Targuri si expozitii 18 Septembrie 2023, 14:12

FarmConect, târgul unde fermierii construiesc un dialog cu autoritățile

Scris de

Organizată la Slobozia în județul Ialomița, în perioada 31 august- 3 septembrie, cea de-a doua ediție a Târgului Farm Conect a demonstrat încă o dată că misiunea Forumul APPR de a consolida comunitățile locale funcționează. Producători locali de hrană și de materii prime pentru industrie, producători și distribuitori de inputuri, fabricanți și comercianți de utilaje agricole și tehnologii digitale pentru o agricultură performantă au fost prezenți la standuri pe o suprafață expozițională de 6 hectare. La ediția de anul acesta au participat peste 50 de companii care și-au prezentat inovațiile în agricultură.

„Autoritățile locale trebuie să atragă atenția celor de la Bruxelles că situația este gravă“

„Ediția de anul acesta a fost gândită să atragă familiile fermierilor și, bineînțeles, fermierii. Este, practic, un spectacol al agriculturii care să ne bucure și prin care să sărbătorim agricultura, fermierii și producerea de hrană în România. Știm cât de greu și cu ce eforturi se poate face astăzi acest lucru, cunoaștem provocările și ne-am dorit ca prin acest târg să construim un dialog cu cei care iau decizii pentru noi. Este un moment în care trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Situația este gravă, vorbim despre secetă, război, volatilitate a prețurilor, slaba finanțare și de fermieri care riscă să intre în faliment. Ne-am dorit să atragem atenția asupra acestor lucruri. Sunt mai multe proiecte, știm că există la MADR mai multe propuneri, unele luate din cele pe care Forumul APPR le-a avansat, dar nu este suficient. Este nevoie de o strategie pe termen mediu și lung, iar autoritățile locale trebuie să atragă atenția autorităților de la Bruxelles că situația este gravă și că acest război are un impact direct asupra producției agricole din România. Dacă agricultura și producția de cereale reprezentau o sursă importantă de venituri la bugetul național, este posibil ca lucrul acesta să nu se mai întâmple în perioada următoare. Credem că ce am propus noi sunt soluții fezabile. Vorbim, în mod special, de finanțare. La târg au fost prezente și trei bănci și asiguratori care vin cu soluții. Există foarte multe în 2023 care nu vor avea capacitatea financiară să continue activitatea“, ne-a declarat Alina Crețu, director executiv APPR.

„În fiecare an lansăm o paletă de hibrizi cu toleranță îmbunătățită la secetă“

Potrivit Mariei Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience, „din momentul în care verile au început să devină din ce în mai călduroase și arșița atmosferică a început să își spună cuvântul aproape în fiecare an a existat o reacție aproape imediată a companiei în a cerceta și îmbunătăți produsele noastre cu caracteristici genetice pentru toleranța la secetă. În Europa Centrală, în bazinul Mării Negre, o dată la trei ani avem o secetă foarte agresivă în perioade de înflorit, dacă ne referim la cultura porumbului. În perioada polenizării efectul este cel mai grav. Planta nu mai polenizează și atunci cu acel porumb nu mai putem face nimic. În fiecare an lansăm o paletă de hibrizi din toate segmentele de maturitate cu toleranță îmbunătățită la secetă. Asta înseamnă că planta poate trece peste perioada de secetă mai ușor și, dacă avem norocul să apară și o ploaie este salvată, polenizează și vom avea producții bune. Anul acesta am lansat patru hibrizi de porumb din gama Aqua Max, iar la floarea-soarelui toți hibrizii sunt cu toleranță față de secetă. În cazul culturii de rapiță hibrizii au toleranță la îngheț și seceta din primăvară.“

„Funcționăm cu 6 puncte de comandă la care sunt arondate 87 de puncte de lansare“

Una dintre preocupările actuale în domeniu este implementarea unor tehnologii prin care să se reducă impactul negativ al schimbărilor climatice.

„În momentul de față, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și Creșterea Precipitațiilor funcționează cu 6 puncte de comandă, la care sunt arondate 87 de puncte de lansare. Experimental, în colaborare cu parteneri externi, am încercat să obținem rezultate în vederea stimulării precipitațiilor și combaterii grindinei pe diferite sisteme, respectiv rachete antigrindină, baloane cu heliu, generatoare terestre și cu ajutorul aviației. Anul acesta vom continua studiile experimentale și încercăm să demonstrăm că aceste sisteme sunt eficiente.“

„Toamna aceasta avem promoție de finanțare și prețuri speciale“

În cadrul târgului a fost expusă și o parte din escadrila de utilaje și echipamente agricole marca NHR Agropartners. Compania a prezentat vizitatorilor utilaje agricole adaptate oricăror tipuri de ferme, dar și soluții și oferte de finanțare, precum și promoții speciale.

„Am venit cu câte un utilaj sau două din gama noastră. Suntem prezenți cu gama de tractoare Deutz Fahr, combina Deutz Fahr, culegătoarele Olimac, încărcătoarele telescopice JCB. În această toamnă oferim clienților noștri o promoție de finanțare pentru tractoarele Deutz Fahr și prețuri speciale la aceste utilaje. Avem pentru tractoarele de 100 – 130 de cai putere o finanțare specială, cu o dobândă subvenționată de 2,99%, dobândă fixă. Pentru celelalte tractoare avem o dobândă variabilă, de 0,9% pe an. Promoția va fi valabilă în toată luna septembrie. Pe lângă oferta de finanțare avem și prețuri speciale, promoții pentru tractoare sau anumite pachete de tractoare cu utilaje“, ne-a declarat Răzvan Stanca, director general adjunct NHR Agropartners.

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti