Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Nivelul de producție la rapiță se conturează din toamnă!

Nivelul de producție la rapiță se conturează din toamnă!
Distribuie:   

Cea mai importantă etapă premergătoare lucrării de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice și luând în considerare reglementările legale ,ne oferă o perspectivă asupra cantităților de elemente nutritive necesare culturii, ne facilitează alegerea formulei de îngrășământ potrivit și reprezintă baza pentru calcularea costurilor îngrășămintelor pentru fermă.

Cu ajutorul programului digital NutriGuide® acum puteți să planificați fertilizarea culturilor în doar câteva minute.

Importanța fertilizării cu NPK la rapiță !

Rapița este o cultură cu cerințe ridicate față de nutrienți. Asigurarea unui nivel optim de elemente nutritive pentru o dezvoltare normală a plantelor în toamnă este o condiție esențială pentru obținerea unor randamente ridicate.

Aportul de azot, fosfor și potasiu aplicat odată cu fertilizarea din toamnă trebuie să asigure plantelor o nutriție echilibrată din primele stadii de creștere, astfel încât plantele să dezvolte o tulpină și un sistem radicular puternic la intrarea în iarnă .

Fertilizarea cu azot – cantitatea de azot disponibilă pentru plante nu trebuie să depășească  40-50 kg N s.a/ha, ceea ce este suficient pentru ca planta să dezvolte 8-12 frunze înainte de iernare. Excesul de azot duce la creșterea excesivă a plantelor, rezistența redusă la temperaturi scăzute și favorizează apariția bolilor și dăunătorilor.

Fosforul este important pentru dezvoltarea rădăcinilor și a plantelor încă din primele etape de creștere.

Potasiul îmbunătățește regimul hidric al plantei, rezistența la stres și toleranța la temperaturi scăzute a culturi.

Întreaga cantitate de fosfor și potasiul este aplicată odată cu fertilizarea din toamnă.

Deficiența de fosfor pe soluri acide, compacte sau cu exces de umiditate si la temperaturi scăzute este evidențiată prin colorarea frunzelor în violet încă din toamnă.

Sulful este un alt element important pentru rapița. Plantele au nevoie de aproximativ 30-40 kg S/hectar. Deficiența de sulf poate să apară și în toamnă, ceea ce justifică aplicarea unei doze din toamnă și suplimentarea acesteia împreună cu azotul la începutul sezonului de vegetație în primăvară.

Îngrășămintele Complexe NPK de la LAT Nitrogen conțin sulf, facilitând o nutriție echilibrată pentru un start optim al culturii de rapiță.

Aplicarea înainte de semănat a îngrășămintelor tip NPK cu o solubilitate mare în apă , încorporate corespunzător este importantă deoarece rapița  își formează mugurii lăstarilor laterali  până în stadiul de 10 frunze ,din care în primăvară se vor forma ramificațiile cu sistemul floral.

Evitarea deficienței de elemente nutritive în acest stadiu este importantă pentru consolidarea potențialului productiv.

Recomandare

Pentru o planificare rapidă și corectă a fertilizării culturilor vă sfătuim să vă creați un cont gratuit și să utilizați programul digital ,,NutriGuide®- Consilierul online în nutriția plantelor,, de la LAT Nitrogen.

Pentru informații despre produse și tehnologii puteți accesa situl www.lat-nitrogen.com

rapita, cultura rapitei, NutriGuide, LAT Nitrogen, NPK

Alte articole: