Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Tur de vizitare la USV Iași. Săptămâna verde în comunitatea Științelor Vieții

Tur de vizitare la USV Iași. Săptămâna verde în comunitatea Științelor Vieții

Peste 2.500 de elevi din preuniversitar au vizitat campusul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași, în Săptămâna verde, care pentru o parte dintre grădinițe și școli s-a desfășurat în ultima săptămână din luna aprilie. Fie că au venit din județele Botoșani, Suceava, Vaslui sau Iași, au adus cu ei voie bună, veselie și mult entuziasm.

De ce au ales Științele Vieții din Iași? Pentru mediul academic modern, efervescent şi intercultural, menit să susțină atât dezvoltarea personală, cât şi profesională în domenii de actualitate, specifice științelor inginerești, a celor biologice şi a medicinei veterinare, în cel mai frumos campus din oraș, un mini-orășel dedicat tinerilor.

Totul începe din copilărie, iar, dacă nu suntem dispuși să încurajăm copiii să se apropie de natură și să o aprecieze, nu ne putem aștepta ca ei să o iubească și să o protejeze. Motiv pentru care comunitatea Științelor Vieții i-a primit cu brațele deschise, iar imaginile vorbesc de la sine!.

Turul de vizitare a constat în mai multe obiective specifice fiecărei facultății din structura Universității.

„Profesor Vasile Coțofan“, ce aparține de Facultatea de Medicină Veterinară, a fost pentru vizitatori un punct de atracție prin exponatele ce sunt piese conservate, reprezentând aproape toate speciile de animale domestice și unele sălbatice aparținând faunei României, unicate pe plan național și european. De asemenea, o colecție unică pentru eredopatologie, cu exemplare conservate prin mumifiere, a fost pusă la dispoziția vizitatorilor. Exponatele muzeului au o valoare fără echivalent pe plan european, care ilustrează într-o manieră unică posibilitățile explicabile ale anatomiei artistice a calului, rumegătoarelor, carnivorelor și păsărilor domestice.

Turul a continuat cu vizitarea Bazei hipice, în care cei mici i-au cunoscut pe Norocel, Novac și Yes, we can, cei trei cai de rasă de care au fost foarte încântați. De asemenea, au putut observa ce presupună o bază hipică, de la adăpostul pentru animale, până la un teren de antrenament sau un laborator de echitație.

Biobaza Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare a reprezentat bucuria supremă pentru preșcolari, precum și a elevilor în momentul în care au ajuns la capybara, iepurași, perechea de struți și șoarecii de laborator. Nici puișorii de prepeliță nu au trecut neobservați. Emoție, bucurie, fericire, empatie, zâmbete, îmbrățișări, prin toate aceste stări au trecut preșcolarii, chiar dacă unii dintre aceștia au prins și o vreme capricioasă.

Turul a continuat apoi, vizavi, la serele floricole și legumicole ale Facultății de Horticultură, de la 300 de specii floricole, printre care Strelitzia sau Pasărea paradisului, plăntuța carnivoră sau cupa maimuței, dar și numeroase specii de cactuși și diverse sortimente de mușcate. Zecile de răsaduri legumicole au atras elevilor atenția spre tot ceea ce presupune cultivarea plantelor, de la faza de răsad până în faza de fructificare și recoltare. Ultimul obiectiv de vizitare a fost sala de mecanizare a Facultății de Agricultură, utilajele agricole și piesele de utilaje, cucerindu-i pe viitorii fermieri.

Programul Săptămâna verde se desfășoară până 16 iunie 2023, fiecare unitate educațională din mediul preuniversitar având flexibilitatea să își aleagă o săptămână din această perioadă în care desfășoară activități legate de schimbările climatice și protecția mediului, înăuntru și în afara unității educaționale.

Programul Săptămâna verde este introdus pentru prima oară în anul școlar 2022-2023 în structura anului școlar, la nivel național.

Beatrice Alexandra MODIGA

Iasi, Saptamana Verde, USV Iasi

Alte articole: