Livada din balcon
Ți-ai dori o mică livadă, dar nu dispui de suficient teren? Dacă te afli într-o asemenea situație cererea ta poate fi îndeplinită cu succes. De acum poți avea o „livadă“ magnifică și diversificată pe un spațiu de doar 10 metri pătrați datorită pomilor columnari. Pe lângă faptul că sunt productivi, aceștia reprezintă un adevărat element decorativ în grădini, pe balcoane sau terase.
Poţi cumpăra un puiet în stare latentă deja dezvoltat. Trebuie doar să-i verifici rădăcina şi trunchiul pentru a te asigura că acestea sunt sănătoase. Caută să achiziționezi un măr pitic cu formă echilibrată şi ramuri solide. Asigură-te că recipientul în care vei păstra pomul nu are un diametru mai mic de 50 cm. Trebuie să iei în calcul şi faptul că s-ar putea să fie nevoie să muţi pomul de mai multe ori pe an, pentru a-i asigura condiţiile climaterice necesare. Aşadar, dacă alegi să păstrezi pomișorul în ghiveci, orientează-te spre vase cu o bază cu roţi pentru a putea muta cu uşurinţă planta.
Aşează ghiveciul într-un loc unde beneficiază de lumina naturală, la adăpost, ferit de curenţii puternici. Merii columnari crescuţi în ghiveci se dezvoltă mai încet şi se ramifică mai puţin decât cei din grădină. De trei ori pe an este recomandat ca noile ramuri să se taie la unul sau doi ochi. În general, pomii fructiferi sunt tăiaţi primăvara, pentru a le reda forma columnară. Tot primăvara este recomandat ca solul să fie afânat şi să se adauge puţin compost pentru hrănire.
OPINIA SPECIALISTULUI: Janos Magdo, producător de arbori și arbuști
RECOMANDARE: Tăierea pomilor se face în primăvară. Dacă ghiveciul rămâne afară pe timp de iarnă, acesta trebuie învelit cu o pânză groasă pentru a reduce efectul înghețului.
Merii columnari, rezistenți la climatul rece
Dacă te gândeşti la o livadă, trebuie să ţii cont de anumite detalii. Merii columnari s-au remarcat în timp datorită rezistenţei bune atât faţă de climatele mai reci, cât şi faţă de climatele mai calde. Aceştia nu sunt foarte pretenţioşi faţă de condiţiile de mediu dar, dacă optezi pentru un spaţiu însorit, poţi ajuta pomul să aibă o dezvoltare armonioasă.
Livezile cu meri columnari au devenit o afacere la modă astăzi datorită costurilor reduse la înfiinţarea acestora. Încă un avantaj ar fi costurile reduse de întreţinere a pomilor pe toată durata de viaţă a plantaţiei. Mărul columnar este rezistent la îngheţ, dar şi la secetă şi poate fi adaptat cu uşurinţă într-o cultură ecologică. De asemenea, mărul columnar este apreciat la nivel mondial datorită randamentului ridicat de fructe la hectar.
Aşadar, există premise serioase care ne fac să afirmăm că pomii columnari vor câştiga popularitate şi că, în general, afacerile cu aceşti fructiferi vor fi din ce în ce mai apreciate în viitor.
Avantajele pomilor columnari:
-
dimensiune redusă;
-
intrare timpurie în rod;
-
ușor de recoltat;
-
rol decorativ.
Ruxandra HĂBEANU
- Articol precedent: Aspecte din istoria Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea
- Articolul următor: Tehnologia de cultură a isopului, Hyssopus officinalis L.