Tulburări de nutriție la păsările de curte
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
Creșterea păsărilor reprezintă o ocupație și o sursă de venit deosebit de importantă pentru fermieri și, astfel, se asigură o valorificare superioară a producțiilor agricole (grâu, porumb, floarea-soarelui). Administrarea de furaj necorespunzător din punct de vedere cantitativ și calitativ determină numeroase tulburări de creștere a păsărilor sau modificări ale producției de ouă. Astfel, puii obținuți din păsări de reproducție hrănite cu rații dezechilibrate de proteine vitamine și minerale pot prezenta vitalitate scăzută și greutate sub stas (subponderali).
Încă din prima zi de viață...
În asemenea cazuri se recomandă, încă din prima zi de viață, administrarea de complexe de polivitamine, minerale și aminoacizi precum Complex polivitaminic buvabil, în doză de 1ml/litru de apă, și Vita B Complex, administrat în doză de 1ml/2 litri de apă. Acestea sunt suplimente nutritive de vitamine folosite în tulburările de creştere şi în toate cazurile de avitaminoze. Printre produsele folosite în perioada de creştere la tineretul de păsări amintim și Vitamina AD3E, dozată în 1ml / litru de apă, precum și Biovit comprimate, administrându-se 1 comprimat la 1 kg de greutate vie.
Dacă puii nu sunt hrăniți cu rețete standard de nutreț combinat, la amestecul de cereale (porumb, grâu, floarea-soarelui etc.) se vor adăuga suplimente precum Romstarter 9+1 A, complex protein-vitamin-mineral bine echilibrat, în doză de 1 kg de produs la 9 kg amestec de cereale.
Pentru valorificarea superioară a furajului, dar și pentru reducerea contaminării cu bacterii patogene este indicată utilizarea de Prodigest, în doză de 1 ml de produs la 1 litru de apă, timp de 5-7 zile, a cărui folosire determină îmbunătățirea performanței de creștere și diminuarea riscului tulburărilor intestinale. Bioenterom este un probiotic pentru stabilizarea florei intestinale și se administrează în doză de 1ml/litru de apă, timp de 3-4 zile. Cele două produse se pot administra toată viața păsărilor, cel puțin o dată pe lună.
Faza de creștere
În faza de creștere consumul de proteine (aminoacizi), vitamine, minerale și alți nutrienți este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a scheletului, a musculaturii și a organelor. Împreună ele asigură un spor de greutate constant și adecvat perioadei de vârstă. Lipsa acestora poate cauza apariția rahitismului manifestat prin slăbire excesivă și deformări ale membrelor și carenei sternale la nivelul pieptului.
Ca remedii se utilizează biostimulatorul de creştere Romstarter 9+1 A sau Romzeofort pulbere insolubilă, în doză de 1 kg de produs la 10 kg amestec de cereale, până la dispariția simptomelor de rahitism și reluarea creșterii în greutate.
Năpârlirea
O altă perioadă critică în creșterea păsărilor este reprezentată de năpârlire, acțiune care este asociată cu schimbarea penajului și formarea rezervei de ouă pentru noul sezon de ouat. În această perioadă este indicată administrarea de Cavitrom, un supliment nutritiv pentru combaterea hipocalcemiilor şi stimulator de creştere, în doză de 1,5 kg de produs la 100 kg de amestec de cereale.
Perioada de ouat
Declanșarea ouatului determină un consum sporit de proteine și vitamine, dar mai ales de calciu și fosfor. Lipsa acestora din rația zilnică duce la scăderea numărului de ouă produse, iar în situații extreme, când este asociat cu temperaturi foarte scăzute, chiar și la stagnarea oatului. În acest caz se indică în alimentaţia găinilor ouătoare Ovoplus pulbere, supliment nutritiv, în doză de 1 kg de produs la 9 kg de amestec de cereale, care asigură o producție constantă de-a lungul acestei perioade.
Dr. Ion IACOB, Romvac Company SA
Articole înrudite
- Obligații și responsabilități în perioada actuală. Supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
- Aspecte din evoluția învățământului agricol în România
- Cercetare transfrontalieră pentru prevenirea și controlul hepatitei E la USAMV Iași
- Atenție la utilizarea ivermectinei de uz veterinar
- Microgranulatele, o nouă abordare pentru agricultura în schimbare
- Imunoinstant - sănătate în infecţii gastrointestinale, respiratorii, herpetice, urinare, parodontale şi dermice
- Oul Hiperimun Romvac, unic în România
- Rolul medicilor veterinari privind apărarea sănătății publice
- Oul Hiperimun, unic în România
- Intoxicațiile cu rodenticide anticoagulante
Articole recente - Lumea Satului
- Conferința POMICON 2021 prezintă noutățile pentru sectorul pomicol
- Mieii din stâna familiei Policiuc, exportaţi către ţările arabe
- Trandafirii de colecție, florile care îți transformă grădina într-o galerie de artă
- Conferința VITICON 2021 – Noutăți pentru sectorul vitivinicol
- Pierderile de azot trebuie evitate
- La Sima: Legume cu gust de peste 20 de ani
- Corteva Agriscience a participat la un eveniment privind Acordul Verde al UE
- Comisia prelungește normele UE privind ajutoarele de stat aplicabile sectoarelor agricol, forestier și piscicol pana la 31 decembrie 2022
- Politica de coeziune a UE: peste 77 de milioane de euro pentru un sistem mai eficient și mai durabil de gestionare a deșeurilor în România
- Comisia Europeană: Să ne unim forțele pentru a proteja biodiversitatea în întreaga lume