Utilaje agricole 07 Noiembrie 2021, 14:16

Poettinger Terrasem – Model nou de semănătoare în mulci

Scris de

Începând cu primăvara anului 2022, Poettinger va introduce modele noi de semănători în mulci Terrasem de 6, 8 şi 9 m, cu şi fără fertilizare.

Acestea sunt mai stabile, fără alunecare laterală, datorită montajului în X al noului echipament de prelucrare a solului cu discuri sferice de 510 mm, au reglare hidraulică din cabina tractorului a adâncimii de lucru, au ventilatorul repoziţionat într-o zonă ferită de praf în faţa buncărului şi acces îmbunătăţit la dozatorul de boabe. De asemenea, volumul buncărului a fost mărit, iar la maşinile cu îngrăşăminte s-a introdus tehnologia cu buncăr presurizat.

Modelele de semănători cu îngrăşăminte plasează îngrăşămintele sau al doilea tip de seminţe între rândurile de seminţe la fiecare al doilea rând, iar reglarea adâncimii de plasare a boabelor sau îngrăşămintelor se poate face tot de la terminalul din cabină, ca şi la maşinile fără îngrăşăminte.

Sunt disponibile în continuare două modele cu cadru rigid de 3 şi 4 m (D) şi patru modele cu cadrul rabatabil de la 4 la 9 m (V), cu buncăr de 3.600 l de la 3 la 6 m (opţional 4.700 l), iar la cele cu lăţimea de lucru de 8 şi 9 m de 5.600 l. Distanţa între rândurile de seminţe este de 12,5 cm, opţional 16,7 cm. Brăzdarele de seminţe sunt cu discuri de 380 mm, iar presiunea pe brăzdar este de maximum 120 kg. Aceasta este posibilă datorită masei totale a maşinii, care la 3 m rigidă este de 5.400 kg şi 6.900 kg la 4 m. La cele rabatabile este de 7.200 kg la 4 m, 9.750 kg la 6 m, 11.300 la 8 m şi 13.600 kg la 9 m. Diametrul brăzdarelor de îngrăşăminte este de 410 mm, iar presiunea maximă pe acestea este de 180 kg/brăzdar. La variantele cu îngrăşăminte volumul buncărului este standard de 4.200 kg la 3-6 m şi 5.600 kg la 8 şi 9 m, însă opţional, toate pot fi dotate cu buncăr de 5.600 kg. Masa la 3 m rigidă este 5.600 kg, la 4 m 7.150 kg, iar la cele rabatabile 7.900 la 4 m, 10.400 la 6 m, 13.000 la 8 m şi 15.600 la 9 m. Această masă asigură greutatea necesară pătrunderii în sol a brăzdarelor chiar în condiţii dificile, precum şi rezistenţa cadrului şi organelor de lucru, a întregii construcţii şi, prin urmare, fiabilitate mare.

Noul Terrasem păstrează elementele verificate şi care şi-au dovedit eficienţa la maşinile din generaţia anterioară, bara de nivelare, două baterii de discuri sferice, roţi de tasare late, montate decalat, care acoperă câte 4 rânduri de seminţe şi apoi secţile de însămânţare cu brăzdare dublu disc, care permit copierea terenului atât pozitiv, cât şi negativ şi reglarea adâncimii de semănare pe fiecare rând.

Sistemul de închidere a distribuţiei seminţelor pe anumite rânduri pentru crearea cărărilor tehnologice sau pentru închiderea unui număr de secţiuni ale semănătorii la ultima trecere. Totul este controlat electronic, cu ajutorul unui computer propriu sau prin ISOBUS de la terminalul tractorului.

Fie că vorbim de modelul cu îngrăşăminte, fie de cel fără îngrăşăminte, rezultatele în teren sunt remarcabile, distribuţia şi adâncimea uniformă de însămânţare asigurând premisele pentru răsărirea şi dezvoltarea uniformă a plantelor, garanţie a unei producţii mari.

Pentru cazul în care fermierul decide să lucreze în sistem strip till, sunt disponibile, în locul bateriilor de discuri sferice netede sau crenelate, discuri riflate care afânează solul pe benzi de 4,5 cm, restul terenului rămânând nemişcat. În acest fel se poate lupta pentru conservarea apei în sol, reducerea consumului de energie şi de combustibil.

Semănătoarea Terrasem şi-a demonstrat performanţele, calitatea şi fiabilitatea şi este apreciată de fermierii din întreaga lume, iar noul Terrasem vine să îmbunătăţească parametrii de lucru, să uşureze operarea şi reglajele, să crească siguranţa, fiabilitatea şi să mărească productivitatea. 

Principalele beneficii pentru fermieri:

1. Germinare garantată a seminţelor

 • Semănare în sol perfect consolidat; controlul perfect al adâncimii de semănare.
 • Urmărirea perfectă a configuraţiei terenului – 3 secţiuni cu brăzdare.
 • Brăzdare dublu disc.

2. Flexibilitate

 • Semănarea a până la 3 componente.
 • Combinaţie de brăzdare monodisc pentru îngrăşăminte şi dublu disc pentru seminţe.
 • 100% din volumul buncărului poate fi folosit pentru seminţe.

3. Fiabilitate

 • Fără alunecare în lateral a maşinii datorită montării în X a discurilor de prelucrare a solului.
 • Dozare uniformă a seminţelor şi îngrăşămintelor datorită buncărului presurizat.
 • Poziţie ridicată a ventilatorului, ferită de praf, integrată în buncăr.

4. Ușurinţă în exploatare

 • Reglare hidraulică a brăzdarelor de seminţe şi îngrăşăminte.
 • Schimbarea reglajelor în timpul mersului.
 • Alegere liberă a cărărilor tehnologice datorită sistemului IDS.
 • Semănare directă, în mulci sau în teren arat.
 • Fără sensibilitate la resturi vegetale.

Terrasem rămâne prima opţiune a fermierilor când este vorba de semănarea cerealelor păioase, fie că vorbim de semănare directă, în mulci sau în teren arat. Productivitatea, calitatea lucrării, fiabilitatea şi uşurinţa utilizării sunt punctele ei forte.

Mai multe detalii despre semănătorile Terrasem găsiţi şi accesând link-ul

Dr. Florin NEACȘU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti