Zootehnie-Medicina veterinara 17 Iulie 2017, 15:10

Combaterea stresului termic la păsări

Scris de

Stresul termic apare când temperaturile ambientale sunt crescute, fapt ce produce păsărilor tulburări fiziologice majore.

Probabilitatea ca păsările să sufere de pe urma caniculei crește exponențial când se coroborează doi factori impor­tanți: temperatura ambientală crescută și umiditatea relativ ridicată.

Astfel, tulburările fiziologice și comportamentale sunt: scăderea consumului de furaj cu aproximativ 48%, fapt ce duce la diminuarea metabolismului păsărilor și, implicit, la reducerea consumului de energie, proteine și alte substanțe nutritive, ceea ce determină scăderea producției (sau a performanțelor sportive la porumbei), fenomen observat frecvent în perioadele caniculare.

Una dintre consecințele caniculei este lipsa apetitului cu scăderea consumului de hrană, fapt ce are drept consecință reducerea cantităților de vitamine necesare păsărilor. În plus, unele vitamine au o rată de degradare ridicată în cazul caniculei.

Ca urmare, se recomandă creșterea nivelului de VITAMINA C întrucât nivelul de acid ascorbic scade considerabil în cursul caniculei și de VITAMINA E deoarece crește reacția imunitară. Nu trebuie omis nici faptul că vitamina C ameliorează calitatea cojii oului.

Puii de carne sunt deosebit de vulnerabili la caniculă deoarece direct proporțional cu ritmul de creștere sporește și producția de căldură metabolică, dar nu și capacitatea de eliminare a căldurii. Temperatura corporală normală a păsărilor este de aproximativ 41°C. Pentru menținerea acestei temperaturi, răcorirea evaporativă, prin gâjâit, este cel mai important mod de eliminare a căldurii.

În procesul creșterii ratei respirației, echilibrul acidobazic este modificat, ceea ce duce la dezechilibrul electroliților.

Adăugarea de clorură de amoniu în furaj restabilește sporul în greutate și rata de conversie a furajelor, iar mortalitatea scade.

Mai mult, adăugarea de clorură de sodiu – altă sursă de electroliți – în apa de băut duce la creșterea consumului de apă, iar ulterior la creșterea sporului în greutate.

Completarea nutrețului păsărilor supuse stresului termic cu alte minerale decât cele cunoscute ca electroliți are, de asemenea, efect benefic.

Administrarea bicarbonatului de sodiu (0,15-0,30%) înaintea apariției caniculei este, la rândul ei, benefică deoarece, în unele situații, înlocuiește parțial, clorura de sodiu.

Apa, uneori considerată o componentă banală în nutriția păsărilor, are o importanță capitală; în condițiile de caniculă, consumul de apă joacă un rol de atenuator de căldură.

Răcirea apei la temperatura de 23°C crește consumul de furaje.

Recomandări

  1. Evitați supraaglomerarea.
  2. Asigurați condiții optime de microclimat; eventual, montați ventilatoare suplimentare pentru circulația aerului, evacuarea amoniacului, a dioxidului de carbon și a umidității excesive.
  3. Administrați apă proaspătă de băut.
  4. Administrați OBLIGATORIU, în apa de băut, VITAMINA C (1 g/2 – 5 litri de apă) + VITAMINA E sau ROMSELEVIT (1 ml/1 litru de apă/zi) și COLUMBOCLIN (electroliți: 5 g/2 litri de apă), iar în furajele combinate (sau amestecate cu hrană minerală, la porumbei), CAVITROM (pulbere cu vitamine, calciu, fosfat dicalcic, în proporție de 1,5 kg/100 kg de furaj asociat eventual cu NUTRI VITA-MIN-AMINO (100 g/100 kg de furaj combinat).

Romselevit supliment nutritiv Romvac

Cavitrom pulbere Romvac

Autor: dr. Cătălin Tudoran – Romvac Company S.A.

Revista Lumea Satului nr. 14, 16-31 iulie 2017 – pag. 36


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti