Noutate Romvac: ROM-AGROBIOFERTIL NP
Scris de Lumea Satului- îngrășământ biologic pe bază de culturi bacteriene -
Biofertilizatorii ROMVAC sunt o alternativă ecologică pentru îmbogăţirea nutritivă a solului, în vederea asigurării unui spor de producţie plantelor cultivate.
În culturi, plantele au nevoie de substanţe necesare creşterii, cea mai importantă fiind azotul, utilizat în producţia de clorofilă, aminoacizi, proteine etc. Acesta poate fi absorbit din aer şi fertilizatori chimici (forme greu asimilabile) sau din sol. Bacteriile biofertilizatoare din sol asigură compuşi potriviţi dezvoltării plantelor, fără riscul poluării mediului înconjurător (soluri şi ape). Acestea folosesc materia organică din sol ca material energetic și pentru construirea corpului lor.
ROMAGROBIOFERTIL NP este un îngrășământ biologic ce conţine trei culturi bacteriene
Azospirillium lipoferum metabolizează o largă varietate de materiale organice existente în sol (celuloză, hemiceluloză, lignină, xiloză), pe baza cărora se multiplică și colonizează rădăcinile plantelor, fixând în mod asociativ azotul.
Azotobacter chroococcum fixează azotul atmosferic pe baza resurselor energetice existente în sol, metabolizează fosfații, asimilează și valorifică exudatele radiculare, contracarând microorganismele patogene din sol.
Ambele bacterii furnizează azot, factori de creștere și fitohormoni, având acțiune biostimulatoare asupra tuturor plantelor de cultură.
Efectul stimulator nu este doar o consecință a fixării azotului, ci și a sintezei de compuși antibacterieni, antifungici și stimulatori de creștere (auxine, gibereline, citochinine, siderofori și fitohormoni).
Bacillus megaterium descompune detritusul, transformă fosfații insolubili din sol în forme solubile, ușor asimilabile de către plante. Furnizează fosfor și acizi organici (lactic, glutamic, succinic, propionic) și enzime, având acțiune biostimulatoare asupra plantelor.
Prin acțiunea sinergică a celor trei componente bacteriene asupra descompunerii fosfaților și azotaților anorganici din sol, administrarea repetată a produsului contribuie la însănătoșirea solului prin curățarea acestuia de îngrășămintele chimice și obținerea unor culturi BIO.
Recomandări privind administrarea corectă
Pentru obținerea unor sporuri de producție se recomandă minimum două administrări pentru fiecare lot de cultură.
Prima administrare, atât la culturile de toamnă (cereale, rapiță etc.), cât și la cele de primăvară (porumb, sfeclă, cartof, legume etc.) se va efectua înainte de însămânțare, pe patul germinativ. Pentru o mai bună difuzare a bacteriilor în sol, se recomandă încorporarea. Această primă administrare înainte de însămânțare favorizează o mai bună răsărire și obținerea unor plante mai viguroase și mai rezistente.
A doua administrare se va efectua în culturile mari după răsărire.
La plantațiile de legume, prima administrare se va efectua înaintea plantării, iar a doua după prinderea răsadurilor.
Avantaje utilizării produsului
ROMAGROBIOFERTIL NP:
- costuri mai mici față de costurile fertilizării chimice
- administrarea se realizează prin pulverizare pe sol, cu utilajele uzuale din dotarea fermelor agricole - agregate de erbicidat, aspersoare etc.
- aplicabil la toate culturile.
În urma utilizării produsului RomAgrobiofertil NP în culturi de cereale, oleaginoase și legume s-au obținut creșteri procentuale situate în intervalul 3% (legume) - 35% (floarea-soarelui), față de culturile netratate.
Mod de administrare
Ing. Florin Tudor, Dr. Gabriela Băncilă, Dr. Nicolae Levandovschi, Romvac Company SA
Revista Lumea Satului nr. 3, 1-15 februarie 2017 – pag. 30
Articole recente - Lumea Satului
- S-a prelungit perioada de eligibilitate stabilită în Acordul de Finanțare încheiat cu FEI
- Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă
- Corteva susține femeile din agricultura românească: O poveste de succes de la Livada de Poveste
- Resturile vegetale în exces sporesc rezerva de dăunători
- APIA a autorizat în avans peste 843,9 milioane de euro
- Rolul potasiului (K) în fertilizarea echilibrată a culturilor agricole
- Demonstrație în câmp cu utilaje agricole la Domeniile Lungu
- Fermierii români sunt invitați să se alăture agriculturii carbonului și în acest an agricol
- Soiuri de nuci de la Pepiniera Voinești
- Oile Lacaune cu specific franțuzesc din ferma unui timișorean