Cununița miresei (Spiraea sp.)
Spiraea este un arbust răspândit pe tot globul, fiind folosit în special pentru decorarea parcurilor fie izolat, fie în garduri vii. Prezintă o varietate largă de culori, având flori simple sau duble ce înfloresc abundent, în lunile mai-iunie sau iulie-august. Vegetează excelent în spațiile însorite, dar dă rezultate bune și în semiumbră. Spiraea suportă bine tunderea, planta neavând alte pretenții față de sol și climă; este tolerantă chiar și față de noxe. În lume se întâlnesc în jur de 80-100 de varietăți, cele mai răspândite fiind:
Spiraea japonica este originară din Japonia, Coreea și China, crește până la 1,5 m înălțime, având lujerii drepți, slab ramificați, frunze oval-alungite, flori mici care apar în lunile iunie-iulie. Varietatea „Genpei“ produce flori albe, roz și roșii, „Shirobana“ are flori roz și albe, iar „Anthony Waterer“ prezintă flori roșii purpurii. Pentru acoperișurile verzi se folosește „Mica Prințesă“, cu înflorire roz, în timp ce, pentru stânci, este utilizată „Bullata“, cu flori roz intens. Este considerată deosebit de frumoasă varietatea „Bumalda“, arbust compact, cu flori roz și frunziș verde, cu nuanțe violete- primăvara și burgundia- toamna. În ultima vreme, floricultorii au creat soiuri cu frunza galbenă, portocalie și roșie în timpul primăverii, unele dintre ele fiind denumite chiar așa, „Flacăra aurie“.
Spiraea salicifolia este nativă din sudul Europei și nord-estul Asiei, are port erect, cu înălțime a arbustului de 1,5 m. Dezvoltă frunze oblong-lanceolate și lăstari maronii, pe care se formează inflorescente de tip panicul, pubescente, de culoare roz, florile având stamine lungi, care accentuează aspectul pubescent al speciei.
Spiraea douglasii provine din America de Nord, fiind un arbust de 2 m înălțime, cu frunze alungit-eliptice și flori roz-violet, dispuse în inflorescențe mici, cu aspect pubescent. Planta înflorește în lunile iulie-august.
Spiraea cantoniensis își are originea în China și Japonia, cu înflorire în mai-iunie. Crește până la 1,5 m înalțime, are un port larg, cu frunze lanceolate, serate sau trilobate. Formează inflorescențe sub formă de corimbe, de 5 cm.
Spiraea prunifolia provine din estul Asiei, atinge înălțimea de 2 m, formând lăstari subțiri, cu frunze ovale. Înflorește în aprilie-mai, având flori duble, albe, grupate câte 3-6.
Spiraea billardii este un hibrid rezultat din S.douglasii și S.salicifolia, cu talia de 2 m și lujeri pubescenți, cu înflorire în iunie-august. Frunzele sunt oblonge, cu marginea dublu-serată, iar florile cresc grupate în panicule compacte, cu aspect pubescent, conferit de staminele lungi.
Spiraea arguta are înălțime de 2 m, frunze mici, obovate, alungite sau lanceolate, care apar după florile albe, grupate în inflorescențe mici.
Spiraea vanhouttei este o specie hibridă, cu port viguros, cunoscută la noi sub denumirile de cununiță albă, floarea miresei sau cununița miresei, iar în Japonia i se mai spune salcie înzăpezită sau movilă de zăpadă. Planta prezintă tufe dese care cresc până la 2 m înălțime, cu lujeri arcuiți și frunze caduce, așezate spiralat, lanceolate cu marginea serată, rar ușor lobate, de culoare verde închis pe fața superioară și verde-albăstrui pe fața inferioară. Florile sunt mici, grupate în inflorescențe de tip panicul sau corimb, cu simetrie radială, alcătuite din cinci sepale și cinci petale, de culoare albă.
Maria BOGDAN
arbusti, cununita miresei, Spirea sp
- Articol precedent: Zmeura de la Suhuleț, o afacere complicată
- Articolul următor: Castanul comestibil (Castanea sativa)