Temperaturile scăzute pot produce afecțiuni respiratorii la suine
Scris de Lumea SatuluiDiferența mare de temperatură dintre zi și noapte poate pune în pericol starea de sănătate a animalelor. Dintre toate categoriile de vârstă, în sezonul rece cel mai afectat este tineretul porcin, pentru care trebuie să asigurăm o temperatură optimă în compartiment, care să nu scadă sub 24° C la populare. Pentru animalele cu greutate între 23-25 kg viteza curenților de aer nu trebuie să depășească 0,4-0,5 m/sec, umiditatea maximă admisă în compartiment să nu fie mai mult de 65%, iar pernele (basele) să nu fie golite sub 25 cm (maxim) de la grătar în jos, pentru a reduce curenții de aer și pentru a menține temperatura în compartiment.
Există variații termice care amplifică anumite stări de confort ale porcului; cu cât temperatura scade sub limita minimă a acestei stări, cu atât animalele devin mai agitate, astfel încât mișcarea generează căldură.
Cum mișcarea suplimentară e și ea o consumatoare suplimentară de energie, va determina implicit o creștere a consumului de furaj. Cele mai sensibile sunt rasele de porci ameliorate, care au o intoleranță la frig și care se manifestă astfel:
- Sunt abătuți, apatici, cianotici.
- Stau în zonă de odihnă.
- Supraaglomerează doar o porțiune de boxă.
- Consumă (sau nu) prea mult furaj.
- Stau înghesuiți unii peste alții pentru a menține căldura corporală.
- Apar tremurături sau contracții musculare ca reflex la frig.
- La zgomote puternice reacționează, alergând speriați în boxă.
- Este afectată în mod direct funcționarea ficatului.
- Este influențat procesul de creștere și dezvoltare a organismului, rămânând mult în urmă.
- Apar efecte negative asupra funcționării glandelor interne, asupra producției de hormoni, inclusiv cei sexuali, inducând astfel o producție insuficientă de material seminal în cazul efectivelor de reproducție.
- Efectele nocive se manifestă asupra întregului metabolism și a întregului organism, iar ca efect de boomerang al perioadei lungi de frig, ca mod de apărare are loc o depunere de grăsime în loc de musculatură.
În acest sens se recomandă pregătirea compartimentelor din timp cu surse funcționale de căldură, izolarea corectă a geamurilor și ușilor de acces, verificarea sistemului de ventilație, a sistemului de umiditate și curenți de aer, verificarea termometrului din compartiment și cel exterior, pregătirea efectivelor de porci cu vitaminizare specifică perioadei reci.
Pentru asigurarea unui așternut uscat tineretului porcin se recomandă Ankasec, Stalosan cu rol antibacterian și antimicrobian benefic.
Ca și în cazul oamenilor, trecerea peste perioadele de stres (termic sau de altă natură) se face mai ușor dacă organismul are un sistem imunitar puternic. La suine acest lucru se poate face astfel:
- Vitaminizare în apă sau furaj după caz cu vitamina C (cu precauție, pentru că în cantități mari provoacă diaree), Jecuplex, Supravitaminol și Ankaselevit.
- Vitaminizare intramuscular injectabil cu Multivitamin, Borgal (preparat homeopat folosit cu succes și în afecțiuni respiratorii).
- Vitaminizare cu complex Vitamină B, cu rol important în îmbunătățirea metabolismului și în trecerea barierei gastrointestinale, asigurând o mai bună absorbție a furajului.
- Vitaminizare cu Vitamină E, folosită în special pentru faza de finisare a îngrășării, mărind capacitatea de ingestie a hranei și o mai bună absorbție la nivel intestinal.
- Administrarea de paracetamol pulbere preventiv și curativ în sezonul rece, cu efecte benefice asupra efectivului.
Loredana Mocanu, inginer zootehnist – Catlor Consulting, Brăila
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences