ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv

Noutăți de la CLAAS -remorcile pentru furaje CARGOS 700 Confort

Așa cum am mai spus-o și în alte rânduri, de peste 100 de ani firma CLAAS se menține ca unul dintre liderii mondiali ai constructorilor de mașini agricole. Unul dintre secretele care au ajutat concernul să se mențină în această poziție este inovarea permanentă. Pentru sezonul 2017 au fost anunțate o serie de noutăți. Multe dintre ele v-au fost deja prezentate. Dar nu și noile variante Confort ale gamei de remorci pentru transport furaje CARGOS 700, despre care vă invităm să aflați în articolul următor.

Control direct al tuturor funcțiilor

La noile modele, echipate cu tehnologie load-sensing, sistemul hidraulic Confort asigură controlul direct al tuturor funcțiilor remorcii prin simpla apăsare a unui buton. Vehiculul poate fi manevrat cu orice terminal compatibil ISOBUS și chiar prin tabletă, prin intermediul aplicației EASY on Board. De asemenea, toate funcțiile cheie pot fi alocate tastelor funcționale ale tractorului, asigurând o funcționare extrem de confortabilă, utilizând, de exemplu, maneta de comandă.

Pentru a permite alinierea optimă a remorcii în timpul etapelor esențiale ale procesului, cum ar fi transportul rutier, tocarea inițială, descărcarea ori utilizarea alături de o combină de recoltat furaje, modelele gamei sunt echipate cu o bară de tracțiune hidraulică articulată. Pe terminalul de comandă pot fi memorate patru poziții, astfel încât bara de tracțiune să se deplaseze automat în poziția setată imediat ce operatorul selectează meniul corespunzător.

Pentru a ușura și mai mult sarcina operatorului, va fi disponibil și sistemul de direcţie pozitivă electrohidraulică. Un senzor amplasat pe bara de tracțiune măsoară unghiul de bracaj și activează în mod corespunzător punțile hidraulice viratoare. Sistemul funcționează cu reglarea dinamică a traiectoriei, asi­gurând un echilibru perfect între manevrabilitate și stabilitate în fiecare situație de lucru. Utilizând meniul de setare, operatorul poate regla flexibilitatea sistemului de direcție sau poate controla manual anumite funcții. Acestea includ direcția de deplasare laterală, pentru a evita deteriorarea solului în cazul lucrărilor în condiții de umiditate, de exemplu, sau pentru ca utilajul să poată fi adus până la marginea silozului pentru descărcare. Toate modelele CARGOS 700 Confort pot fi echipate, de asemenea, cu sistemul de autodirecție.

Mai multă siguranță, mai multe variante de anvelope și șasiuri

Modernizările includ și un pachet de lumini îmbunătățit. Cele 11 lumini LED opționale asigură iluminarea optimă a suprafeței de lucru în toate situațiile. Operatorul poate efectua memorarea pe terminalul de comandă a setărilor de iluminare pentru diferite operații, cum ar fi transportul rutier sau descărcarea. Acestea pot fi activate ulterior prin simpla apăsare a unui buton.

Pentru creșterea siguranței pe timpul transportului rutier, chiar și cu remorca complet încărcată, capacul buncărului este acționat hidraulic. Cele două secțiuni ale sale se pliază din stânga și din dreapta, păstrând încărcătura în siguranță în toate situațiile.

Noile modele CARGOS 700 Confort sunt la fel de robuste ca și cele standard. Sunt disponibile remorci cu volume de încărcare de 48,5 m³, 42,5 m³ și 36,5 m³. Pentru a mări aceste valori cu 2,5 m³, pot fi utilizate extensii. Remorca pentru transport furaje poate fi echipată și cu două role de dozare, disponibile opțional.

Gama de anvelope disponibilă pentru echipare este și mai extinsă decât până acum, cu profil specific pentru fiecare cerință funcțională și dimensiuni ale anvelopelor între 22,5'' și 30,5''. Șasiul modular este disponibil fie cu axă tandem (sarcină admisă pe punte de 18 sau 20 t), fie tridem (sarcină admisă de 27 sau 30 t).

Toate șasiurile au suspensie mecanică ori compensare hidraulică, suspensia hidraulică fiind disponibilă opțional.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 23, 1-15 decembrie 2016 – pag. 44