Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

4.000 de plante din 1.800 de specii. Invitație la cea mai mare plantație de cactuși din țară

4.000 de plante din 1.800 de specii. Invitație la cea mai mare plantație de cactuși din țară
Distribuie:   

Cactușii sunt printre cele mai rezistente plante din lume care provin din zonele aride ale celor două Americi. Specialiștii au numărat peste 3.000 de specii de diverse mărimi și varietăți, de la cele de doi centimetri până la cele de aproape 20 de metri. Chiar dacă sunt plante deosebit de rezistente, majoritatea nu suportă temperaturi exterioare foarte. Nu iernează afară în condițiile climei temperate, dar rezistă foarte bine, pe timpul iernii, într-o cameră răcoroasă.

Două mituri desființate

Cristian Gavriloaie este director comercial la o firmă din Tîrgu-Mureș. Este pasionat de filatelie, acvaristică, dar și de plante. Deține la Ideciu de Jos una dintre cele mai mari colecții de cactuși din țară, aproape 4.000 de exemplare din 1.800 de specii. Cristian încercă să dărâme cele două mituri legate de cactuși, cum că ar aduce ghinion și sărăcie și că nu înfloresc niciodată, orice le-ai face. „Acestea sunt povești. Cactușii sunt plante care suportă rigorile naturii aspre din zonele deșertice. Sunt un exemplu de supraviețuire. Anumite specii pot să reziste și la frig, chiar până la minus 25 de grade. Dar majoritatea nu suportă temperaturile negative. Secretul înfloririi cactusului este că nu trebuie să îl udăm deloc iarna și trebuie să îl udăm moderat vara.“ Cristian a început să colecționeze cactuși pentru că a fost fascinat de rezistența și puterea lor de regenerare în fiecare primăvară.

„Cactușii sunt plante deosebite, cu flori deosebite, chiar dacă, de cele mai multe ori, florile nu ne atrag. Majoritatea au un miros respingător, fetid. Explicația este că polenizarea o fac doar muștele care sunt atrase de acel miros deloc ademenitor pentru alte insecte.“

Cum îi îngrijim și cum îi facem să înflorească

Cristian ne dezvăluie secretele acestor plante miraculoase:

„Majoritatea cactușilor trăiesc într-un climat cu două  anotimpuri. Noi ar trebui să simulăm cele două anotimpuri din locurile lor de origine. Practic, primăvara ar începe în aprilie și ține până în octombrie, de aceea în acest interval trebuie să le dăm apă și îngrășământ. Ar fi echivalentul sezonului ploios. Apoi ar trebui să îi punem într-o cameră răcoroasă, cu un mediu uscat. În acest fel simulăm anotimpul secetos. Iarna nu trebuie să îi udăm deloc pentru că planta intră într-o stare de hibernare și își pregătește inducția florală. Primăvara o să observăm pe plantă mici boboci de floare. Udarea pe timpul iernii sau udarea excesivă vara este o greșeală care poate fi fatală cactusului pentru că îi dă peste cap ceasul biologic. Plantele nu vor mai face flori în sezonul următor. Dacă sunt udate prea mult pot putrezi și rădăcinile. Vara pot fi udați săptămânal dacă se usucă pământul din ghiveci. Apoi, spre toamnă, trebuie rărit udatul.“

Important pentru cactuși este și substratul în care crește, ne atrage atenția Cristian Gavriloaie. „Ideal este un amestec de mici roci poroase și puțin pământ. Mai putem folosi și un amestec de 30% pământ de grădină cu 70% nisip de râu. Dacă plantele nu înfloresc înseamnă că ceva le lipsește. Se poate folosi îngrășământ granulat, dar nu în cantități mari.“ Dacă sunt respectate regulile, cactușii nu se usucă și nu suferă.

O potențială colaborare cu școlile

Cristian are și planuri de viitor cu impresionanta lui colecție. Ar vrea să mai aducă câteva specii deosebite din America și, atunci când vremurile vor fi normale, ar vrea să colaboreze cu școlile. „Aș vrea să vină copiii aici, la Ideciu, să le povestesc despre cactuși. M-aș oferi voluntar să țin câteva lecții deschise despre aceste plante spectaculoase. Multe sunt plante rare, greu de văzut în alte locuri. Cu siguranță se vor găsi vreo doi-trei copii care vor dori să înceapă și ei o colecție.“ Cristian a început să colecționeze cactuși pentru că îi consideră plante speciale. Le admiră rezistența, puterea de supraviețuire și de adaptare. „Se mulțumesc cu puțin, ne mărturisește horticultorul mureșean, și în cele din urmă ai satisfacția că poți admira, printre ghimpi, o floare cu adevărat frumoasă, deosebită.“

Existența lor ar putea fi, în cele din urmă, o lecție de viață!


Cristian spune că, în lumea colecționarilor de cactuși, începătorii sunt predispuși să greșească pentru că vor să înceapă cu specii rare  și greu de cultivat. Dacă vrem să avem o colecție de cactuși, sfatul său este să începem cu plante mai puțin pretențioase pe care le găsim în magazinele horticole.


Vasile Braic

plante, cactusi, specii de plante

Alte articole: