Utilaje agricole 02 August 2018, 17:14

Cultivatorul Fantom PRO

Scris de

Dezmiriştirea este cea mai importantă lucrare care urmează recoltatului. Aceasta dislocă stratul superior compactat, amestecă solul cu resturile vegetale, creând condiţii ideale pentru germinarea miriștii şi a buruienilor. O dezmiriştire executată bine asigură menţinerea sănătăţii câmpului nostru, protejându-l împotriva buruienilor. Dezmiriştirea se poate efectua în mai multe moduri pentru că pe piaţă există o mulţime de producători şi mărci care oferă cultivatoare cu sape sau cu discuri. Clientul îşi poate alege şi în funcţie de condiţiile de sol.

Firma Farmet a.s., care activează pe piaţă deja de 26 de ani, are în programul de producţie şi cultivatoare cu sape sau cu discuri. O noutate care a atras atenţia unui număr mare de fermieri este Fantom PRO.

Având o construcţie unică, Fantom PRO poate fi utilizat ca scarificator cu efect de amestecare excelent, ca şi cultivator cu despicare a solului pe toată suprafaţa ori ca şi combinator presemănat. Fantom PRO poate fi utilizat pe tot parcursul anului. Datorită vitezei de lucru de 12 km/oră este utilizat în principal în tehnologiile fără arat, unde există o cantitate mare de resturi vegetale. Cu Fantom PRO se poate deschide solul primăvara după iarnă, vara se dezmirişteşte după recoltat şi toamna se prelucrează solul după recoltarea porumbului, de exemplu când umiditatea din sol este mai mare şi unele utilaje nu pot fi utilizate din cauza pericolului de împotmolire. Utilajul are o adâncime de lucru de până la 15 cm.

Cele mai importante avantaje ale utilajului Fantom PRO sunt:

  • Osie integrată, care permite lucrul şi în condiţii de sol umed, fără tăvălugi posteriori, când ar exista pericole de încărcare a acestora.
  • Înălţime mare a cadrului – 655 mm. Datorită aceste înălţimi, resturile vegetale trec cu uşurinţă prin utilaj şi acesta nu se împotmoleşte.
  • Cinci rânduri de brăzdare cu sape, cu distanţe mari între ele, de 190 mm. Acestea sunt dispuse astfel încât resturile vegetale să treacă cu uşurinţă prin utilaj.
  • Organele de lucru sunt prevăzute cu asigurare cu arcuri, cu forţă împotriva eliberării de 250 kg.

Un alt avantaj este paralelogramul care asigură o presiune constantă asupra tăvălugului posterior. Acest lucru înseamnă că, dacă adâncimea de lucru este modificată în timpul cursei, paralelogramul menţine o presiune constantă pe tăvălug. Această presiune poate fi crescută sau redusă prin intermediul circuitului hidraulic. La paralelogram este racordat sistemul de cuplare rapidă, prin intermediul căruia tăvălugul posterior sau grapa se pot decupla simplu sau se pot cupla rapid atunci când se lucrează fără tăvălug posterior.

Gama largă de dotări opţionale permite adaptarea individuală a lui Fantom PRO în funcţie de nevoile clienţilor. Să începem cu tăvălugul posterior detaşabil. Sunt disponibile mai multe tipuri: tăvălug segmentat cu discuri, pentru soluri uscate, tăvălug ring dublu, pentru condiţii cu resturi vegetale, sau tăvălug cu ţepuşe dublu, pentru soluri extrem de umede şi pentru lucrări de toamnă. În locul tăvălugilor se pot cupla grape de resturi vegetale şi se poate lucra fără tăvălugi.

Brăzdarele asigurate cu arcuri pot fi echipate cu lamele sau cu sape, disponibile în multe variante, în funcţie de lucrările executate cu utilajul. Înlocuirea sapelor se efectuează printr-un sistem de cuplare rapidă – sapa se introduce pe brăzdar şi se asigură cu un bulon pe laterală. La înlocuire se scoate bulonul, ceea ce eliberează sapa care poate fi înlocuită cu alta.

După sape sunt amplasate discurile. Acestea dispun uniform, pe plan orizontal, solul prăşit sau dezmiriştit.

Toate componentele utilajului pot fi controlate confortabil în timpul mersului, din cabina tractorului, prin intermediul circuitelor hidraulice, ceea ce face ca operarea lui Fantom PRO să fie extrem de confortabilă. Reglarea utilajului se poate modifica continuu în timpul mersului, fără ca operatorul să se oprească din mers şi să întrerupă lucrul.

Vladimír Mertlík
manager producţie Farmet a.s.


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti