Microbiomul şi sănătatea
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
Toate microorganismele care trăiesc în corp şi pe suprafaţa sa formează un ecosistem ce poartă numele de „microbiom“. Bacteriile care formează microbiomul colonizează tractul digestiv, încă din primele 24 de ore de la naştere şi se stabilizează în jurul vârstei de 2 ani. Se estimează că miile de microorganisme ce trăiesc în corpul animalelor şi oamenilor cântăresc aproximativ 2 kilograme. Majoritatea lor trăiesc în intestine, iar distrugerea lor poate avea efecte neplăcute asupra sănătăţii ducând la apariţia obezităţii, afecţiuni ale colonului, tulburărilor digestive, alergii sau eczeme. Relaţia dintre bacterii şi organismul pe care îl populează este una de simbioză deoarece, în schimbul hranei, bacteriile ajută la digerarea alimentelor, producerea de vitamine necesare şi întărirea sistemul imunitar.
Pentru a se păstra un echilibru în organism trebuie să existe un număr mare de bacterii apatogene care să împiedice colonizarea cu bacterii patogene introduse în organism odată cu ingerarea de apă sau alimente contaminate. Cele mai multe bacterii apatogene se găsesc în colon, acolo unde se formează flora intestinală.
În colon există un echilibru între bacteriile apatogene şi bacteriile potenţial patogene care au fost introduse în organism. Dacă numărul bacteriilor apatogene este mai mic, bacteriile patogene pot produce tulburări digestive, enterite și apariţia diareei.
Până acum, pentru tratarea acestor afecţiuni s-au folosit antibioticele. Acestea influențează negativ microbiomul deoarece pot distruge atât bacteriile patogene, cât şi pe cele apatogene. Administrarea antibioticelor pe o perioadă mai lungă de timp duce la reducerea sau chiar dispariţia unor specii microbiene din tractul digestiv. În ultima vreme, s-a recomandat scăderea utilizării de antibiotice din cauza efectelor nedorite asupra organismului. Administrarea de antibiotice poate fi asociată cu utilizarea unor produse care protejează mucoasa intestinală. În ultimii ani, din cauza efectelor nedorite ale utilizării antibioticelor, din ce în ce mai multe persoane şi-au îndreptat atenţia asupra unei noi categorii de compuși, numiți probiotice.
Probioticele și beneficiile aduse organismului
Probioticele sunt culturi individuale sau mixte de microorganisme vii şi nepatogene capabile să influenţeze favorabil sănătatea omului sau a animalelor care le ingerează.
Când se observă un dezechilibru al florei intestinale şi nivelul toxinelor din organism este crescut, atunci apar tulburări ale tractului digestiv, scaune moi sau diaree. În această situație, se recomandă folosirea probioticului BIOENTEROM.
De ce Bioenterom!?
Probioticul Bioenterom conţine germeni de Enterococcus faecium tulpina NCIMB 11181 cultivaţi pe diverse medii cu un conținut minim 1x108UFC/ml. Produsul se recomandă a fi administrat din primele zile de viaţă ale tineretului de toate speciile. Acest produs este indicat pentru colonizarea intestinului, evitând fixarea bacteriilor patogene. După ce a avut loc colonizarea intestinului, se recomandă ca produsul să fie administrat în continuare pentru stabilizarea digestiei.
De asemenea, Bioenterom se mai foloseşte pentru stimularea protecţiei barierei intestinale şi pentru creşterea sporului zilnic în greutate. Probioticul se poate administra şi cu scop terapeutic ca medicaţie asociată în timpul şi după tratamentul enteritelor infecţioase de orice natură.
Simultan cu probioticul Bioenterom se recomandă administrarea de Complex Polivitaminic buvabil Romvac 3.
Produsul Bioenterom se poate administa foarte uşor, fiind recomandat a se adăuga în apa de băut la dozajul corespunzător fiecărei specii ţintă (păsări, bovine, ovine, caprine, suine, câini și pisici).
Ing. Biotehnolog Valentina FILIP,
Romvac Company SA
Revista Lumea Satului nr. 16, 16-31 august 2016 – pag. 26
Articole înrudite
-
Beneficiile muncii în livadă sau în grădină asupra sănătății
in Social -
Acţiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea statusului de sănătate la animale
-
O nouă derogare privind introducerea în Romania și a altor specii de animale din Ucraina, altele decât animalele de companie
in Zootehnie -
Aportul serviciilor sanitare veterinare. Sprijinul investitorilor în domeniul creșterii animalelor și al procesării producției
-
Profesia de medic veterinar, o activitate cu un impact important în zona socială și economică
-
Peste 6.500 de locuri la Universitățile de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din România
-
Rolul medicilor veterinari privind apărarea sănătății publice
-
Ce poate învăța medicina umană din Virologia Veterinară în gestionarea viitoarelor pandemii?
-
Primul ghid practic de homeopatie veterinară din România a apărut la Iași
-
Obligații și responsabilități în perioada actuală. Supravegherea şi prevenirea bolilor transmisibile la animale și de la animale la om
Articole recente - Lumea Satului
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
- Scrisoarea reprezentanților Camerelor agricole și organizațiilor profesionale agricole din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania, Estonia și Croația, către Comisia Europeană privind revizuirea directivei privind utili
- Regulamentul SUR pune la zid fermierii români
- Cum funcționează utilajul care execută 6-7 lucrări pe an în plantațiile pomicole
- Sfaturi practice pentru înființarea unei grădini biointensive (II)
- Regulamentul privind utilizarea durabilă (SUR) are nevoie de inovație pentru îndeplinirea țintelor de reducere a utilizării pesticidelor și a riscurilor
- De ce este important cositul în plantațiile de căpșune
- CIECH, obiective mari pe piața din România
- Rase de iepuri berbec (I) – Origini și istorie
- Karakul, rasa preferată a ciobanilor din Moldova