Imprimă această pagină
Targuri si expozitii 20 Noiembrie 2022, 12:18

„Flori de toamnă“, un regal al speciilor vegetale

Scris de

Grădina Botanică din Iași a organizat, în perioada 30 octombrie – 20 noiembrie 2022, cea de-a 46-a ediție a Expoziției „Flori de Toamnă“. Aici au fost expuse pe cca 3 ha, în secțiile exterioare și în sera expozițională, peste 200 varietăți de crizanteme. Pe lângă colecția de crizanteme, cea mai importantă din România și una dintre cele mai reprezentative din Europa, au fost expuse și specii de varză decorativă, alimentară și medicinală, cu diferite origini.

De asemenea, vizitatorii s-au putut bucura de colecția de dovleci și de ardei decorativi. În cadrul serelor a fost prezentată colecția de ardei iuți cu 10 specii și subspecii, cu 125 de soiuri și hibrizi, dintre care 12 au fost expuse pentru prima dată cu prilejul acestei ediții.

Gradina Botanica Iasi 5

Ediția de anul acesta are ca temă generală „Metamorfoze vegetale“, iar directorul grădinii, Cătălin Tănase, a explicat că dorința cercetătorilor a fost de a realiza cât mai multe amenajări de flori, fructe şi semințe pentru a se putea observa întreaga metamorfoză, de la germinarea seminței până la apariția fructelor.

Expoziția din acest an a venit la pachet şi cu o serie de noutăţi: 20 de taxoni noi de ardei (în total fiind 145), 8 soiuri noi de crizanteme şi 25 de hibrizi noi la varză decorativă şi alimentară

Cu prilejul acestei ediții vizitatorii au fost invitaţi să descopere o multitudine de transformări biologice şi estetice pe care le prezintă florile sau eşantioanele de fructe şi seminţe care provin din colecţiile ştiinţifice ale Grădinii Botanice.

Gradina Botanica Iasi 4

În ceea ce privește crizantemele, au fost prezentate soiuri românești și internaționale ale genului Chrysanthemum atât pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 221 de varietăți horticole cultivate în sere şi solarii, cât şi dumitrițe sau tufănele (Chrysanthemum indicum), în număr de 218 varietăți horticole. De asemenea, au mai fost expuse peste 20 de specii ale genului Chrysanthemum, care provin din flora spontană de pe diverse continente și care în zona de origine au diferite întrebuințări sau prezintă importanță științifică pentru evoluția sistemelor de clasificare și, în general, a sortimentului actual de varietăți horticole din spectrul floricol.

Într-o zonă special amenajată au fost expuse primele 3 cele mai iuți soiuri de ardei din lume, recunoscute oficial de Cartea Recordurilor: C. chinense „Carolina Reaper“ (2.200.000 SHU), C. chinense „Trinidad Moruga Scorpion“ (2.000.000 SHU) și C. chinense „7 Pot Douglah“ (1.800.000 SHU), dar și soiul C. chinense „Aji Charapita“, considerat cel mai scump ardei iute din lume.

În același spațiu au fost prezentate 18 specii și soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanță științifică și economică, specii toxice și medicinale, printre noutăți numărându-se Solanum burchellii, originară din Africa de Sud și Namibia, specie care este adaptată zonelor stâncoase aflate la o altitudine de 500-1.300 m, și Solanum robustum, originară din America de Sud, specie considerată toxică întrucât sintetizează cantități mari de alcaloizi, valorificați însă de industria farmaceutică.

Gradina Botanica Iasi 1

În complexul de sere, într-un spațiu rustic au fost peste 300 de soiuri de dovleci decorativi şi tigve, între care tărtăcuța șarpe, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureți vegetali, castraveți țepoși africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia.

În spațiile exterioare au fost expuse numeroase exemplare de varză decorativă şi alimentară, reunite într-o colecţie reprezentată de 98 de taxoni, inclusiv hibrizi care sunt utilizaţi pentru diverse decoruri autumnale: „Sunrise“, „Sunset“, „Lucir Rose“, „Flare White“ sau „Crane Pink“.

De asemenea, au fost remarcate de vizitatori de toate vârstele zooformele topiare, executate din materiale naturale, cu predilecție din ramuri uscate de răchită, care evidențiază creativitatea angajaților pentru realizarea de noi elemente artizanale.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite