Logo
Imprimă această pagină

Porcii crescuți la „negru“, vinovați de răspândirea rapidă a pestei porcine africane?

Datele oficiale spun că 72% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România. Aceleași date spun că românii cresc în bătătură aproximativ 1,1 mil. porci. Dar, există o voce care susține că, în practică, România ar deține nu 75, ci 90% din porcii crescuți în gospodării din UE, numărul corect fiind nu 1,1 mil., ci peste 3 mil. porci. „Când avem 4 milioane şi ceva de porci în complexe şi tot 4 milioane în gospodării ştim de ce spunem că piaţa neagră este la 50% din piaţa reală. E o chestie de aritmetică. Măsurile de biosecuritate, cu sute de porci pe coclauri, pe câmp, în pădure, pe unde apuci, sunt imposibil de realizat“, a susținut Sorin Minea, președintele Romalimenta, la un simpozion pe teme alimentare.

Cât de reale sunt cifrele

L-am întrebat pe Sorin Minea cât de reale sunt cifrele pe care le-a prezentat. „Datele pe care le ofer sunt reale, știute de toată lumea. Și mă refer aici că sunt înregistrate circa 1,1 mil. capete suine versus peste 3 mil. care sunt neînregistrate. Asta se numește evaziune fiscală și nu se despăgubește, ci se amendează. De aici și imposibilitatea de a controla pesta porcină africană. Pentru că acești porci sunt crescuți în condiții necunoscute de nimeni, nefiind declarați nu pot fi urmăriți... Iar povestea e la nivelul întregii țări. În toate satele veterinarul încearcă să intre în gospodărie dar este alungat, câteodată este chiar bătut, iar a doua zi când vine poliția nu mai există porci, au zburat... În ce țară se mai întâmplă asta? Să crești porci ilegal și să mai și primești despăgubiri.“ Șeful Romalimenta spune că aceasta este realitatea, care supără pe mulți. „Eu am fost înjurat că am spus că sunt împotriva porcilor crescuți în gospodării... Nici vorbă de așa ceva... Eu nu am vorbit de gospodăria clasică, unde omul își crește porcul să-l mănânce de Crăciun cu familia. Eu mă refer aici la cei care cresc zeci și sute de porci. Aceștia nu intră în categoria de gospodărie... Majoritatea sunt șmecheri care fac afaceri... Îi vedem prin târguri, prin piețe. De unde vin toți acești porci? De ce nu sunt declarați? Porcii ăștia sunt controlați de cineva? Nu... Și vorbim aici de piață neagră... Și acum acești indivizi, care cresc sute de porci ilegal, plâng după despă­gubiri?! E ridicol...“

Rezolvarea?

Se pare că tocmai numărul mare de porci „crescuți la negru“ este și principala cauză a răspânirii atât de rapide a pestei porcine africane. „Cum se rezolvă problema pestei porcine africane? Singura rezolvare este de a face ordine în piață. Am mai spus asta și am fost criticat că aș fi împotriva oamenilor săraci... Bineînțeles că nu sunt împotriva acestor oameni. Cum au rezolvat alții acest gen de criză? Spania, Portugalia și alte țări au pornit-o de la zero, disciplinând astfel piața. Acum, Spania are porci liberi. Dar numai în perimetre încercuite cu gard electric și în condiții stricte de biosecuritate. Noi acum avem dreptul de a avea porci pentru subzistență în curte și de a-i sacrifica prin metoda tradițională. Nu am nimic împo­trivă dacă se respectă legea și acei porci sunt înregistrați... Nu fiecare cum vrea...  Dacă la ora actuală pesta porcină este de neoprit în România este din cauza omului care o transmite mai departe prin acțiunile lui, nu ale mistrețului. Așadar, singura soluție nu este interzicerea creșterii porcilor, ci disciplinarea... Vă dau un singur exemplu... Cei care ar trebui să păzească șoselele, să verifice curțile pentru a nu se mai extinde pesta au program de opt ore. Cu alte cuvinte, dacă vreau să fug cu porcul tăiat o fac după program. În Belgia ați văzut ce s-a întâmplat după ce au găsit un singur mistreț bolnav? Au venit cu armata, au ras tot și au pornit-o de la zero... Așa se face. La noi, atâta vreme cât un prefect sau un primar ațâță lumea împotriva veterinarilor statul trebuie să intervină. Așa nu se mai poate...“

Probleme cu veterinarii...

În cadrul simpozionului Minea a mai ridicat problemele cu care se confruntă medicii veterinari. „Medicul veterinar găseşte boala şi trasează măsurile. Nu aleargă după porci cu satârul în mână, nu păzeşte şoselele, nu verifică ce are în frigider, nu e treaba lui, este treaba autorităţilor locale. Acestea au lăsat să se circule aşa cum s-a circulat. Veterinarul nu poate să-i dea amendă omului că are fermă ilegală, el poată să o propună, dar omul nu a primit amendă, a primit despăgubire. Oferim! Sunt bani publici şi avem de nu ştim ce să facem cu ei. Problema cea mai mare este că din acele zone de risc, zona roşie, nu se poate cumpăra carne chiar dacă în fermă nu există boală şi nu putem face comerţ intracomunitar. Practic, oamenii cu ferme au păţit-o nevinovaţi, iar pentru ca zona să devină albă ar trebui lichidate toate efectivele cu risc din zonă, deci din toate curţile oamenilor. Nu vorbesc de cei care au un porc sau doi, ci de cei care au 50-100 de porci. Dacă nu vom face acest lucru, pentru industrie există o singură soluţie: de a cumpăra carne din zone indemne sau din comerţ intracomunitar ca să putem vinde în Europa. Practic, nu s-a importat mai multă carne din Europa, ci procesatele cresc cu 20-30% pe an. Există bani pentru agricultură şi industrie alimentară, dar trebuie o legislaţie coerentă în rest. Eu îmi doresc să cumpăr materia primă din România, eu sunt patriot, dar patriotismul nu înseamnă să cumpăr mai scump de pe piaţă“, a conchis preşedintele Romalimenta.

Bogdan PANȚURU

Revista Lumea Satului