Ecoprotect L3, un nou echipament destinat viticulturii
Gregoire introduce pe piață echipamentul pneumatic, inovativ, denumit Ecoprotect L3, pe trei rânduri, ce ajută la recuperarea surplusului de soluție folosind elemente aplicate cu succes la vehiculele tractate.
Echipamentul Ecoprotect L3 se montează pe combinele de recoltat struguri, în locul capului de recoltare. „Lansarea acestui echipament are loc ca urmare a tendinței mondiale de reducere a impactului pesticidelor asupra mediului și a produselor agricole venind în sprijinul viticultorilor care vor să producă struguri în regim ecologic“, explică dr. ing. Florin Neacșu, directorul general adjunct al NHR Agropartners – unic importator autorizat Gregoire în România.
Totodată, prin astfel de echipamente se pot realiza tratamentele în condiții optime, fără a pierde o mare cantitate de soluție în atmosferă sau pe sol (limitarea derivei), reducerea dozelor de produse fitosanitare, recuperarea excedentului de substanțe active.
Potrivit expertului NHR, mașina Ecoprotect L3 utilizează un sistem de pulverizare cu 3 perechi de panouri flexibile ușoare din polietilenă (brevet Gregoire), așezate de o parte și de alta a rândului de viță-de-vie. Acestea se rigidizează sub efectul aerului generat de către turbină, dar rămân flexibile și fără risc de deteriorare la lovire, când panourile se rabat și, după depășirea obstacolului, își reiau poziția inițială. Forma lor se păstrează datorită unor cilindri gonflabili de la periferia panourilor. Structura nu are niciun element rigid în zona rândului și nu este casantă.
Soluția se pulverizează din părți opuse, realizând un tratament complet și eficient, iar surplusul de substanțe se prelinge pe panouri în partea de jos, de unde se recuperează și se transferă înapoi în rezervor. Aceste panouri, împreună cu o perdea de aer în spate și în partea inferioară, creează o incintă închisă care permite evitarea pierderilor de soluție în atmosferă sau pe sol, răspunzând perfect așteptărilor utilizatorilor în ceea ce privește eficiența și calitatea deosebită a tratamentelor pe ambele fețe ale frunzelor printr-o atomizare și repartizare perfectă a produsului, reducerea derivei și recuperarea excedentului de soluție printr-un sistem simplu și eficient, reducerea costurilor tratamentelor fitosanitare, cât și protecția mediului, viteza de aplicare ridicată și fiabilitatea ridicată a sistemului de pulverizare datorită modulelor gonflabile încasabile.
Economie la substanțele folosite
Gândit pentru eficiență, echipamentul este conceput pentru reducerea dozei de lichid la hectar, utilizarea unei concentrații mai mari a soluției și o aplicare optimă indiferent de condițiile atmosferice.
La începutul vegetației se recuperează 50-80% din soluția utilizată. Curentul de aer este dirijat din părți opuse, iar în timpul vegetației, la ultimele tratamente, când vița-de-vie are multe frunze, se recuperează cca 10% din soluție, în funcție de grosimea stratului de frunze care trebuie penetrat. Difuzoarele sunt poziționate în flux încrucișat pentru a optimiza calitatea aplicării. În funcție de starea culturii se folosește un număr suficient de duze de pulverizare pentru a acoperi întreaga suprafață a plantelor.
Curentul de aer este produs de o turbină închisă, cu diametrul 520 mm, cu ambreiaj centrifugal, asigurând un debit de aer necesar pentru rigidizarea panourilor de pulverizare și pentru pulverizarea propriu-zisă a soluției. Difuzoarele sunt poziționate în flux încrucișat pentru a optimiza calitatea aplicării. În funcție de starea culturii se folosește un număr de la 3 la 5 capete de pulverizare speciale DYNADiff 3D pe fiecare panou, pentru a acoperi întreaga suprafață a plantelor. Acestea au posibilitatea de rotire pe 360 de grade pentru reglarea înălțimii de tratare în funcție de stadiul de evoluție al vegetației, iar prin creșterea vitezei aerului realizează o micronizare și o repartiție perfectă a soluției.
Păstrează avantajele combinei de recoltat
Dacă se montează pe o combină de struguri autopropulsată Gregoire în locul capului de recoltare, mașina de stropit cu recuperarea surplusului de soluție Ecoprotect L3 extinde domeniul de utilizare a acesteia în alte perioade în afara recoltării strugurilor. Păstrează avantajele combinei de recoltat, printre care motorul de ultimă generație, ușor accesibil pentru verificări și întreținere tehnică, cu consum redus de combustibil și cu poluare redusă (Tier 5) și cabina confortabilă, montată pe centrul mașinii deasupra rândului de viță-de-vie, care asigură o vizibilitate optimă.
Capul de recoltare se demontează rapid și se stochează pe un suport, iar în locul lui se atașează echipamentul de stropit. Prinderea este rapidă și nu presupune un efort, iar furtunurile și cablurile electrice ale echipamentului de stropit se conectează rapid în aceleași cuple ca și capul de recoltare. Calculatorul mașinii de recoltat se conectează prin sistemul ISOBUS și recunoaște imediat echipamentul de stropit și se afișează toate elementele necesare reglajelor și funcționării mașinii de stropit.
Echipamentul are bazin de soluție cu capacitatea de 2.500 l, cu hidro-injector pentru amestecarea soluției, iar pentru spălarea întregii instalații după încheierea lucrului este prevăzut un rezervor de 250 l de apă curată. Rezervorul de soluție este dotat cu un indicator de nivel cu afișare pe monitorul combinei. De asemenea, există un rezervor de 20 l pentru apă curată pentru spălarea pe mâini a operatorului după utilizarea substanțelor periculoase.
O pompă cu 4 membrane asigură un debit de 105 l/min și o presiune maximă de 50 barr.
Pentru filtrare, mașina este prevăzută cu filtru sită la gura de umplere, filtru de aspirație de 365 microni și filtru de înaltă presiune. Pe circuitul de recuperare care transferă în rezervor surplusul de soluție există un filtru interior și 6 filtre de sucțiune, câte unul în fiecare panou.
Sistemul electronic asigură controlul automat al dozei de soluție în funcție de viteza de deplasare, menținând doza indiferent de topografia terenului. Doi senzori cu ultrasunete mențin rampa la înălțimea reglată față de sol.
Înălțimea, distanța între panouri în funcție de distanța între rânduri și de lățimea masei vegetale pe rând, precum și înclinarea rampelor pentru corecția pantei se reglează hidraulic, toate comenzile fiind electrohidraulice.
Simona Nicole DAVID
viticultura, Gregoire, Ecoprotect L3
- Articol precedent: Mașini perfecționate pentru însămânțarea culturilor prășitoare
- Articolul următor: BIOROMSIL, probiotic pentru însilozarea furajelor de calitate