Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Așteptări ale fermierilor pentru 2017

Așteptări ale fermierilor pentru 2017
Distribuie:   

Ing. Vasile Mocanu, mic fermier (4,5 ha de viță-de-vie), Vernești – Buzău:

„Cel mai important în 2017 cred că ar fi să fie respectată perioada de acordare a subvențiilor și în general ar fi de preferat un mai bun și rapid circuit al proiectelor depuse pentru accesarea fondurilor europene. Aici ne cam împotmolim noi. În ceea ce mă privește, am preferat să nu depind de sprijin, nici măcar nu am accesat bani pentru reconversie pentru că nu-mi place faptul că este enorm de multă birocrație. Când o să-mi replantez suprafața pesemne că am s-o fac cu eforturi proprii, dacă și la acea vreme vor fi la fel de greoaie procedurile de depunere a proiectului“.

Ing. Mihai Herișanu, Călinești – Argeș:

„După anul trecut – știți și dvs. cât de dificil climatic a fost – financiar stau rău. Și după ce că stau rău, n-am primit nici subvenția pentru 2016 pentru simplul motiv că sunt în eșantionul de control. În baza subvenției, am contractat un credit, ca să pot face lucrările de toamnă. Și sun mereu la APIA și aflu că încă nu se fac plățile. Acum spun că nu s-a aprobat încă bugetul. Ca mine sunt și alți fermieri: ei au să-mi plătească lucrări mecanice, dar n-au bani, că n-au primit subvenția și uitați așa ne-am blocat financiar. În plus, pentru că țin legătura cu mulți agricultori din zonă, avem o problemă pe care nici nu știu cum s-o calific în privința proiectelor pe fonduri europene. Și mă refer doar la „instalarea tânărului fermier“. Cum este posibil ca, din luna iulie, anul trecut, să nu mai fie verificat niciun proiect? Nu înțeleg în ce ritm se lucrează, dar dacă cei de la AFIR procedează astfel, ne mai întrebăm de ce sunt întârzieri ori nu luăm toți banii europeni?“

Ing. Ioan Andru, fermier, președintele Asociației producătorilor agricoli „Agraria 2008“ – Arad:

„Vă pot spune că așteptăm un an agricol bun. În zona noastră, din cauza ploilor s-a semănat târziu și nici nu s-au realizat toate suprafețele de grâu planificate. Sperăm să nu fie înghețuri. Altfel, sunt condiții (apă în sol) care să prefigureze un an favorabil. Din punct de vedere legislativ, nu știu, niciodată nu m-am priceput să evaluez componenta aceasta politică. Vedeți, nu este un lucru bun că nu avem un proiect pentru agricultură pe termen lung, cu principii și ținte generale de la care să nu se abată nimeni. Bun, de la o legislatură la alta flexibilizezi niște lucruri, dar principiile generale trebuie să rămână, să putem avea și noi, fermierii, o viziune, predictibilitate. Din acest motiv, vorbind despre legi, nu am nicio așteptare. Vă dau alt exemplu care să justifice circumspecția de care dau dovadă: noi lucrăm proiectele europene cu o firmă, nu contează numele. Ei îmi spun că lucrurile decurg foarte greu la AFIR. Adică, după 10 ani de experiență, ne-am fi așteptat ca toate procedurile să meargă mai repede; în realitate s-au complicat cumva. Sunt fel de fel de interpretări care diferă de la o zonă la alta, au întocmit niște ghiduri ale solicitantului cu elemente care nu se regăsesc în realitate. În loc să acumuleze experiență și să facă să funcționeze totul mai ușor, parcă e un blocaj general. De aceea spun că toată nădejdea e la Dumnezeu și la mine: Dumnezeu să țină cu noi și să avem condiții meteorologice bune, iar eu să fac tehnologie și producții mari. Am recoltă bună, o piață relativ liberă, deci ferma merge bine, atunci chiar nu mă mai interesează nici de politici agrare și de nimic altceva“.

Cristina Dîrjan – producător lavandă, județul Sălaj

„Pentru micii procesatori birocrația și taxele sunt la fel, cred că ar trebui diferențiate în funcție de cantitatea pe care o produc și o procesează. Diferențierea trebuie să îi vizeze și pe cei care preiau produse de la producători și se ocupă doar de procesare. Este dificil pentru cei mici care cultivă și produc, așa cum este exemplul meu și al familiei mele. Noi procesăm lavanda, pentru uz cosmetic și alimentar, de pe cele 2.5 ha ale noastre, nu preluăm de la alții. Vrem să procesăm florile cât mai diversificat, dar nu ne permitem să notificăm toate rețetele, așa cum se cere în acest moment. De aceea am avea nevoie să putem realiza circuitul cultură – producție – vânzare la un alt nivel, unul mai mic față de marii producători, cu altfel de reguli.“

Grigore Lainici – fermier județul Brăila

„De 27 de ani așteaptă fermierul român să aibă la conducerea agriculturii un om devotat satului românesc, un om care să găsească soluții sănătoase pentru problemele grave cu care se confruntă acesta. În schimb, a avut parte doar de politicieni care s-au dovedit incapabili să-și asume programe de dezvoltare rurală, preferând când și când să propună câte o măsură puțin populistă, dar care pe termen lung s-a dovedit nefolositoare. În acest moment este greu să găsim un astfel de om, nu cred că este imposibil, dar nici nu pot numi pe cineva capabil în totalitate și aici mă refer la noua structură de guvernare. Cât despre un așa-zis interes major al lui Dragnea pentru agricultură, cred că este doar pentru cei naivi și creduli. Aș prefera să fiu contrazis de realitatea ce va urma, însă slabe șanse!“

Cătălin Dumitroaia – crescător de animale, județul Suceava

„De la noua conducere a ministerului aș vrea mai multă seriozitate în privința subvențiilor. 2016 a fost un an dificil pentru noi, vremea a fost cum a fost, iar banii ne-au intrat în conturi foarte greu. Lună de lună stăteam și ne întrebam dacă se virează ceva, dacă continuăm cu același număr de animale sau reducem efectivul. În ultimii ani, după intrarea în UE, lucrurile au devenit mai dificile pentru crescătorii de animale, tot mai multe cerințe, tot mai multe controale și chiar și în aceste condiții am încercat să ne adaptăm și să respectăm ce avem de respectat. Deci să respecte și cei care au de respectat un termen de plată a subvențiilor.“

Vasile Panțiru – fermier, județul Ialomița

„Ne-ar trebui multe nouă, agricultorilor, și nu neapărat nouă celor care avem experiență în sector, ci mai degrabă celor care ar vrea să investească în agricultură și nu o fac. Tot aud că ne plângem, că avem pretenții, dar când am spus că ne trebuie multe nu am spus că ne trebuie multe subvenții, adică bani, cum înțeleg unii. Multe sfaturi avizate și programe pentru tinerii care ar putea începe o afacere în agricultură, în loc să plece peste hotare, să ridice agricultura altora cu propria sudoare. Pe noi ne omoară hârțogăraia și ne lăsăm păgubași să mai batem pe la ușile birourilor, în care de multe ori stă cine nu trebuie, pentru a obține cine știe ce aprobări sau avize necesare fermei. Astea nu-s pretenții, sunt necesități reale, din brazdă cum s-ar spune! Noi le mai înghițim, că avem experiență, dar cei care ne urmează tare mi-e că vor renunța și vor face lucruri mai ușoare, pentru că într-adevăr agricultura nu-i pentru oricine.“

Maria Bogdan
Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 3, 1-15 februarie 2017 – pag. 6-7-8

fermieri, 2017

Alte articole: