Utilaje agricole 20 Noiembrie 2021, 15:44

Motorul JCB pe hidrogen a obţinut o investiţie de 100 milioane de lire

Scris de

Producătorul britanic de utilaje JCB investește 100 de milioane de lire sterline într-un proiect de dezvoltare a motoarelor cu hidrogen super eficiente, a anunțat compania.

O echipă de 100 de ingineri lucrează deja la dezvoltarea acestui tip de motor şi se doreşte a se recruta alţi 50 de ingineri pentru acest proiect, astfel încât la sfârșitul anului 2022 primele utilaje cu acest tip de motor să fie disponibile spre vânzare clienților.

Primele prototipuri de utilaje cu motor cu hidrogen au fost realizate pe un încărcător cu braț telescopic şi pe un buldoexcavator JCB. Acestea au fost prezentate astăzi la un eveniment din centrul Londrei, Marea Britanie, la care a participat şi premierul Boris Johnson. JCB este lider pe piața mondială atât pentru încărcătoarele cu braț telescopic, cât și pentru buldoexcavatoare.

Pentru aceste prototipuri de utilaje cu motor cu hidrogen JCB beneficiază de un start de promovare foarte bun, fiind expuse şi prezentate în zona verde la Conferinţa Naţiunilor Unite COP26 din Glasgow, în timp ce liderii mondiali dezbat măsurile de reducere drastică a emisiilor de seră. Lansarea acestui motor cu hidrogen cu emisii zero din partea JCB are loc în timp ce guvernele din întreaga lume dezvăluie strategii pentru dezvoltarea infrastructurii necesare de a sprijini utilizarea hidrogenului pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Inginerii de la JCB Power Systems au dezvoltat primul motor cu hidrogen din industria utilajelor grele. Au folosit și adaptat tehnologia cu motor diesel cu elemente accesibile, hidrogenul este ars și puterea este livrată exact în același mod ca un motor diesel. Și acum utilajele JCB prototip, echipate cu acest nou motor cu hidrogen, pot face tot ce pot face şi echivalentele lor diesel.

Mai puțin complicat

În plus, tehnologia cu hidrogen este mult mai puțin complicată decât cea tradiţională. Din conducta de evacuare nu se emite decât abur, adică zero dioxid de carbon la utilizare.

Prim-ministrul Marii Bratanii, Boris Johnson, a declarat: „Marii producători britanici precum JCB dezvoltă soluții inovatoare pentru a reduce emisiile de seră și pentru a avansa revoluția industrială ecologică din Marea Britanie. A fost fantastic să vedem motoarele cu hidrogen super eficiente produse de JCB, care ar putea reinventa producția de utilaje din Marea Britanie, ne vor ajuta să ne atingem rapid obiectivele climatice și să creștem economia hidrogenului din Marea Britanie – o zonă interesantă care va fi esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, crearea de noi locuri de muncă și atragerea investițiilor.“

Președintele JCB, Lord Bamford, a declarat de asemenea: „Mașinile noastre vor trebui să fie alimentate cu altceva decât combustibili fosili. Producem mașini care funcționează cu motorină, așa că trebuie să găsim o soluție și facem demersuri în acest sens acum. Investim în hidrogen pentru că nu considerăm că electricitatea este soluția generală, în special nu pentru industria noastră, deoarece poate fi utilizată doar pentru alimentarea utilajelor mai mici. Înseamnă că vom continua să producem motoare, dar acestea vor fi motoare cu hidrogen super eficiente, accesibile și de înaltă tehnologie, cu emisii zero de dioxid de carbon, care pot fi introduse pe piață rapid folosind baza noastră de aprovizionare existentă. Acestea vor fi primele motoare cu hidrogen din industria noastră, dezvoltate în Marea Britanie de ingineri britanici. Motoarele cu hidrogen au potențialul de a ajuta Marea Britanie să atingă obiectivele de emisii de dioxid de carbon mai rapid.“

JCB produce motoare din 2004, producându-le la fabricile din Derbyshire, Marea Britanie și din Delhi, India. Anul acesta JCB va sărbători o etapă majoră: producția motorului cu numărul 750.000.

De menționat că utilajele de agricultură JCB sunt vândute în România de către NHR Agropartners.


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti