franța și Ungaria. În plus, în vara acestui an au fost tratate și însăcuțite 32.000 de unități de rapiță care alimentează în principal piața din România și Republica Moldova, contribuind la creșterea și dezvoltarea durabilă a agriculturii în aceste țări.
„Corteva investește constant in dezvoltarea capabilităților oamenilor și echipamente de ultimă generație la stația din Afumați. Angajamentul nostru se extinde la susținerea fermierilor români în atingerea rezultatelor optime din punctul de vedere al productivității, prin valorificarea tehnologiilor inovatoare în România. Echipa noastră dedicată vine cu o expertiză extinsă, cu un accent deosebit pe siguranța și protecția muncii, prin care asigură desfășurarea fiecărei operațiuni într-un cadru sigur pentru obținerea unor rezultate superioare“, a declarat Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, Corteva Agriscience.
Inaugurată în 2002, stația de condiționare de la Afumați reprezintă un simbol al inovației și excelenței în procesarea semințelor. Cu o investiție care depășește 74 de milioane de euro în cei 21 de ani de existență, unitatea de producție este echipată cu utilaje de ultimă generație, inclusiv sortere optice și mașini de tratare performante. Susținută de o echipă dinamică de aproximativ 300 de angajați permanenți și sezonieri, stația asigură un ciclu de producție fără probleme pentru hibrizii Pioneer®.
Fabrica Corteva din Afumați este una dintre cele mai mari și moderne facilități de producție Corteva din lume, este cea mai mare stație de procesare a semințelor din România, producând semințe de porumb, floarea-soarelui, soia și rapiță cu tehnologii avansate pentru clienți de pe întreg teritoriul Europei, iar de curând și Asia. Fabrica Corteva din Afumați folosește tehnologii avansate pentru a aplica semințelor de porumb și floarea-soarelui tratamente care stimulează creșterea și sănătatea plantelor, oferind fermierilor soluții inovatoare și sustenabile.
Cu o investiție suplimentară de 14 milioane de euro în 2021, fabrica Corteva din Afumați și-a extins capacitatea de producție de semințe de floarea-soarelui, soia și rapiță, pentru a răspunde cererii tot mai mari din partea fermierilor, la nivel național și internațional.
Această facilitare rămâne un simbol al investițiilor susținute, progresului tehnologic și dedicării colaborative, servind drept model global pentru producția modernă de semințe.
Anual, Corteva Agriscience lansează în medie 10 hibrizi de porumb și floarea-soarelui pe piața din România, cu un ciclu de lansare foarte rapid.
Un hibrid premium în portofoliul Corteva rămâne pe piață timp de maximum 5 sau 6 ani, după care este înlocuit pentru a oferi soluții adaptate nevoilor fermierilor în condițiile climatice în schimbare.
Inovație prin însămânțare
Scris de Lumea Satului în .
Pe măsură ce anul 2023 se apropie de sfârșit, Uniunea Europeană se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului său de semințe și ameliorare a plantelor și vor avea un impact semnificativ asupra întregului lanț agroalimentar european.
Inovația în ameliorarea plantelor a fost motorul cheie al câștigurilor de productivitate de-a lungul acestui lanț timp de decenii, mai mult de două treimi din aceste câștiguri fiind atribuite progresului genetic care provine din eforturile noastre publice și private de ameliorare a plantelor. Pe baza acestor eforturi, Europa a devenit lider în ameliorarea plantelor, aprovizionarea cu semințe și producția agricolă, contribuind la securitatea alimentară și la o alimentație din ce în ce mai sănătoasă atât în Europa, cât și în întreaga lume.
Astăzi, acest succes este amenințat de provocările din ce în ce mai mari ale schimbărilor climatice, care pun culturile noastre în pericol din cauza unor modele meteorologice mai extreme de secetă și inundații, combinate cu noi dăunători și boli care prosperă în aceste noi condiții. În același timp, ameliorarea plantelor și producția agricolă trebuie să contribuie la conservarea resurselor noastre naturale, asigurând o aprovizionare durabilă cu alimente din terenuri mai puțin disponibile și reducând dependența noastră de inputuri critice, cum ar fi pesticidele sau îngrășămintele.
Uniunea Europeană însăși deține cheile pentru a deschide porțile către inovația continuă și pentru a depăși cu succes aceste provocări. Cele două inițiative legislative privind noi tehnici genomice și privind un cadru modernizat pentru comercializarea semințelor propuse de Comisie în iulie au potențialul de a stimula progresul și liderul Europei în ameliorarea plantelor și securitatea semințelor de înaltă calitate, susținând tranziția către un sistem rezistent, cu adevărat durabil. sistemul alimentar.
Euroseeds, care reprezintă cele 35 de asociații naționale de semințe și miile de întreprinderi de ameliorare a plantelor și de semințe, solicită statelor membre ale UE și membrilor Parlamentului European să permită ameliorării plantelor să contribuie, cu cele mai bune științe și instrumente disponibile și cu Normele UE care permit inovarea în beneficiul agriculturii și al cetățenilor.
Sursa: https://euroseeds.eu/
Accent pe soluții care să stimuleze agricultura regenerativă
Scris de Lumea Satului în .
Tehnologiile de vârf din industrie, cum ar fi alternativele la îngrășămintele sintetice, culturile de acoperire specializate și instrumentele pentru stocarea carbonului în sol, creează un potențial de creștere și permit creșterea productivității, conservând în același timp solul și contribuind la reducerea impactului agriculturii asupra mediului.
„Noi definim agricultura regenerativă ca fiind creșterea producției de alimente, a veniturilor agricole și a rezilienței în contextul schimbărilor climatice, în timp ce reînnoim natura. Portofoliul nostru cu inovații viitoare are în centru agricultura regenerativă, iar noi vom explora noi oportunități de piață pentru a permite în continuare fermierilor să combine productivitatea, profitabilitatea și beneficiile sustenabilității“, a declarat Rodrigo Santos, președintele diviziei Crop Science a unei renumite companii internaționale în cadrul unui Forum Mondial dedicat agriculturii.
La ferma din viitor, terabytes de date obținute de pe câmp, precum și tonele de dioxid de carbon captate vor fi la fel de importante pentru fermier ca și randamentul pe care îl produce fiecare câmp.
Semințele special proiectate și tehnologia de ameliorare de ultimă generație
Cu ajutorul bibliotecii de germoplasmă, unele companii pot face progrese cu tehnologiile de ameliorare existente, dezvoltând în același timp următoarea generație de instrumente, cum ar fi editarea genelor, pentru a crea semințe special proiectate pentru fermieri în culturi precum porumbul, soia, bumbacul și legumele. Programul de ameliorare de precizie contribuie atât la îmbunătățirea randamentului, cât și a eficienței pentru fermieri, utilizând tehnologia IA pentru a dezvolta semințele potrivite pentru condițiile potrivite. În plus, companiile hibridizează culturile de bază, precum orezul și grâul, pentru a le îmbunătăți productivitatea și durabilitatea. Orezul cu însămânțare directă are potențialul de a transforma producția de orez, reducând în mod semnificativ consumul de apă și crescând în același timp randamentul. Testele inițiale sunt în curs de desfășurare în India.
Prima generație de porumb de talie redusă care a fost lansată pe piață a fost dezvoltată prin ameliorarea plantelor, iar următoarea generație, așteptată la mijlocul sau la sfârșitul acestui deceniu, a fost creată cu ajutorul biotehnologiei plantelor și va extinde aria de acoperire la mai mulți hibrizi și hectare. Datorită expertizei în domeniul tehnologiei de optimizare a proteinelor, al tehnologiei RNAi și al biotehnologiei, companiile internaționale sunt capabile să combine noile tehnologii de trăsături genetice, cum ar fi porumbul de talie redusă, cu trăsături actuale și de generație următoare pentru controlul insectelor, cum ar fi cea de-a treia generație de trăsături de combatere a viermelui rădăcinilor de porumb, pentru a permite fermierilor să beneficieze de avantajele controlului insectelor și al buruienilor la acest produs de talie mai mică. Alte exemple de valorificare sunt soiurile de soia cu toleranță la insecte și erbicide, cu multiple moduri de acțiune pentru Brazilia, care sunt esențiale pentru a gestiona provocările legate de rezistența la dăunători și buruieni, tipice unui mediu tropical.
Molecule mici durabile
Se așteaptă ca noile abordări în domeniul protecției culturilor să modeleze industria în viitor. Acestea includ dezvoltarea unui erbicid cu un mod de acțiune complet nou pentru controlul buruienilor pe suprafețe mari, primul din industrie în peste trei decenii. Această moleculă a demonstrat în cercetare un control eficient al principalelor graminee rezistente și se așteaptă să fie comercializată spre sfârșitul acestui deceniu. Alte exemple includ un nou fungicid cu spectru larg de acțiune pentru cereale, porumb, fructe și legume, cu potențial de succes, aflat în faza de cercetare 3, și un nou fungicid cu spectru larg de acțiune pentru horticultură, aflat în faza de cercetare 2, cu posibilități de extindere la cereale și rapiță. Inteligența artificială ajută la conceperea următoarei generații de protecție a culturilor, punând în centrul atenției sustenabilitatea și reducerea impactului asupra mediului. Noile produse le vor permite fermierilor să adapteze și să direcționeze utilizarea în moduri specifice, de exemplu prin utilizarea tehnologiei PROTAC, care este în curs de dezvoltare împreună cu Oerth Bio și care este concepută pentru a interacționa doar cu o singură proteină țintă și pentru a proteja organismele benefice.
Motoarele de inovare ale companiei vor impulsiona evoluția agriculturii prin echiparea fermierilor cu instrumentele, tehnologiile și opțiunile de care au nevoie pentru viitorul agriculturii regenerative. Semințele ameliorate cu precizie vor oferi o accelerare semnificativă pentru creșterea genetică a potențialului de producție și vor fi protejate de trăsături revoluționare care vor permite ca sistemele de lucrări ale solului fără arătură să îmbunătățească sănătatea solului. În combinație cu moleculele mici inovatoare și soluțiile biologice care pot proteja biodiversitatea și oferi soluții cu conținut redus sau fără reziduuri, precum și cu îmbunătățirile verificate ale solului prin intermediul instrumentelor și tehnologiilor digitale, va modela viitorul agriculturii regenerative.
Fertilitatea culturilor și descoperirile biologice
Tehnologiile de fixare a azotului pe bază biologică pot ajuta fermierii să cultive mai mult cu mai puțin, reducând emisiile și costurile pentru fermieri în cazul unor culturi precum porumbul și grâul. Potențialele beneficii pentru biodiversitate și sănătatea solului, ca urmare a reducerii utilizării azotului , sunt semnificative.
Anca LĂPUȘNEANU