Invitație la delicii botoșănene: Târgul de weekend produs din Botoșani
Scris de Lumea SatuluiDirecția pentru Agricultură (DAJ) Botoșani, în parteneriat cu Primăria Botoșani, organizează „Târgul de weekend produs din Botoșani“, care se desfășoară pe Pietonalul Unirii, în fiecare sfârșit de săptămână din acest an. Acest târg este organizat în ideea promovării produselor tradiționale locale, fiind expuse spre vânzare produse din panificație carne, lapte, apicole etc.
Cozonacul de Aur de la Vatra Domnească
Vatra Domnească reprezintă de peste 10 ani unul din cei mai importanți producători din domeniul panificației din zona de nord a Moldovei, o societate care valorifică tradiția prin inovare permanență și prin grija pentru oameni. Misiunea acestora fiind de a oferi consumatorilor o alimentație sănătoasă prin produsele oferite de cea mai bună calitate, echilibrate nutrițional.
Elena Timofte este un producător local care are mâini de aur, deoarece a creat această minunăție de Cozonac de Aur și a ajuns cu el până la Berlin: „La origine sunt din satul Tocileni și prin ceea ce vedeți expus la noi reprezentăm tradiția satului, prin Cozonacul Domnesc de Aur, dar și prin poale-n brâu și colaci. Deoarece acum suntem în Postul Mare și în fiecare sâmbătă noi creștinii ortodocși mergem, cum se spune cu „blidul“, respectiv cu colaci la Sfânta Biserică pentru pomenirea celor plecați, noi venim în sprijinul celor interesați.
Produsele noastre au trecut de mult granița județului și chiar granița țării, deoarece reprezentăm județul Botoșani la diferite târgurile și festivalurile. Produsele sunt apreciate deoarece venim cu ceva original. Cozonacul Vatra Domnească de Aur este făcut după o rețetă moștenită din familie, mama era cea care făcea cel mai bun cozonac în sat. Când eram copil, țin minte că toate vecinele erau programate la captorul mamei să realizeze cozonacul, cu pasca și pâine. Pot să spun că, acest cozonac este altceva decât cozonacul comercial, deoarece nu are niciun aditiv alimentar. Nu este suficientă o rețetă ca să îți iasă un cozonac bun, contează foarte mult sufletul pe care îl ai când faci pâine, cozonac, în special când lucrezi cu făină.
Printr-o selecție făcută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Cozonacul Vatra Domnească de Aur a reprezentat România la târgurile organizate la Berlin, Paris și Milano. Menționez că sunt în curs de certificare cu acest cozonac.“
De la cozonacul de Aur la Cozonacul Domnesc
În cele ce urmează trecem la un alt tip de cozonac, nu știm dacă este mai gustos sau mai arătos, știm doar că producătorii săi sunt mândri de acest deliciu. Astfel, Cozonacul Domnesc este un produs tradițional moldovenesc atestat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale obținut după o rețetă, de la bunici care a fost îmbunătățită în timp. Cozonacul Domnesc a luat viață după ce Mariana Gabriela Mateiuc a vizitat sute de gospodării din zona Botoșaniului de unde a tot adunat rețete tradiționale păstrate cu sfințenie de gospodinele din satele județului. Astfel, respectivele rețete vin din istoria curților domnești, iar punctul de plecare a fost satul său natal, Tocileni aparținând Comunei Stăuceni.
Pe Petronela Lafontain am găsit-o la standul de pe pietonalul Unirii: „Noi la acest târg am venit cu multe produse de post, dar și cu produse făcute cu lapte și ou. De asemenea avem Cozonaci Domnești de post, poale în brâu și diverse sortimente de prăjituri: fursecuri, sărățele, nucușoare, toate fiind tradiționale. În ultima perioadă, cumpărătorii caută produsele tradiționale și cred că tindem tot mai mult spre partea aceasta bio. Noi încercăm să promovăm cât de bine putem astfel de produse.“
...lăsăm standurile cu cozonaci pentru cel cu miere
Știm cu toții vorba aia din popor, respectiv cozonaci dulci ca mierea, spun acest lucru deoarece de la târgul de weekend nu putea lipsi și produsele din miere ale lui Iustin Marineac, din satul Cucuteni, comuna Durnești. Astfel, produsele cu care botoșăneanul ne îndulcește simțurile sunt diversificate: „Am adus aici toate produsele stupului începând de la apilarnil, polen, propolis, lăptişor de matcă şi miere de albine. Produsul cu procentul cel mai mare de comercializare este mierea ce variază în sortimentele zonei mele de pastoral, mai exact rapița, salcâm, tei și amestec de polifloră și floarea-soarelui“. În acest sfârșit de săptămână, acesta a oferit la târg, pe lângă produse apicole menționate şi cereale cu miere, iar pentru a mai încălzi atmosfera a oferit ceai şi colaci cu miere.
Produse tradiționale din carne afumate cu fum de lemn
Preparatele din carne produse în nordul Moldovei, de firma Sadova sunt considerate printre cele mai bune din țară, fiind de cea mai bună calitate. Violeta Ilciuc de la standul Sadova ne așteaptă în fiecare weekend să-i călcăm pragul: „Toate produsele noastre sunt tradiționale făcute la fum de lemn și vă așteptăm să achiziționați cea mai bună pastramă, cei mai delicioși cârnați tradiționali, mușchi, tobă, șunculiță țărănească și ruladă de curcan.“
...să nu uităm și de lavandă
Printre expozanți a fost și Andreea Găitan de la Ecoland Production care a venit pregătită pentru a îndura cele -8°C: „Pentru publicul vizitator avem săculeți de lavandă, ulei de sunătoare, miere polifloră cu lavandă, gălbenele și mentă, ulei esențial de mentă și de lavandă, ulei de gălbenele și nu în ultimul rând perne terapeutice.“
Beatrice Alexandra MODIGA
GALERIE FOTO
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences