Pesta Porcina Africană (PPA), o bombă cu și fără ceas
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
România trece prin cea mai gravă criză sanitară-veterinară din ultimii 50 de ani. Și asta în condițiile în care premisele gestionării unui asemenea eveniment există. Nu punem în discuție politicul, România nu este atât de originală în acest sens, în multe state ministrul fiind numit politic. Problema apare atunci când aparatul tehnic, obligatoriu constituit din specialiști, nu știe sau nu poate să-și facă treaba.
Pentru specialiști apropierea epidemiei de granițele României nu trebuia să constituie o surpriză. Conform unor declarații, au existat informări în acest sens. Ca de obicei, avem parte de măsuri reactive. Ca de obicei, fiecare arată vina altuia. Ca de obicei, nici reactiv nu prea facem ce trebuie...
Recapitulare: focarele s-au apropiat de țara noastră din est și nord-est, Ucraina fiind afectată de epidemie din 2014. În condițiile date era – și este – absolut necesară introducerea unor măsuri reale de control în vămile cu Ucraina și Moldova privind transportul de carne de porc din aceste țări. Cine a trecut măcar odată prin aceste vămi știe că acest lucru nu s-a întâmplat și, mai grav, cu puține excepții, nu se întâmplă nici acum! Vameșii te întreabă de alcool și țigări, restul nu e treaba lor. Oricât de eficiente ar fi măsurile luate în interiorul țării, nu folosesc la nimic fără stoparea posibilei reinfectări din exterior.
Nu suntem unici la acest capitol; un control inopinat făcut de autoritatea veterinară maghiară anul trecut a scos la iveală că, într-o singură zi, jumătate din pasagerii care au tranzitat vămile din Ucraina spre Ungaria aveau la ei carne de porc. Au fost controlate 9.000 de persoane... Ungaria are declarate mai multe focare de PPA în 3 zone, la porc mistreț.
Conspirația porcului
Se pare că s-a reușit contenționarea bolii și datorită barierelor de circulație reprezentate de autostrăzi. Are rost să discutăm stadiul autostrăzilor din România?! De conștiința și conștiența populației, ce să zicem? E suficient să citim comentariile de pe rețelele de socializare atunci când mai apare o știre despere PPA. Conspirație mondială împotriva porcului din bătătura românului, doar în România, rezultate manipulate etc. La o simplă căutare s-ar putea afla de focarele din Țările Baltice, Ucraina, Moldova, Ungaria, Cehia, Belgia etc., dar acestea nu contează.
România, importator net
Realitatea: după falimentarea IAS-urilor ca urmare a mai mulți factori (retrocedarea terenurilor, maximarea prețului la carnea de porc etc.), România a devenit importator net. În circuitul oficial al cărnii de porc producția națională atinge maximum 60% în ultimii ani. Importăm oricum. Problema mai mare este circuitul neoficial! S-a dovedit recent că nimeni nu știe câți porci sunt în România.
La apariția primelor focare apăreau 50-100 de porci într-o gospodărie, nedeclarați... Crede cineva că aceștia erau pentru consum propriu? Care este problema? Păi aceste animale erau comercializate fără niciun control, fără taxe, fără... completați dumneavoastră.
Oare acest fapt nu este o amenințare la siguranța națională? Samsarii lipsiți de scrupule au apărut imediat și nu au fost stingheriți deloc până zilele trecute. Au cumpărat cu sume mici porci din focare, i-au transportat în dube fără geamuri și i-au vândut în zonele – încă – fără probleme la prețul pieței. Dar noi căutăm conspirația mondială... Când s-a declarat un nou focar, în zona respectivă s-a instalat Crăciunul!
De la vinderea porcilor abia morți!!! până la sacrificarea lor și expedierea cărnii la neamuri și prieteni s-au făcut de toate. Acestea sunt bombele fără ceas. Știrea pe care toată lumea a încercat s-o ignore a fost intrarea în faliment a PROTAN-ului.
Nu dorim să discutăm aici modul în care a fost privatizat, am făcut-o la momentul respectiv. Însă intrarea în faliment și închiderea firmei a lăsat ANSVSA fără soluții reale pentru distrugerea cadavrelor din focare.
Sute de mii(!!!) de porci infectați zac în niște gropi. TIC-TAC, TIC-TAC...
Asociațiile profesionale reprezentative au organizat…
Clement LUPU
Articole înrudite
- Amestec de mazăre și făină din fân de lucernă pentru hrana porcilor în creștere-îngrășare
- Alertă sanitar-veterinară în judeţul Suceava. Vânătoare de mistreţi, după confirmarea a trei cazuri de pestă porcină africană
- Alertă sanitar-veterinară în judeţul Suceava
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 6 noiembrie 2020
- Epidermita exudativă a porcului
- Aditivi furajeri pentru purcei sugari
- Emisia de gaze cu efect de seră din dejecții suine 30-40 kg
- Controlul azotului în ferma de suine
- Porcul românesc, între statistici și pandemie
- Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane la data de 10 iulie 2020
Articole recente - Lumea Satului
- Indexul Global al Securității Alimentare a fost actualizat. Raportul regional european dezvăluie liderul regiunii în materie de accesibilitate alimentară
- Ordonanța de Urgență pentru acordarea sprijinului financiar pentru sectorul HoReCa a apărut în Monitorul Oficial nr.186 din 24 februarie 2021
- UNCSV: Este obligatorie actualizarea actelor constitutive ale cooperativelor agricole din România până la 20 aprilie 2021
- Investiție de 30.000 euro într-o crescătorie de struți la Borșa
- Investiție de la zero în județul Prahova: Fermă mixtă de animale în satul Bătrâni
- Măsuri şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute
- „Noi suntem ultimii țărani ai României!“
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană
- Se întâmplă în localitatea Cioranca din județul Buzău. Primele 30 ha cu porumb irigate prin picurare
- Drumul laptelui la Ibănești. O investiție de 7 milioane de euro în plină pandemie