Scădere semnificativă a focarelor de pestă porcină africană
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
Eforturile întreprinse de serviciile veterinare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), cele pentru gestionarea focarelor de boală, coroborate cu intensificarea controalelor din ultima perioadă, au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de focare.
Astfel, din data de 23 decembrie, când erau înregistrate 420 de focare, numărul acestora a scăzut la 213, înregistrate astăzi.
O măsură care a contribuit în mod relevant a fost intensificarea controalelor cu această tematică, în special cele realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliție Județene în trafic.
Cele peste 2.000 de controale, desfășurate în echipe mixte, au avut scopul de a preveni răspândirea bolii, prin verificarea respectării restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.
În timpul acestor acțiuni au fost descoperite și sancționate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA.
Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne și produse din carne neverificate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Astfel de practici au fost aspru sancționate având în vedere atât pericolul grav pentru sănătatea oamenilor, reprezentat de trichineloză dar și de alte boli, cât și riscul de răspândire a virusului PPA având în vedere rezistența îndelugată a acestuia în carnea congelată (peste doi ani), sau în produsele din carne (3-6 luni în carnea sărată şi afumată).
Anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze și mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus/duc la apariţia de noi focare sunt:
– intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
– scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
– sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA;
– nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
– aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
– mijloace de transport contaminate cu secrețiile și excrețiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător;
– monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale;
- furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor;
- lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie;
- personal angajat în exploataţiile profesionale de porcine din localitatea unde au fost confirmate focare de PPA;
– nerespectarea cerințelor de biosecuritate și a măsurilor stabilite în majoritatea exploataţiilor nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) și în unele exploatații comerciale profesionale de porcine.
Acțiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor cu această tematică vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor și a animalelor.
Sursa: ansvsa.ro
Articole înrudite
-
Producție de carne de porc mai mică, prețuri mai mari
in Zootehnie -
Fermă tradițională de porci, cu măsuri de biosecuritate și standarde europene
in Zootehnie -
Cooperativa Siliștea Producție Suine, al patrulea producător de pe piața internă a cărnii de porc
in Zootehnie -
Adrian Balaban: „Costurile de producție în fermele de porci au crescut cu 80% anul acesta“
in Zootehnie -
APIA efectuează plăți de peste 129,16 milioane lei pentru sectoarele suin și avicol
-
Trei forme noi de sprijin pentru susținerea activității fermierilor în anul 2022
-
Studiu pilot SEGES: Ameliorarea trăsăturilor materne la scroafe
in Zootehnie -
Bacillus licheniformis, sursă probiotică în hrana purceilor. Importanță, disponibilitate, efecte potențiale
in Zootehnie -
Avantajele și dezavantajele creșterii rasei Mangalița în microferme
in Zootehnie -
Ferma Duroc, locul unde porcii sunt crescuți după modelul American
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție