Targuri si expozitii 07 Septembrie 2021, 21:50

Săptămâna economiei și culturii arădene: o perspectivă mai largă asupra produselor arădene

Scris de

Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean, a organizat și desfășurat, în perioada 30 august - 5 septembrie, acțiunea Săptămâna economiei și culturii arădene, ediția a II-a. Este vorba despre o suită de evenimente care au vizat cultura tradițională arădeană și întărirea identității locale printr-o serie de expoziții, conferințe, mese rotunde, care pun în valoare mecanisme de dezvoltare sectoriale și elemente de patrimoniu cultural material și imaterial arădean.

Am ales această perioadă pentru a ne asocia cu Târgul Internațional Agromalim, eveniment de impact pentru arădeni. În acest fel, au fost conectate două evenimente importante și apreciate de publicul arădean și de expozanți, fiindcă publicul câștigă o perspectivă mai largă asupra produselor arădene, iar expozanții beneficiază de vadul și de vizibilitatea Târgului Agromalim.

„Capacităm tineri importanți ai Aradului, personalități consacrate în domeniul lor de activitate. În acest scop am organizat o serie de conferințe culturale, care abordează aspecte legate de industria Aradului, de politicile

Seria evenimentelor a început marți, 31.08.2021, cu conferința Viitorul cercetării etnografice în județul Arad, continuând miercuri, 01.09.2021, cu simpozionul Istoria industriei și economiei arădene, urmată de un vernisaj al Complexului Muzeal Arad, care a avut ca temă aspecte importante ale industriei arădene din ultimul secol. 

Vineri, la Expo Arad, în pavilionul destinat administrației județene, a fost programată o întâlnire cu șapte dintre cei mai mari angajatori de la nivelul județului, fiind prezenți reprezentanți ai companiilor Leoni Wiring Systems, Kromberg&Schubert România, BOS Automotive Products România, Panduit, Textile Medicale SRL. Din domeniul public, au fost reprezentați cei mai mari angajatori, Compania de Apă și Compania de Transport Public.

Sâmbătă s-a desfășurat Gala administrației arădene, care marchează și împlinirea a 20 de ani de existență a Centrului Cultural Județean. Evenimentul a răsplătit performanța în administrație, dar și implicarea societății civile în proiecte administrative, cu influență majoră asupra oamenilor.  „Succesul unor administrații eficiente nu s-a rezumat doar la gestionarea eficientă a fondurilor proprii, canalizarea acestora spre prioritățile date de agenda cetățeanului, ci și prin curajul de a aborda noi direcții de dezvoltare, prin proiecte cu finanțări externe, prin asocieri administrative sau parteneriate. Sunt administrații locale care și-au îmbunătățit infrastructura edilitară – gaz, apă și canalizare, rețeaua educațională, asigurarea eficienței energetice etc. – atât pentru confortul și standardul de viață ale comunităților respective, cât și pentru a fi cât mai atractive pentru potențialii investitori. Alte administrații locale au investit inovativ în potențialul lor turistic, fie că a fost vorba de cultură, tradiție sau caracterul istoric al localităților. Însumat, aceste proiecte generează, la nivel local,  dezvoltare și bunăstare”, este de părere Iustin Cionca, președintele Consiliului județean Arad.

Arad

În cadrul Galei Administrației Arădene au fost premiate 24 administrații locale, în frunte cu Municipiul Arad și continuând cu șase orașe – Curtici, Ineu, Lipova, Pecica, Sântana, Sebiș – și 17 comune: Bata, Buteni, Cermei, Ghioroc, Grăniceri, Pilu, Pleșcuța, Săvârșin, Seleuș, Semlac, Socodor, Șagu, Șimand, Șiria, Vinga, Zărand, Zerind.

O categorie aparte, în cadrul Galei, a fost recompensarea partenerilor Consiliului Județean Arad, reprezentanți ai sistemului educațional, ai mediului economic și ai societății civile. Colaborarea cu cele două Universități arădene, „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș” reprezintă preocuparea administrației județene pentru asigurarea legăturii între sistemul educațional – calificarea profesională a noilor generații – și cerințele pieței muncii, a mediului de afaceri. De asemenea, premierea lui Paolo Lorenzi, unul dintre promotorii dezvoltării Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, arată preocuparea Consiliului Județean pentru sprijinirea economiei arădene. Nu în ultimul rând, parteneriatul cu societatea civilă a fost evidențiat prin premierea Asociației Rubio „Pro Copilărie, Pro Viață” (pentru implicarea în reabilitarea, restaurarea sau modernizarea unor simboluri ale Aradului), a Asociației „Cetatea Voluntarilor” (pentru contribuția determinantă în modernizarea unor secții din Spitalul Județean) și a preotului Sergiu Vlad Sandu, care prin proiectul său – Centrul de Tineret ,,Bucurie în Ortodoxie” – conferă tinerilor și copiilor un cadru creștinesc de relaxare și petrecere a timpului liber.


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti