Conifere pentru ghiveci sau grădini

Pentru că este sezonul de iarnă și mai ales cel al Sărbătorilor, vă prezentăm câteva varietăți de conifere pe care le puteți planta la ghiveci sau în grădinile interioare ori care pot fi utilizate pentru împodobirea brăduțului de Crăciun.
Bradul coreean
Bradul coreean (Abier Koreana var. Silberlocke) este unul dintre cei mai folosiți în lume pentru pomul de Crăciun, dar nu și la noi, unde este preferat bradul autohton. Totuși a început să fie introdus și în România, cu utilizare fie pentru Sărbătorile de iarnă, fie pentru grădinile locuințelor de la munte și nu numai. Atractivitatea este dată de conurile violacee pe care bradul corean le produce încă din anul al șaptelea de la plantare și de talia sa, care depășește 10-15 m înălțime. Acele sunt scurte și dese, puternic răsucite, cu liniile albe ventrale la vedere, astfel că dă senzația de brad argintiu. În varianta de pom la ghiveci, are o creștere compactă, relativ înceată, atingând 4 m înălțime abia în anii 20-25 de la plantare. Avantajul ar fi că poate fi păstrat timp îndelungat în același ghiveci, de preferat unul de 40 litri, în anul 5-7 putând fi apoi transferat într-un vas mai mare. La fiecare 3-4 ani această operațiune se repetă. Atenție, chiar dacă, prin definiție, suportă temperaturi scăzute, trebuie evitate șocurile termice, prin mutarea bruscă de la căldură la ger ori prin plasarea ghiveciului lângă o sursă de căldură. Vara se păstrează la loc însorit, se va uda susținut și va avea nevoie tot timpul de fertilizare.
Thuja
Thuja occidentalis este originară din Canada și SUA. Are dimensiuni medii, cu un maxim de 20 m înălțime la maturitate și o circumferință la bază de 0,4-1,5 m. Scoarța coniferului este roșie-maronie. Coroana se dezvoltă conic sau piramidal, pe mai multe ramificații, frunzele sunt veșnic verzi, iar conurile sunt galben-verzui ori maronii spre maturitate. Se înmulțește prin butași sau semințe. Preferă solurile lutoase, bine afânate, aprovizionate cu apă (solul nu trebuie lăsat uscat o perioadă lungă de timp), cu expunere la soare. Manifestă rezistență la praf și fum, fiind recomandat pentru grădinile din oraș. Poate fi plantat izolat sau în garduri vii, direct în sol sau la ghivece. În timpul verii trebuie aplicate tratamente împotriva acarienilor, omizilor și afidelor. Thuja poate fi tunsă primăvara sau la începutul verii, prin eliminarea ramurilor tinere care au crescut peste dimensiunea formei de conducere dorită.
Molidul argintiu
Una dintre varietățile cel mai des prezente în pepinierele din România este Picea pungens glauca Kaibab, un molid argintiu obținut în SUA, din sămânță selecționată, cu nuanța spre albastru și port conic, pretabil așadar pentru pomul de iarnă. Molidul Kaibab poate crește până la 15-16 m înălțime, având un diametru al coroanei la bază de 4-5 m. Preferă locurile cu expunere la soare, soluri bine afânate, fertile. Pământul argilos este bine să fie evitat. Poate fi plantat la ghiveci sau direct, în pământ. Ca substrat se poate folosi Florratin pentru conifere din turbă, fibră de cocos și îngrășăminte. După plantare se utilizează îngrășăminte cu eliberare controlată, ce asigură nutriția pentru cel puțin șase luni. Toamna va fi ajutat cu un compus care să conțină potasiu și magneziu. Pentru obținerea formei dorite, molidul argintiu poate fi tuns primăvara devreme, prin eliminarea lăstarilor terminali. În timpul verii are nevoie de apă și de 1-2 tratamente chimice, mai ales împotriva atacului de păduchi de frunze.
Maria BOGDAN
Revista Lumea Satului nr. 24, 16-31 decembrie 2016 – pag. 24-25
gradini, ghiveci, conifere, bradul coreean, thuja, molid argintiu
- Articol precedent: Modalități de a conserva petalele de trandafir
- Articolul următor: AgroConcept adaugă în portofoliu Casella, lider în producția de utilaje și sisteme pentru irigații