Zootehnie-Medicina veterinara 05 Februarie 2020, 15:16

Ferma Căpriţa Fericită, investiţie de 90.000 euro

Scris de

Iosif Fănel Căpraru, din comuna Ocniţa, judeţul Dâmboviţa, are o fermă de capre de reproducţie, rasa Alpină Franceză, cu o genetică de vârf. Crescătorul dâmboviţean a început cu un efectiv de 20 de capre gestante şi 10 negestante, iar în prezent a ajuns la 65 de capre matcă şi 6 ţapi. Întreaga investiţie l-a costat în jur de 90.000 de euro, iar dacă în primul an a avut o medie a cheltuielilor de 3.000 euro/lună şi cam 700 de euro încasări, în prezent este aproape de zero, adică câştigă tot atât cât cheltuie.

Însămânţări artificiale, cu material seminal adus din Franţa

Ferma Caprita Fericita 2

Iosif Fănel Căpraru s-a întors din Franţa, după 22 de ani lucraţi acolo, şi cu toate că este de meserie sculptor în lemn, a activat acolo şi în domeniul amenajărilor de locuinţe. Dar, dorul de casă l-a adus la Ocniţa, unde s-a apucat de zootehnie. Astfel, ferma sa de animale se vrea a fi o fermă de capre Alpină Franceză, de reproducţie. Toate animalele pe care le deţine acesta provin din Franţa, spune crescătorul. „Aducem din doi în doi ani ţapi ce provin din însămânţări artificiale şi care au certificate de origine. Ferma aceasta s-a născut din dorinţa de a mă întoarce acasă şi de a putea face ceva la mine în ţară, din care să-mi pot câştiga existenţa. Prima dată am vrut să cresc Charolaise, o rasă de bovine pentru carne, dar am realizat că este ceva care mă depăşește deoarece ne trebuia o suprafaţă de pământ foarte mare pe care eu nu o deţineam, comuna Ocniţa fiind situată într-o zonă de deal. Am analizat puţin situaţia şi am constatat că este o deschidere din ce în ce mai mare spre produsele din lapte de capră şi am pornit la drum. Am încercat să cumpăr animale din România, dar am observat că lipseşte cu desăvârşire oferta şi m-am hotărât să le aduc din Franţa. De aici a plecat ideea să mă axez pe reproducţie“, a declarat dâmboviţeanul.

Fermă de reproducţie şi mai puţin de valorificare a laptelui

Ferma Caprita Fericita 1

Crescătorul a început cu un efectiv de 20 de capre gestante şi 10 negestante. În prezent are 65 de capre matcă (care vor făta începând cu 1 martie) şi 6 ţapi. Adăpostul caprelor este construit din lemn, iar acoperişul are o izolaţie care vara împiedică soarele să ardă, iar iarna împiedică pătrunderea frigului. Animalele sunt hrănite ca la carte, iar drept răsplată producţia de lapte poate ajunge chiar şi la 1.100 de litri pe ciclul de lactaţie, specifică Iosif. „80% din animale fată câte doi iezi. Noi vindem în fiecare an atât ieduţe înţărcate la vârsta de trei luni, ţapi pentru reproducţie, cât şi caprele (reformă) care trec de vârsta de şase ani. Fătările sunt foarte uşoare, mai puţin de 10% necesitând intervenţia noastră. În 98% din cazuri fătarea are loc în timpul zilei. Hrana animalelor noastre este compusă din baloţi de lucernă 80%, fân 20%, dar mai adaugăm lucernă granulată (peleţi) într-o cantitate de maximum 40% din totalul necesar de furaj pe zi (3.5 kg), porumb care poate ajunge la cantitatea de 1,2 kg pe zi, în două mese, în vârful perioadei de lactaţie, dar şi minerale şi oligoelemente, ce sunt indispensabile într-o fermă cu stabulaţie permanentă. Cultivăm lucernă pe o suprafaţă de 8 ha, iar diferenţa de porumb şi lucernă granulate o cumpărăm. La noi se pune baza pe reproducţie şi mai puţin pe valorificarea laptelui deoarece pentru a avea animale sănătoase, care pot îndeplini cerinţele unui animal de reproducţie, trebuie hrănite cu lapte. Cu toate acestea, prietenii şi cunoscuţii se bucură de telemeaua şi laptele de capră covăsit“, mai spune crescătorul.

Profit… în cinci ani!

Iosif a început în 2015 cu 30.000 de euro, fonduri proprii, dar în următorii patru ani a mai scos din buzunar de trei ori suma cu care a început, cu toate că în acest moment este mai mult pe zero, acesta sperând ca de anul acesta să intre pe profit. „Nu este ceva din care să ai câştig peste noapte. Eu am socotit 5 ani, în care să pot ajunge la zero, în sensul de a nu mai băga bani din buzunar, iar după cei cinci ani afacerea să meargă în celălalt sens, adică pe profit. De exemplu, în primul an am avut o medie a cheltuielilor de 3.000 euro pe lună şi cam 700 de euro încasări. Acum sunt foarte aproape de zero, adică câştig tot atât cât cheltui, şi teoretic ar fi ca de anul acesta să încep să am profit. Mai trebuie să ştii exact ce vrei, să iubeşti animalele şi să nu fii adeptul unui câştig rapid. Ţinta mea este să ajung să pot vinde undeva la 80 de ieduţe anual, plus caprele reformă, în jur de 20-25 în fiecare an, ceea ce mi-ar asigura un câştig egal sau mai bun cu ceea ce se poate câştiga în străinătate. Asta înseamnă că trebuie să ai tot timpul în fermă un efectiv de cca 125 de animale. Peste cinci ani, dacă suntem sănătoşi, sper să ajung la ţinta pe care mi-am propus-o ca număr de animale şi să reuşesc să am şi o minifăbricuţă pentru procesarea laptelui. Costurile unei astfel de investiţii sunt variabile. Dacă ai bani mai mulţi la început ajungi mult mai repede la profit, dacă nu, aştepţi aşa cum am făcut eu“, a încheiat Iosif Căpraru.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti