Zootehnie-Medicina veterinara 02 Februarie 2017, 10:20

Noutate Romvac: ROM-AGROBIOFERTIL NP

Scris de

- îngrășământ biologic pe bază de culturi bacteriene -

Biofertilizatorii ROMVAC sunt o alternativă ecologică pentru îmbogăţirea nutritivă a solului, în vederea asigurării unui spor de producţie plantelor cultivate.

În culturi, plantele au nevoie de substanţe necesare creşterii, cea mai importantă fiind azotul, utilizat în producţia de clorofilă, aminoacizi, proteine etc. Acesta poate fi absorbit din aer şi fertilizatori chimici (forme greu asimilabile) sau din sol. Bacteriile biofertilizatoare din sol asigură compuşi potriviţi dezvoltării plantelor, fără riscul poluării mediului înconjurător (soluri şi ape). Acestea folosesc materia organică din sol ca material energetic și pentru construirea corpului lor.

ROMAGROBIOFERTIL NP este un îngrășământ biologic ce conţine trei culturi bacteriene

Azospirillium lipoferum metabolizează o largă varietate de materiale organice existente în sol (celuloză, hemiceluloză, lignină, xiloză), pe baza cărora se multiplică și colonizează rădăcinile plantelor, fixând în mod asociativ azotul.

Azotobacter chroococcum fixează azotul atmosferic pe baza resurselor energetice existente în sol, metabolizează fosfații, asimilează și valorifică exudatele radiculare, contracarând microorganismele patogene din sol.

Ambele bacterii furnizează azot, factori de creștere și fitohormoni, având acțiune biostimulatoare asupra tuturor plantelor de cultură.

Efectul stimulator nu este doar o consecință a fixării azotului, ci și a sintezei de compuși antibacterieni, antifungici și stimulatori de creștere (auxine, gibereline, citochinine, siderofori și fitohormoni).

Bacillus megaterium descompune detritusul, transformă fosfații insolubili din sol în forme solubile, ușor asimilabile de către plante. Furnizează fosfor și acizi organici (lactic, glutamic, succinic, propionic) și enzime, având acțiune biostimulatoare asupra plantelor.

Prin acțiunea sinergică a celor trei componente bacteriene asupra descompunerii fosfaților și azotaților anorganici din sol, administrarea repetată a produsului contribuie la însănătoșirea solului prin curățarea acestuia de îngrășămintele chimice și obținerea unor culturi BIO.

Recomandări privind administrarea corectă

Pentru obținerea unor sporuri de producție se recomandă minimum două administrări pentru fiecare lot de cultură.

Prima administrare, atât la culturile de toamnă (cereale, rapiță etc.), cât și la cele de primăvară (porumb, sfeclă, cartof, legume etc.) se va efectua înainte de însămânțare, pe patul germinativ. Pentru o mai bună difuzare a bacteriilor în sol, se recomandă încorporarea. Această primă administrare înainte de însămânțare favorizează o mai bună răsărire și obținerea unor plante mai viguroase și mai rezistente.

A doua administrare se va efectua în culturile mari după răsărire.

La plantațiile de legume, prima administrare se va efectua înaintea plantării, iar a doua după prinderea răsadurilor.

Avantaje utilizării produsului

ROMAGROBIOFERTIL NP:

  • costuri mai mici față de costurile fertilizării chimice
  • administrarea se realizează prin pulverizare pe sol, cu utilajele uzuale din dotarea fermelor agricole - agregate de erbicidat, aspersoare etc.
  • aplicabil la toate culturile.

În urma utilizării produsului RomAgrobiofertil NP în culturi de cereale, oleaginoase și legume s-au obținut creșteri procentuale situate în intervalul 3% (legume) - 35% (floarea-soarelui), față de culturile netratate.

Mod de administrare

tabel administrare Romagrobiofertil

Ing. Florin Tudor, Dr. Gabriela Băncilă, Dr. Nicolae Levandovschi, Romvac Company SA

Revista Lumea Satului nr. 3, 1-15 februarie 2017 – pag. 30


Vizualizari 11304
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti