Romania

Cartoful mov și avantajul profitului

Cartoful mov și avantajul profitului
Distribuie:  

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică – INS, în anul 2018 consumul lunar de cartof în România era de 3,02 kg/persoană. România are o tradiție vastă în cultura cartofului, iar în ultimii ani în atenția producătorilor a intrat și cartoful mov, o cultură de nișă ce poate aduce venituri mai ridicate în ferme.

Beneficiile

Conform specialiștilor, consumul cartofului mov are o serie de proprietăți și beneficii pentru noi toți. În primul rând, acesta este bogat în vitamine și minerale, conține vitamina C, fier, potasiu și calciu. În al doilea rând, contribuie la creșterea sistemului imunitar ca urmare a conținutului bogat în antioxidanți. Totodată, pentru cei care țin cure de slăbire, cartoful mov poate fi o alternativă în alimentația zilnică deoarece, consumat în cantități potrivite, preparat la cuptor, la abur sau pur și simplu fiert, poate susține scăderea în greutate. Și cel mai important lucru este că, datorită aportului scăzut de grăsimi, cartoful mov ajută și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, încetinește procesul de îmbătrânire și sprijină menținerea elasticității și strălucirii pielii.

Sămânța, mai scumpă decât cea a cartofilor clasici

Alexandru Colceriu din comuna Colibași, județul Giurgiu, este unul dintre producătorii de cartof din România care a optat și pentru cultura cartofului mov. În 2012 a înființat prima cultură de acest fel și de atunci a îndrăgit-o. „În 2012 eram doar 3 producători de cartof mov, însă în timp au mai apărut și alți fermieri care au văzut beneficiile acestuia. Culoarea mov a cartofului este dată de antocianine care se află și în fructele de pădure. De asemenea, aceștia conțin și mai puțin amidon față de cartofii obișnuiți. Nu există diferențe în ceea ce privește tehnologia de cultură a cartofilor albi și cei mov, însă producția de cartofi mov pe care o obținem este mai scăzută, respectiv o medie de 20 tone/ha. În prezent, produc cartof mov pe o suprafață de cca 4 hectare. Iar primul lucru care m-a motivat să încep o astfel de cultură a fost avantajul profitului. Cultivarea cartofului mov poate deveni o afacere avantajoasă, în special, dacă nu deții suprafețe mari de pământ. Un kg de cartofi mov poate fi vândut la un preț avantajos, care poate ajunge și la 6 lei/kg. În momentul în care produci cartof pentru sămânță, un alt avantaj este prețul pe care îl obții la comercializare deoarece sămânța de cartof mov este mai scumpă decât cea a cartofilor clasici“, a declarat Alexandru Colceriu.

De asemenea, fermierul ne mărturisește că există și solicitări din afara țării, o cantitate mare de cartofi mov exportând-o în Germania. Totodată, fermierii își pot promova produsele în mediul online, iar astfel își cresc mai ușor numărul de clienți.

Tehnologia de cultivare este simplă

Un alt fermier din Brașov, Adrian Moraru, care se ocupă, de asemenea, de cultivarea cartofilor mov, ne-a vorbit despre activitatea sa și i-a încurajat și pe alți fermieri să înceapă o astfel de afacere. „Am început să cultiv acest soi acum 4 ani. Pentru prima dată am cumpărat un kilogram de cartofi mov dintr-un supermarket și am rămas cucerit de aspectul și gustul acestora. Prin urmare, m-am interesat de sămânța aclimatizată la noi și am trecut la acțiune. De exemplu, dintr-un kilogram de sămânță se obțin cca 5 kg de cartofi. Datorită tehnologiei simple de cultivare, nu am întâmpinat impedimente în cultivarea acestora, altele în afară de cele legate de climă, care nu depind de mine. Dacă plouă la vremea potrivită, producția este mai mare. Prețul cartofilor mov este destul de rezonabil, poate începe de la 4-6 lei/kg, în funcție de soi și mărimea cartofului. De exemplu, eu cultiv soiul Blue congo (are marginea albă și miez mov) și soiul Double fun (este un mov mai închis cu pete albe pe interior). Chiar dacă afacerea pe care o dețin este mai mult un hobby, gestionez 5.000 m2, îmi aduce un profit. Produsele sunt promovate în mediul online, iar în timp s-a format și o clientelă care revine anual pentru comandă. În prezent, românii nu prea cunosc acest soi și beneficiile acestuia, însă cine încearcă o dată, cu siguranță mai dorește. De aceea, încurajez fermierii să-și înceapă o astfel de activitate deoarece le poate aduce un profit rezonabil. Chiar dacă circulă zvonuri că cartofii mov sunt mai mult un moft, oamenii trebuie să conștientizeze că aceștia sunt mult mai sănătoși care oricare alt soi de cartof, deosebindu-se prin nutrienții bogați pe care îi conține, vitaminele, fitochimicalele sănătoase și caloriile puține,“ ne-a povestit Adrian Moraru.


Cartoful a fost descoperit în vestul Americii de Sud, de spanioli, în jurul anului 1530. La început a fost considerat o legumă dăunătoare pentru sănătatea umană, iar în anul 1771 Academia de Medicină de la Paris a constatat că cartoful nu prezintă niciun risc pentru sănătatea noastră, ci din contră, are o serie de beneficii și se poate folosi în alimentație. Așa a început istoria cartofului...


De-a lungul timpului cultura și tehnologia de cultivare au întâmpinat o serie de schimbări. De asemenea, în continuare specialiștii cercetează această plantă pentru a putea include în meniul zilnic mai multe tipuri de cartof. La ora actuală, printre soiurile de cartofi adaptate în România, sunt Braşovia, Sarmis, Castrum, Roclas și altele. Fermierii care înființează culturi de cartofi pot alege soiuri pentru consum sau pentru sămânță, așa cum se întâmplă, de regulă în cazul majorității culturilor agricole.

Liliana Postica

cartof mov, cultura cartofului, cultivatori de cartofi

Alte articole: