Factori care determină modificări în sfera micotoxinelor
Există în lume câteva sute de micotoxine cu efecte și cauze de apariție diferite. Deși simptomatologia este specifică fiecărui tip, apariția lor în ferme poate avea, în cazul în care evoluția micotoxinelor nu este controlată, repercusiuni economice importante. În plus, cercetările recente au arătat că, odată cu creșterea temperaturii, a crescut și nivelul dioxidului de carbon. Acest fenomen a determinat un altul, și anume repartiția diferită a ploilor pe regiuni. Pentru că apariția micotoxinelor este în strânsă corelație cu umiditatea, cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbările climatice vor conduce la modificări și în sfera aceasta. Radu Marti, general manager în cadrul companiei Biomin România, spune că acest scenariu a fost deja confirmat.
Cum răspunde cercetarea la provocare
Biomin România este o companie cu origine austriacă și activează în țara noastră de 15 ani, cu o cotă de piață de 30%. Profilul de activitate este producerea și comercializarea de aditivi furajeri și premixuri pentru animale, în special pentru păsări și porc și într-un procent foarte mic pentru rumegătoare. Discuția cu Radu Marti a fost inițiată ca urmare a unui titlu care mi-a atras atenția, și anume „A apărut a 5-a generație de inactivitori și inhibitori de micotoxine.“ Potrivit interlocutorului nostru, compania a dezvoltat o gamă vastă de produse pentru inhibarea și inactivarea micotoxinelor, dar Mycofix Plus este produsul forte. „Inhibitorii și inactivatorii au același rol, acela de a lupta împotriva fungilor care afectează în special cerealele. Produsul pe care îl comercializăm este realizat în Austria, după o rețetă secretă, și are capacitatea de a inactiva micotoxinele. Este un produs care în România nu are competitori. Mycofix Plus este practic un produs 3 în 1 pentru că are în compoziție trei componente autorizate în Uniunea Europeană“, spune managerul Biomin.
Datorită acestor componente, produsul poate acționa în trei feluri diferite. Prima modalitate în care acționează este aceea de absorbție. Mineralele produsului asorb în procent de 95% micotoxinele precum aflatoxina. O altă direcție de acțiune este biotransformarea, una dintre cele mai avansate metode științifice de combatere a micotoxinelor. În cazul acesta vorbim practic despre o combinație unică de enzime specifice și componente biologice care convertesc micotoxinele în metaboliți nontoxici și inofensivi pentru mediul înconjurător. Este un proces ireversibil. Produsul are în compoziția sa și amestec de plante și alge datorită cărora are capacitatea de a ajuta la proliferarea celulelor sistemului imunitar chiar și în condițiile în care micotoxinele sunt deja prezente și inhibă acest proces.
Și țările exotice au început să aibă probleme cu micotoxinele
Spuneam la început că teoria potrivit căreia schimbările climatice vor schimba evoluția și răspândirea micotoxinelor a fost confirmată și de managerul Biomin.
„În urmă cu câțiva ani, în țările exotice, unde temperatura medie este de peste 28 de grade Celsius, comercializarea inhibitorilor și inactivatorilor de micotoxine era un obiectiv care părea greu de atins. Asta pentru că procentul de precipitații și umiditate era scăzut. Schimbările climatice au schimbat asta, au apărut și acolo micotoxine, iar cererea pentru produsele noastre a fost maximă.“ Acest tipar impune în continuare cercetarea micotoxinelor și a impactului pe care îl au asupra agriculturii.
În Austria peste 30% din profitul companiei se reinvestește în cercetare. Începând cu 2004 compania-mamă a început să colecteze probe de pe aproape tot globul, iar rezultatul a fost că 80% din probe erau infestate cu micotoxine. În funcție de structura lor și de efectele pe care le produc aceste micotoxine, și strategia de combatere dezvoltată de companie a fost diferită. În România, din nefericire, nu există biotehnologii și laboratoare care să permită o scală de amploare a cercetării, spune Radu Marti, dar au existat, totuși, testări practice care au confirmat eficiența produselor de combatere a micotoxinelor.
„Am avut ocazia să lucrez într-o fermă de pui broiler și acolo am făcut un experiment. Am infestat cu Ochratoxină și Deoxynivalenol aproximativ 130.000 de pui. Ulterior am intervenit cu Mycofix și am dezintoxicat aproape întregul efectiv de pui. Am avut pierderi de doar 2%. Strategia de tratament a presupus introducerea în furaj a unui procent de 2,5-3% de aditivi sub formă de pulbere. Efectele s-au văzut în rezultatele obținute. Compania noastră are și un program numit Mycotoxins survey prin care urmărim evoluția micotoxinelor. Colaborăm cu aproximativ 100 de ferme de unde prelevăm probe. Analiza vizează și cinci sau șase micotoxine care produc pagube economice importante în unitățile agricole. În țara noastră cele mai întâlnite sunt Ochratoxina, Deoxynivalenol, Aflatoxina, Fumonisim. Cert este că prin utilizarea acestui produs am reușit să salvăm cereale care aveau inclusiv boabele afectate“, spune Radu Marti.
Laura ZMARANDA
MAI JOS REPORTAJUL VIDEO
aflatoxina, micotoxine, BIOMIN Romania, inhibitori de micotoxine, inactivatori de micotoxine
- Articol precedent: Idei noi, combinații noi - cultura de mazăre intercalată cu camelină
- Articolul următor: Zone de favorabilitate pentru floarea-soarelui