Reducerea TVA la carne, din august-septembrie 2014
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Zootehnie-Medicina veterinara
Decizia de reducerea TVA la carne va fi luată numai după ce se vor vedea efectele produse de această măsură la pâine și pe tot lanțul, iar acest lucru se va întâmpla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva în august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent în fosta vatră a satului Rubla, din județul Brăila.
"Dacă efectul de reducere a TVA la pâine se va resimți, în sensul de a salva locurile de muncă, de oferi un mediu concurențial corect, de a salva societățile respective, de a avea încasări la bugetul de stat și de a se ieftini produsele, abia în momentul acela ne gândim și la extinderea măsurii de reducere a TVA și la alte produse. Următorul produs, din rațiuni economice și din calculele făcute la minister, este carnea, după aceea ne gândim la legume-fructe, la lapte și în alte sectoare în care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem că prin două acțiuni care vin în același timp, respectiv reducerea fiscalității și întărirea controlului, putem să combatem evaziunea și putem să avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Întrebat când estimează că va fi redusă TVA la carne, șeful MADR a menționat că într-un an de zile, cel mai probabil, august — septembrie 2014.
"Dacă știți acordul și scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine că avem un termen, nu atât de restrictiv, pentru a avea timp să se implementeze această măsură. Cred că, după un an de zile, undeva august — septembrie 2014, vom face evaluarea și vom lua o decizie dacă vom extinde. Dacă măsura va avea succes, la pâine și pe tot lanțul, FMI nu va mai cere măsuri de garanții suplimentare, să creștem taxele în altă parte", a adăugat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că, potrivit statisticilor oficiale, prețul pâinii a scăzut, în medie, cu 11,5% după reducerea TVA la 9%.
"Mă bucur că zilele acestea există anumite statistici, prezentate chiar de INS, care arată că prețul la pâine a scăzut cu un procent de 11,5%, în medie, ceea ce este un lucru foarte bun. Cei care au semnat un acord de bună voie cu MADR s-au ținut de cuvânt și prețul a scăzut exact cu diferența de TVA. Este primul efect benefic. Îmi doresc, în continuare, ca instituțiile de control să lucreze în același ritm. În luna septembrie au fost mult mai multe controale decât în trecut, au fost foarte multe sancțiuni, au fost foarte multe mijloace de transport indisponibilizate, foarte multe amenzi și prejudicii foarte mari descoperite", a explicat șeful MADR.
În ceea ce privește reducerea evaziunii în sectorul de legume și fructe, Constantin a afirmat că se are în vedere modificarea legislației pentru eliberarea certificatului de producător.
"Ne gândim la înlocuirea acestuia cu un atestat de producător și mai departe cu un carnet al producătorului care să însoțească marfa. Cred că aceste măsuri și această legislație nouă poate să combată evaziunea fiscală și în acest sector", a adăugat oficialul Ministerului Agriculturii.
Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este estimată la 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% la mijlocul anului 2010.
Reprezentanții MADR au afirmat recent că odată cu introducerea TVA de 24% au 'dispărut' subit zeci de mii de tone de carne și produse din carne, pe care le regăsim în economia subterană. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 și 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul național a 30 de milioane de euro.
AGERPRES
Articole înrudite
-
Rețetă de acum 100 de ani - Carne amețită, un deliciu din bucătăria românească veche
in Social -
Nerespectarea regulilor de igienă în comercializarea cărnii...
-
Metode de apreciere a calității nutriționale a cărnii
in Zootehnie -
Noi reglementări privind centralizarea prețurilor la carcasele de animale
in Actualitate -
„Târgul de Toamnă“ din Piața Traian a adunat în weekend: fructe, legume și brânzeturi
in Actualitate -
„Fabrica de Fum“ pune în valoare produsele tradiționale din carne
in Alimentatie -
Cu doar 8.000 de euro România ar putea avea aparatul care testează prospețimea produselor la raft
-
Să mâncăm mai multă carne românească
in Actualitate -
Situație fără precedent în evoluția prețului cărnii la raft!
in Actualitate -
Deducerea TVA în agricultură a devenit realitate
in Actualitate
Articole recente - Lumea Satului
- Stațiile meteo inteligente te ajută să controlezi evoluția plantelor
- Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
- Rase de iepuri berbec (II) - Origini și istorie -
- Măsuri pentru prevenirea şi combaterea zoonozelor
- Inovație Ipso Agricultură. Cea mai mare combină din lume se află deja într-o fermă din România
- Agricultura României are nevoie de apă. Semnați petiția online privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR.
- Capacitatea biomaterialelor de a adsorbi micotoxine
- A XXXII-a ediție a Zilei Silvicultorului . De la provocările prezentului la planuri de viitor
- Muzeul Țărăncii Române
- Fereastra spre cer. Tradiția iconarilor continuă în satul Laz din Alba