Zootehnie-Medicina veterinara 21 Noiembrie 2020, 11:50

Intoxicațiile cu rodenticide anticoagulante

Scris de

Rodenticidele anticoagulante sunt substanțe chimice care acționează ca otrăvuri pentru șoareci și șobolani. Unele pot fi letale după o singură ingerare a substanței, iar altele, după ingerare repetată. Rozătoarele nu consumă alimente necunoscute și preferă să testeze, să aștepte și să observe dacă se îmbolnăvesc și care este rațiunea pentru sinteza raticidelor care ucid numai după ingerarea mai multor doze.

Rodenticidele anticoagulante sunt toxice pentru mamiferele care le ingerează, precum pisici, câini sau oameni, inclusiv pentru animalele care vânează sau consumă cadavrele șobolanilor.

Rodenticidele anticoagulante blochează efectiv ciclul vitaminei K, ducând la inabilitatea de a produce cei patru factori de coagulare: II – protrombina, VII – proconvertina, X – factorul Stuart și IX – factorul antihemolitic B-PPSB. Acest lucru conduce la fragilitate capilară, gradual. În câteva zile, apare șocul hemoragic sau anemie severă, afecțiuni ce conduc la o moarte calmă.

Clase de rodenticide anticoagulante

I – prima generație – Warfarina (cumafen);

II – a doua generație – Difenacoum, Brodifacoum, Bromadiolone – substanțe mult mai toxice decât prima generație, Difacinone, Clorofacinona;

III – a treia generație – Difetialone.

Modul de acțiune explică apariția întârziată a semnelor clinice, simptomatologia fiind prelungită. Warfarina se regăsește la șobolan la 10-15 zile după ingestie, iar în cazul rodenticidelor anticoagulante din generația a doua și a treia, acestea se regăsesc în organismul animalului, la 30-180 zile postingestie.

Semnele clinice pot apărea fie imediat, adică la 24-40 de ore după ingerare, fie în maximum 7-10 zile.

Evoluția acută este asimptomatică, iar animalele mor brusc. În faza subacută apare abaterea, adinamia, paloarea mucoaselor, urmată de hemoragii localizate la nivelul articulațiilor cu deplasare dificilă, contracție musculară și, constant, pneumonie (epistaxis, hematemeza, dispnee), afecțiuni digestive precum gastroragie, melenă, afecțiuni renale, cum este hematuria și, frecvent, hemoragie conjunctivală.

Diagnosticul este dificil de stabilit dacă nu avem date comemorative. Se pot face examene complementare, spre exemplu timpul QUICK, care va fi crescut.

Tratamentul

Vitamina K1 (Fitomenadion) este antidotul specific pentru animale și om. Se injectează intravenos, în doză de 5 mg / kg greutate vie, repetat la 12 ore. Aceasta se va injecta cu atenție deoarece poate produce șoc anafilactic, în special la câine, caz în care se administrează adrenalină, dexametazona sau / și antihistaminice, precum ALERGOTRAT. În continuare, Vitamina K1 se administrează în aceeași doză, de preferat pe cale orală, timp de minimum 3-4 săptămâni. Simultan cu Vitamina K1 se va administra, în doze mari, pentru refacerea endoteliului capilar, Vitamina C, soluție injectabilă sau pulbere hidrosolubilă.

Compania Romvac produce și comercializează Ratitox – boabe de grâu impregnate cu bromadialone, Zapi Broditop – blocuri cerate și pastă pe bază de brodifacoum.

Pentru siguranța utilizatorilor și în cazul eventualei ingestii accidentale de raticide, în compoziția produselor s-a adăugat BENZOAT DE DENATONIU, cea mai amară substanță din lume, care, practic, face ingestia imposibilă de către om, câini și pisici.

Dr. Cătălin TUDORAN, SC ROMVAC COMPANY SA


Vizualizari 3254
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti