Zootehnie-Medicina veterinara 02 Iulie 2017, 17:41

Hipodermoza bovină sau „coşurile“

Scris de

Miazele sunt parazitoze determinate de dezvoltarea în piele, organe sau diverse ţesuturi a larvelor de muşte, parazite obligatoriu sau accidental.

Hipodermoza bovină este o miază a ţesutului subcutanat și are, de obicei, evoluţie cronică, afectând în special taurinele (vaci, bivoliţe). Boala este produsă de dezvoltarea larvelor de Hypoderma bovis şi lineatum, care determină formarea de noduli în regiunea dorso-lombară (spate).

Boala este răspândită aproape pe tot globul, provocă pierderi mari în industria pielăriei şi determină scăderea producţiei de lapte. Accidental, poate fi şi omul infestat cu larve aflate în stadiul 1 de dezvoltare, acesta dezvoltând o formă oculară.

Cea mai răspândită muscă la noi în ţară este Hypoderma bovis (popular „strechea“) – muscă mare, de culoare negru-cafeniu sau galben-portocaliu, cu aspect de bondar și aripile fumurii. Adulţii sunt activi în zilele calde, la temperaturi peste 18°, având un zbor zumzăit şi rapid. Femelele depun ouă care ajung rapid sub piele, determinând apariţia nodulilor (coşuri), observabili în perioada februarie-martie. După aproximativ 3 luni de la apariţia nodulilor, larvele în stadiul 3 străpung pielea, căzând pe pământ, unde se transformă în nimfe care, după o perioadă, devin insecte adulte. Întregul ciclu biologic durează 8-10 luni

Etiologie

Sursele de paraziţi sunt bovinele infestate în anul anterior, infestarea având loc în sezonul cald, la păşune.

În condiţiile ţării noastre, Hypoderma bovis este activă din luna mai până în septembrie. Manifestările clinice apar încă din februarie şi continuă până în vară. Boala este mai răspândită în regiunile deluroase, subcarpatice şi în podişuri, în timp ce în zona de sud a ţării, unde clima este uscată, boala apare mai rar.

Apariţia bolii este rezultatul acţiunii larvelor, adulţii determinând, prin zborul lor zgomotos, doar agitaţia animalelor şi fuga acestora spre adăposturi sau râuri (musca nu zboară deasupra apei).

Simptomele sunt reprezentate de apariţia nodulilor sub piele în regiunea dorso-lombară (spinare), zonă ce prezintă inflamaţie şi sensibilitate locală. Invazia masivă a larvelor produce slăbirea animalelor şi scăderea producţiei de lapte şi carne.

Diagnosticul se pune uşor pe baza apariţiei coşurilor în regiunea dorso-lombară, de la greabăn până la sacrum. Acestea devin evidente începând cu lunile ianuarie-februarie şi ajung să elibereze larvele în perioada mai-iunie.

Aceşti noduli prezintă un orificiu prin care se scurge o secreţie purulentă, alb-gălbuie sau verzuie, în interiorul căreia sunt prezente larvele. După ieşirea larvei, pielea se cicatrizează în 2-4 săptămâni, iar dacă larvele sunt moarte, leziunea se vindecă foarte greu.

În infestaţii masive, se constată lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, întârzierea creşterii, scăderea producţiei de lapte.

Prognosticul este în general favorabil, exceptând cazurile de infestaţie masivă la viţei, caz în care devine rezervat. Nu se recomandă ex­tragerea larvelor deoarece poate apărea şocul anafilactic (creşterea temperaturii corporale, respiraţie greoaie, accelerarea pulsului, sângerări ale mucoaselor), prin strivirea accidentală a nodulului.

Profilaxie şi tratament

Tratamentul profilactic se face în perioada depunerii ouălor de către muşte (în perioada păşunatului), prin aspersarea cu soluţii insecticide de ROMPARASECT sau TETRACIP.

Tratamentul ţine cont de stadiile larvare şi localizarea lor și se face în lunile noiembrie-decembrie, înainte de apariţia nodulilor, cu ROMAVERMECTIN PLUS și ROMIVERMECTIN.

Dr. Gabriela BĂNCILĂ, Romvac Company SA

Revista Lumea Satului nr. 13, 1-15 iulie 2017 – pag. 36


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti