Utilaje agricole 02 Iulie 2017, 17:31

La 25 de ani de activitate, Farmet își mărește portofoliul de produse

Scris de

Farmet, producătorul de utilaje agricole și prese pentru ulei din Cehia, a sărbătorit de curând 25 de ani de activitate. Evenimentul și-a propus nu doar să facă o retrospectivă a acestei perioade, ci și să consolideze relația cu clienții și potențialii clienți din întreaga lume. Prezenți la eveniment, aproape 900 de fermieri și distribuitori de utilaje și echipamente marca Farmet au asistat timp de două zile la prezentarea detaliată a produselor fiecărei divizii a companiei – utilaje agricole și echipamente pentru prelucrarea semințelor oleaginoase.

Am ajuns și noi la această aniversare prin intermediul companiei Axe Consulting Plus SRL, furnizor exclusiv în România al echipamentelor destinate prelucrării semințelor oleaginoase. Acolo am înțeles că Farmet își împarte această divizie în două categorii: cea a procesării semințelor speciale, cu capacități mai mici, și cea dedicată procesării semințelor oleaginoase (rapiță, floarea-soarelui și soia), pentru volume mari. Spre deosebire de alți furnizori europeni, Farmet oferă soluții complete pentru prelucrarea semințelor oleaginoase, de la partea de stocare, depozitare, curățire, decojire, presare, filtrare, degumare, dezodorizare și până la îmbuteliere. „La nivel european, compania din Cehia nu prea are competitori, pentru că este singura care oferă soluția completă. Pe piața europeană mai sunt și alți furnizori de prese, dar doar de prese sau extrudere, fără coordonare, automatizare sau comandă. În cadrul unui proiect marca Farmet poți monitoriza toate elementele lui. Poți să îl exploatezi într-un regim automat, este echipat cu mulți senzori, ceea ce oferă confort în exploatare, substituind totodată angajații la un moment dat, iar acest lucru înseamnă costuri de producție mai mici“, îmi explica Ionuț Priboianu, director de vânzări la Axe Consulting Plus, în timp ce vizitam platforma de prezentare a echipamentelor.

Prese pentru o diversitate de semințe

Prelucrarea materiei prime, veriga care aduce plus valoare în lanțul comercial al unui produs, poate reprezenta în sine o idee de afacere. Iar în domeniul prelucrării semințelor la rece piața este destul de generoasă, mai ales în contextul în care tendința europenilor este de a consuma alimente cât mai sănătoase. Rămâne doar ca, în funcție de materia primă prelucrată și dimensiunea presei, să vă axați pe un anumit tip de produs, care desigur va dimensiona și afacerea.

Să vorbim pentru început de afacerile mici, bazate pe făbricuțe care pot scoate pe piață uleiuri speciale obținute din semințe de rapiță, struguri, măr, in, cânepă, dovleac sau nucă de cocos. Pentru un asemenea portofoliu de uleiuri este nevoie de prese de capacitate redusă. Există două modele pentru astfel de uleiuri speciale: o presă cu un singur capăt (foto 1) care procesează între 8 și 12 kg de semințe pe oră, raportat la floarea-soarelui, pentru că la alte semințe poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de umiditate sau calitate, și o presă cu două capete (foto 2), care procesează dublu, adică între 18 și 24 kg/oră. Pe lângă acestea există și variante constructive, de prese cu filtru, cum ar fi Farmer 10 și Farmer 20. La aceste modele presa și filtrul lucrează independent, filtrul prin care pot trece 30 kg/oră intrând în funcțiune doar atunci când s-a creat o cantitate suficientă de ulei. „Calitatea uleiului presat la rece este deosebită, iar avantajul este că la acest utilaj consumabilele se schimbă la 2 ani. Am vândut foarte multe astfel de prese în România, iar cu presa aceasta s-a făcut un ulei care a obținut la SIMA, în Franța, premiul pentru cel mai bun ulei presat la rece din Europa“, afirma George Babău, director general Axe Consulting Plus.

Liniile de presare cu capacitate medie, care prelucrează între 120 și 160 kg de floarea-soarelui, rapiță sau soia pe oră, sunt însă cele mai căutate. Într-un astfel de echipament, semințele sunt introduse într-un buncăr cu o capacitate de 7,4 mc, iar de aici intră într-o instalație de curățare completă, care înlătură inclusiv nisipul, pietrele și metalele. Odată curățate, semințele ajung printr-un transportor în prima presă. Semințele presate trec apoi în extruder, iar din extruder în a doua presă. De acolo, uleiul se duce la filtrul cu plăci, unde se filtrează, iar turtele merg printr-un transportor într-o altă zonă a utilajului.

În final, pe acest segment este presa FS 1010, cu capacitate de 1.000 kg/oră.

Extrudere pentru soia

Soia conține multă proteină, care reprezintă o sursă de energie importantă în furajarea animalelor. Aceasta are însă dezavantajul că trebuie prelucrată termic înainte de a fi digerată de animale. Pentru această operațiune se folosește extruderul. Cea mai mică variantă de extruder (FE 100), pe care am și văzut-o la lucru, are capacitatea de 100 kg/oră, dar există și serii de extrudere cu capacitate de 250 kg/oră sau 500-1000 kg/oră. Cum funcționează un astfel de echipament? Boabele de soia se încălzesc prin frecare până la temperatura de 130°C. Se obține astfel șrotul sau „full fat“, un produs cu conținut de ulei. Prin extrudare și presare este scos uleiul, ideal pentru motoare, și rămâne șrotul cu un procent de 45-47% proteină. Extruderul în sine are o durată de viață foarte mare, însă ceea ce se uzează sunt șnecurile, care se înlocuiesc de-a lungul unui an, mai repede sau mai târziu, în funcție de cât de curată este sămânța. Impuritățile, nisipul, mucegaiul sau coaja semințelor de floarea-soarelui, ca și depozitarea defectuoasă a acestora duc la uzura mai rapidă a acestor șnecuri.

„Avantajul față de produsele prelucrate prin rafinare și adăugarea substanțelor chimice este că uleiul conținut în turtele de presare poate fi adăugat în furaje, iar în acest caz vorbim de un ulei curat, fără folosirea substanțelor chimice, fără alți aditivi. În plus, căldura (aburul) degajată în urma frecării poate fi recuperată și folosită ca sursă de energie pentru încălzirea materiei prime care intră în prelucrare, ceea ce înseamnă o economie în costul de producție. La fel se poate folosi și căldura care iese din presă, iar dacă semințele se încălzesc și cu abur sub presiune, întregul proces de prelucrare pentru soia va fi mult mai ieftin decât procesul de rafinare. Extruderele de mică capacitate se vând cam 10 bucăți/an, însă cea mai mare vânzare este pentru soluțiile complete, cum sunt cele cu tot cu recuperare a aburului sau soluțiile de presare cu extruder de capacități mari“, spunea Peter Sulc, șeful secției testări.

Ca noutate, produse cu capacități mari

Cu ocazia evenimentului au fost promovate variantele de mari dimensiuni ale echipamentelor de prelucrare a semințelor oleaginoase și extruderele care pot prelucra între 4 și 8 tone de semințe pe oră. „Tot ca noutate, compania cehă a dezvoltat un soft, Farmet Inteligence Control, care permite, printr-o conexiune la Internet, eva­luarea de la distanță a instalației. Practic, direct din fabrică specialiștii Farmet pot monitoriza parametrii de funcționare a echipamentelor și a problemelor de service și stabili un diagnostic dacă este cazul, înainte de a veni operatorul de service la noi în țară“, a adăugat Ionuț Priboianu.

Dacă în ceea ce privește presele Farmet se situează printre primii cinci producători din lume, în privința extruderelor competiția este mai mare, însă ceea ce îi diferențiază de competitori este faptul că cei din Cehia sunt singurii care fac atât prese cât și extrudere, iar plaja de utilaje merge de la cele mici, la cele gigantice. „Având în vedere că producem atât presa cât și extruderul, putem face un sistem de automatizare a întregii linii. Ne putem ocupa de proiectul întregii clădiri, livrăm echipamentele, le programăm, le facem întreținerea, le punem în funcțiune și garantăm parametrii pentru întreaga tehnologie“, argumenta Peter Sulc.

GALERIE FOTO


Patricia Alexandra Pop

Revista Lumea Satului nr. 13, 1-15 iulie 2017 – pag. 38-40


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti