Râia la bovine
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
Râia este o ectoparazitoză pruriginoasă și contagioasă care provoacă mâncărime și se transmite foarte ușor. Această boală este răspândită pe tot globul, atât la mamifere domestice și sălbatice, cât și la păsări și la om, fiind produsă de acarieni. Aceștia sunt paraziți cu piele subțire, fără trahee, cu stigmate abia vizibile și care prezintă ventuze la unele picioare. La anumite specii există un dimorfism sexual evident. La bovine, cei mai întâlniți paraziți sunt cei din genul Psoreoptes, Sarcoptes și Choripotes.
Tipuri de râie
Râia psoroptică este cea mai frecventă râie a bovinelor, în special a celor crescute pentru carne. Aceasta poate să apară în diferite zone ale corpului precum baza cozii, crupă, baza coarnelor, gât sau greabăn, în special în zonele în care animalul nu se poate linge. Paraziții din genul Psoroptes erodează pielea animalului și provoacă vezicule și pustule. Acestea se sparg, lichidul se amestecă cu praf, resturi celulare și fire de păr și astfel se formează crustele caracteristice. Pe lângă mâncărimile generalizate, rumegarea nu este realizată corect, animalele bolnave nu se hrănesc corespunzător, ceea ce duce la slăbire și scăderea randamentul de producție. În zonele unde animalele ajung totuși să se lingă se formează eroziuni scabioase.
Râia sarcoptică este cea mai gravă râie a bovinelor. Fiind foarte contagioasă, mai ales în adăposturile aglomerate, are o tendință de generalizare și provoacă pagube importante la tineret, prin scăderea sporului zilnic, iar la adulți, prin scăderea producției de lapte. De obicei, boala începe în regiunea capului și a gâtului. Scărpinatul este intens încă de la început, iar alopecia este prezentă în jurul ochilor și a botului. Pielea este foarte inflamată, caldă, îngroșată, iar în zonele afectate aceasta se încrețește și formează cruste cenușii. Pielea vizibil îngroșată își pierde elasticitatea și formează crevase care pot sângera sau se pot infecta. În fazele avansate de boală, animalul nu mai prezintă scărpinat evident, slăbește și capătă aspect de animal rău întreținut. Prognosticul, din punctul de vedere economic, este rezervat, dar din punct de vedere al sănătății animalului este bun dacă se intervine la timp cu tratamentul corespunzător.
Râia corioptică este o ectoparazitoză produsă de Choripotes bovis, întâlnită la vacile de lapte, juninci și tineret la îngrășat. Nu este considerată foarte contagioasă și se transmite prin contact direct cu animalul infestat. Boala debutează cu noduli de dimensiuni mici, ușor hemoragici, localizați la baza cozii sau perineu. Nodulii se pot uni, formând zone lipsite de piele, acoperite de cruste fine. Dacă animalele prezintă o rezistență scăzută, râia se poate extinde pe fața internă și posterioară a coapselor, pe crupă, pe uger sau scrot. Prognosticul este unul favorabil.
Combaterea bolii
Pentru a se obține rezultate favorabile este necesar să se stabilească diagnosticul cât mai curând posibil de la infestare. Odată cu stabilirea diagnosticului, medicul veterinar va identifica și specia de acarian. În stabilirea combaterii se va ține cont de faptul că acarienii parazitează permanent și se multiplică pe animal, având cicluri de viață diferite. Se recomandă folosirea produselor cu efect acaricid, atât topic, prin băi sau pulverizări, cât și injectabil. Ca produs injectabil, cu rezultate foarte bune s-a folosit avermectina. În acest sens, se recomandă produsul Romavermectin B 1 Plus 1%, avermectina având spectru larg de activitate ecto și endocidă, o bună difuzie cutanată. Acest produs prezintă toxicitate redusă și are un mod simplu de administrare. Se mai poate folosi și produsul Romivermectin 1%, cu mențiunea că ivermectina are acțiune asupra genului Chorioptes și Sarcoptes, fiind mai puțin eficientă împotriva Psoroptes.
Dr. Gabriela BĂNCILĂ, Romvac Company SA
Articole înrudite
-
Acţiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea statusului de sănătate la animale
-
O nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie
in Zootehnie -
Aportul serviciilor sanitare veterinare. Sprijinul investitorilor în domeniul creșterii animalelor și al procesării producției
-
Profesia de medic veterinar, o activitate cu un impact important în zona socială și economică
-
Peste 6.500 de locuri la Universitățile de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din România
-
Rolul medicilor veterinari privind apărarea sănătății publice
-
Ce poate învăța medicina umană din Virologia Veterinară în gestionarea viitoarelor pandemii?
-
Primul ghid practic de homeopatie veterinară din România a apărut la Iași
-
Obligații și responsabilități în perioada actuală. Supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
-
Aspecte din evoluția învățământului agricol în România
Articole recente - Lumea Satului
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022