Instalații pentru semințe curate și bine tratate
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Utilaje agricole
Instalația pentru selectat și tratat semințe prezentată de firma Valabris la târgul AGROMALIM este deosebit de complexă, fiind de producție franceză și fabricată de Daurais, singurul producător din lume al acestui tip de utilaj. Ceea ce individualizează utilajul prezentat este faptul că aduce la un loc instalațiile de selectare a semințelor cu cele de tratare. Pe lângă aceasta, totul este instalat pe o platformă mobilă. În acest fel, utilajul poate fi deplasat în orice loc al fermei, acolo unde este necesar să se realizeze selecția și tratamentul semințelor. Utilajul se pretează la pregătirea oricărui tip de semințe de cereale. După cum ne-a spus dl Sorin Marian, consilier tehnic al Valabris, pe lângă celelalte calități, această mașină o are și pe aceea de a fi foarte curată și pentru mediu, și pentru semințele pe care le prelucrează. Acest lucru se traduce prin aceea că asigură o separare aproape perfectă a impurităților de semințe și, mai apoi, o omogenitate foarte bună a soluției de tratament pe suprafața semințelor. „Performanțele acestea fac utilajul foarte solicitat de fermieri“, spune dl Marian.
Evident că un astfel de utilaj este foarte scump, iar în multe cazuri, în ferme medii și mici, achiziționarea sa nu este justificată. De aceea există posibilitatea de a fi închiriat în regim de prestări servicii. El poate fi deplasat în ferme, în locul unde agricultorii doresc să își pregătească sămânța. Această posibilitate se corelează, după cum spune reprezentantul firmei, cu dorința tot mai mare a fermierilor români de a folosi semințe performante și de bună calitate.
Utilajele pentru selecționarea și tratamentul semințelor au capacități diferite, în funcție de mărime. Cele mai mici pot procesa în jur de două tone de semințe pe oră. Cele mari pot lucra și 10 tone pe oră. Unele dintre ele sunt tip fermier, deplasarea lor făcându-se prin remorcare cu tractorul, iar altele sunt rutiere, adică pot fi deplasate pe șosea, cu un jeep sau microbuz. Cele de tip fermier ajung la capacități de 5 tone/oră, iar cele rutiere, așa cum spuneam, până la 10 tone/oră.
Prețul unei astfel de instalații începe de la 45.000 de euro, iar cea mai scumpă nu depășește 100.000 de euro. Pentru tratamentul semințelor se folosește o tehnologie volumetrică, care exclude orice eroare de dozare. Noutatea acestei tehnologii este aceea că, dacă dintr-un motiv oarecare este oprit fluxul de semințe în instalație, atunci se oprește și dozarea de substanță de tratament. Astfel se evită o creștere a concentrației în semințele deja tratate. Astfel, volumul de soluție prescris ajunge să coincidă exact cu volumul de soluție folosit.
Din punctul de vedere al mediului, instalațiile sunt atestate fitosanitar. Ele tratează doar cu soluții lichide, ceea ce exclude răspândirea în atmosferă a pulberilor chimice. Etanșările sunt făcute perfect, astfel încât operatorul nu intră în contact cu soluțiile utilizate decât în zona de alimentare cu acestea. Astfel, orice pericol de contaminare a mediului sau al operatorilor este total exclus atâta vreme cât codurile de bune practici sunt respectate.
Alexandru GRIGORIEV
Articole înrudite
- Congresul Euroseeds, sub semnul incertitudinilor generate de strategiile UE
- Testarea semințelor în solarii
- COMUNICAT: Fermieri și Distribuitori - Acționăm! Împreună facem SCUT împotriva falsificării produselor de protecție a plantelor și semințelor. Protejați-vă afacerea! STOP furtului din depozitele și magaziile de pesticide
- Corteva Agriscience intenționează să deschidă un Centru de tehnologii pentru tratarea semințelor
- Congresul producătorilor europeni de semințe: fără noile tehnologii nu se poate!
- O rază de soare pentru sănătate
- Atenție la calitatea semințelor achiziționate!
- Sămânța și importanța ei
- Investiții considerabile în semințe certificate la Puiești, județul Buzău
- O buzoiancă este mama semințelor tradiționale din România
Articole recente - Lumea Satului
- UNCSV: Cooperativele agricole, cea mai bună soluție
- Stadiul plăților APIA în Campania 2020
- Opinie de specialist. Inul de fibră, o plantă de cultură nedreptățită în actuala conjunctură
- Dăunători de carantină la tomatele cultivate în spații protejate
- Singurul soi de castravete amar aclimatizat la condițiile din ţara noastră, cultivat la Fierbinți
- Microgranulatele, o nouă abordare pentru agricultura în schimbare
- Măsuri de stocare a utilajelor agricole pe timpul iernii
- Ferma de 40 de vaci oferă un trai decent familiei Bogos
- Un tânăr din comuna clujeană Râşca crede în pasiunea sa - mioarele
- Ferma de subzistenţă a familiei Mircu din împrejurimile Aradului