Inundații + Risipă = ?
Este jale mare pentru agricultura românească. Sigur, nu pentru toată lumea anul acesta, cel puțin din punctul de vedere al vremii, a fost dezastruos. În special zonele din sud și din centrul țării au fost cele mai lovite da valuri succesive de secetă sau inundații. Așadar, toată lumea suferă, de la producători care-și văd producțiile periclitate, la consumator care scoate mai mulți bani din buzunar. Dar, pentru prima oară în ultimii foarte mulți ani dezastrele nu au fost doar în zona noastră, ci în întreaga Europă, ba chiar în întreaga lume la un nivel fără precedent până acum… De exemplu, inundațiile din Germania și cele din China au fost clasificate de specialiști ca fiind unice în ultima mie de ani. Și se pare că nicio țară nu a scăpat de calamități. De exemplu, în mass-media se vorbește de faptul că cel mai grav îngheţ din Brazilia din ultimele două decenii a adus o lovitură mortală tinerilor copaci de cafea, în condițiile în care cafeaua este crucială pentru economia țării. Apoi, inundaţiile din regiunea strategică în creşterea porcilor din China au afectat fermele şi au sporit ameninţările cu boli ale animalelor. Căldura arzătoare şi seceta au uscat culturile de pe ambele părţi ale frontierei SUA-Canada. Iar în Europa ploile torenţiale au blocat efectiv tractoarele în câmpurile îmbibate cu apă. Totul se petrece în condițiile în care niciun alt sector economic nu este mai la mila naturii precum agricultura. Așadar, putem să spunem că situația este cel puțin îngrijorătoare... Iar meteorologii avertizează că acesta este doar începutul și că, de la an la an, situația se va agrava și mai mult. Este clar că se întâmplă ceva de proporții epice. Oare chiar merităm asta? Se pare că da…
În altă ordine de idei, dar strâns „legat“ de rândurile de mai sus, potrivit unui nou raport realizat de World Wildlife Fund și citat de presă, o cantitate estimată la 2,5 miliarde de tone de alimente s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipită de retaileri sau consumatori la nivel global. Asta înseamnă aproximativ 40% din producţia mondială. Astfel, potrivit raportului care se bazează pe studiile realizate de FAO, 1,2 miliarde de tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor. La acestea se adaugă alt miliard de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor. Iar raportul WWF mai arată că ţările cu venituri mari şi medii din Europa, America de Nord şi Asia industrializată sunt responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial până la momentul recoltării. Asta contrar opiniei de până acum care arăta că țările sărace ar fi principalele responsabile de pierderi.
Și mai vorbim de foamete în condițiile în care atâta mâncare se duce pe apa sâmbetei?
Ion Bogdan