Romania

"Se poate și aici" un proiect pentru tinerii antreprenori băcăuani

"Se poate și aici" un proiect pentru tinerii antreprenori băcăuani
Distribuie:  

"Se poate și aici" este un proiect inițiat de Asociația "BronxPleople", ce are ca scop identificarea nevoilor tinerilor din județul Bacău, dar și motivarea lor de a se dezvolta socio-profesional în locul natal. În acest sens, la Bacău, în perioada 3-4 noiembrie a avut loc "Târgul de produse locale", una dintre activitățile proiectului, sprijinită de Consiliul Județean Bacău, în colaborare cu rețeaua internațională de hipermarket-uri Auchan. Totul a pornit din dorința de a le arăta tinerilor liceeni și producători, că Bacăul poate să reprezinte resursa lor financiară pe viitor.

Făcut de oameni pentru oameni!

Asociația BronxPeople este o familie tânără băcăuană înființată la începutul anului 2018, plină de resurse, energie, voință și dorință de a aduce o schimbare în județul Bacău, reprezentând un strop de speranță creat de oameni, pentru oameni. Tinerii vor afla ce înseamnă "antreprenoriatul" și posibilitățile care le sunt oferite de locul natal, precum și evidențierea culturii și a tradițiilor din zonă. Se dorește acest lucru, deoarece tinerii au nevoie de exemple puternice pentru a putea să își împletească visele.

Un bun exemplu că "Se poate și aici" ar fi chiar ei, deoarece ne zic că au fost luați prin surprindere de impactul avut cu această inițiativă. Pe viitor, aceștia promit că ne aduc proiecte mult mai ample și frumoase: „Dacă anul trecut, la începutul lunii noiembrie ne-ați fi spus ce vom realiza într-un an, nu v-am fi crezut! Eram o mână de oameni, 10 voluntari și 3 coordonatori, care nu voiam altceva decât să continuăm proiectele realizate de Clubul Sportiv Bronx Bacău, două la număr, de Crăciun și de Paște, începute în anul 2012. Schimbarea s-a realizat din momentul, când ni s-a mai alăturat o fostă sportivă, …acest lucru se întâmpla în luna decembrie. Astfel, am decis să încercăm și altceva și să punem bazele unei alte asociații; oficial în luna martie, a anului acesta a luat naștere "Bronx People". În acest moment, activitatea organizației noastre țintește coordonatele și nevoile a patru ramuri: tineret, social, cultură și educație, bazându-se pe o echipă de 40 de voluntari, al cărei primordial atuu, este tinerețea“, a precizat Daniela Varga, secretar Asociația BronxPeople.

Aceștia au realizat multe proiecte într-un timp scurt, unele dintre ele planificate luni întregi, iar altele făcute peste noapte, fapt ce îi ambiționează să continue și cu alte proiecte: „Cel mai mult ne dorim ca la anul să deschidem "Centrul Familial Maria Bronx", care va fi un cămin pentru 12 copii, ce vor face sport și vor simți căldura unei familii. De asemenea, ne dorim să continuăm și alte proiectele actuale, precum: "Shoebox", "Speranță pentru viață!", "Donează sânge!", "Coșulețul de Paște", "Se poate și aici" și "O nouă șansă", dar și să implementăm altele noi, respectiv să oferim burse elevilor, să promovăm specificul românesc prin intermediul festivalurilor și târgurilor. Totodată, ne gândim să punem bazele unui al doilea centru familial, mai mare, dar care în plus, să găzduiască ateliere de meserii, pentru ca atunci când un copil va pleca, el să poată întâmpina viața cu cea mai mare ușurință. Este multă muncă, dar când pui suflet, ai voință, și duci totul până la capăt, se poate realiza orice“, a  adăugat Daniela.

Dintre obiectivele asociație se pot enumera: incluziunea socio-profesională a tinerilor producători și antreprenori din județul Bacău, egalizarea șanselor tinerilor elevi din județ pe piața forței de muncă, dar și solidaritatea socială, responsabilizarea societății civile față de problemele acestor tineri. Astfel, prin intermediul proiectul se dorește identificarea nevoilor tinerilor din acest județ, dar și motivarea lor de a se dezvolta socio-profesional în locul natal.

…un magazin online cu produse locale

"Se poate și aici" este mai mult decât un proiect, prin faptul că se încearcă a se prezenta cele mai lăudabile reușite, deoarece tinerii au nevoie de exemple puternice pentru a prinde mai multă încredere în ei. Daniel Zodian, membru fondator al Asociației "BronxPleople", ne mărturisește faptul că se dorește a se investi în tineri, prezentându-le diverse oportunități și exemple, deoarece crede că România are viitor. „Ideea proiectului "Se poate și aici" a luat naștere în urma unei simple discuții avute în luna aprilie, grație dorinței noastre de a face un proiect, care să se adreseze tinerilor. Dorim să investim în ei, să le arătăm că drumul lor poate prinde contur și aici, în societatea care i-a crescut. Iar pentru a reuși acest lucru, trebuie să le arătăm că oportunități există și că exemplele sunt nenumărate. Am pornit de la faptul că acest lucru se poate realiza cel mai bine, arătându-le tot tineri, care și-au terminat studiile. Cu toate că, unii dintre ei au mai și plecat, s-au reîntors acasă și cred în continuare că, Romania are viitor. Și, astfel am realizat workshopuri, le-am arătat elevilor ce se poate realiza dacă muncești mult, îți dorești cu adevărat și pui suflet. Pe altă parte, dorim să le confirmăm și tinerilor întreprinzători că ceea ce au început, are viitor. O altă activitate a proiectului a fost realizarea unui site web, care conține informații despre aceștia, pe care oricine se poate înscrie, și care în următoarea perioadă va găzdui un magazin online, de unde se vor putea cumpăra produse locale“, a precizat acesta.

Bacăul consumă local

"Târgul de produse locale", una dintre activitățile proiectului, care a avut loc de curând în complexul Auchan Bacău a reunit, atât tinerii întreprinzători cât și elevii, din diverse domenii: servicii, panificație, patiserie, apicultură, conserve, pomicultură și lactate, adaugă Daniela: „Noi am reușit să găsim 20 de producători locali, cărora le-am călcat pragul, dar, dintre acestea au reușit să ajungă doar un număr de 15 antreprenori. Cert este că, Bacăul vrea produse locale! Spre bucuria noastră și a producătorilor, unii dintre aceștia nu au mai reușit să vină și duminică, deoarece au rămas fără produse. Nu se așteptau, la fel ca și noi, ca cererea să le depășească așteptările. Rezultatele pozitive ne încurajează să mai organizăm astfel de acțiuni, iar directorul magazinului Auchan, Gigi Mandici, ne încurajează și sprijină în acțiunile viitoare. Ceea ce ne dorim, constă în atragerea unui număr cât mai mare de tineri, care doresc să muncească, să investească în ei și să-și realizeze un viitor aici. Aceste târguri vor fi realizate periodic, dorind ca numărul producătorilor să crească. De asemenea, se va investi și în site-ul web și în magazinul online pentru a reuși să distribuim produsele băcăuane în toată țara. În plus, avem în vedere și deschiderea unui magazin cu aceste produse, și de ce nu, introducerea acestora în lanțurile comerciale.“

Cei interesați s-au putut bucura de o experiență plăcută, prin faptul că au putut degusta și cumpăra produsele autentice locale, respectiv alimente proaspete într-o gama variată, de la diferiți antreprenori, care s-au adunat la târg, din toate colțurile județului.

"Apartenența la neam și la țară, m-a făcut să deschid ceva în România"

La târg l-am găsit pe Cătălin Iftimie, un tânăr antreprenor din orașul Comănești, care a vrut să facă ceva mai mult… și astfel să rămână în locul natal. Acesta are 26 de ani, a absolvit "Ingineria produselor alimentare" și și-a deschis cu ajutorul programului Start-up Nation o patiserie, acasă. "Se poate și aici" este opinia acestui întreprinzător, care prin multă muncă, demonstrează că resursele există și că tinerii pot găsi oportunități. Nu este ușor, aceștia trebuie să fie deschiși, dar cert este faptul că, exemplele din jurul nostru și dorința de a crește, ne pot motiva să ne cerem un viitor aici, ne spune Cătălin: „După mai multe încercări în câmpul muncii, nu am fost mulțumit, deoarece am vrut mai mult. Odată ce am aflat de programul Start-up Nation, mi s-a părut interesant, am aplicat și astfel am reușit să pun lucrurile în mișcare. Ideea mea a fost să fac produse naturale (prăjituri de case, torturi, plăcinte etc.), tot ce ține de gama aceasta a dulciurilor, deoarece nu prea sunt, și de obicei așa ceva găsești în orașele mari. Este dificil, deoarece nu este o piața deschisă la așa ceva în acest moment, dar vreau să încerc! În viitorul apropiat aș vrea să deschid mai multe puncte de lucru, dacă o să reușesc să stabilizez această afacere.“

…întreprindere socială pentru tineri defavorizați

La Răcăciuni, Alexandra Anghel are într-un beci "Bunătăți de Răcăciuni". La standul de la târg, bunătățile frumos aranjate și pline de culoare, rând pe rând ne îndeamnă la degustare. Acesta lucrează la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, fiind o tânără de care este plină de entuziasm, deoarece ajută tinerii de la instituția la care lucrează, să le formeze anumite abilități și deprinderi: „În fiecare an, împreună cu toate persoanele din această instituție, încercăm să le formăm tinerilor, abilități și deprinderi de viață independentă pentru că este foarte important ca aceste persoane să își formeze aceste deprinderi pentru deschiderea către comunitate. Avem un spațiu generos și o livadă, unde cultivăm tot felul de bunătăți, iar toamna încercăm cu ajutorul tinerilor, de aici, de la noi, din instituție să punem tot felul de bunătăți pentru iarnă (compoturi, dulcețuri și murături), din care ei se bucură în tot sezonul rece. Cred că tineri ar avea foarte multe posibilități în România, în general pentru că suntem o țară cu multe resurse. Și nouă ne-ar plăcea ca pentru tinerii din instituția noastră să deschidem o întreprindere socială, prin care să promovăm toate aceste bunătăți și activități, pe care noi le desfășurăm împreună cu ei. Vrem să ne dezvoltăm și să creștem anul următor. Am investit într-un solar și prin urmare, producția noastră se va mări.“

Centrul Miorița sprijină tinerii cu dizabilități

Centrul Miorița este un centru în care stau oameni cu dizabilități și care se ocupă cu agricultura, respectiv legume, din care fac conserve. Centrul din apropierea orașului Bacău este un așezământ bine organizat, îngrijit dar mai ales, productiv. Aici nimeni nu stă! Toți muncesc și își știu foarte bine rolul în gospodărie. Un exemplu este Ciprian, un tânăr demn de admirat pentru voința și determinarea de care dă dovadă, în ciuda faptului nefericit că viața nu i-a permis să aibă parte de o dezvoltare a capacităților, la fel că noi toți. Toate persoanele care locuiesc la acest centru seamănă cu Ciprian. Le place să muncească: „Doar prin munca putem reuși. Când am venit la acest centru, nu știam ce este agricultură sau munca. Acum sunt bucuros că se vede rezultatul muncii mele.“

Cojocarul Bacăului face căciuli hazlii

Un alt om cu suflet mare, care își iubește țara, cultura și neamul este Rodian Stoian. Acesta are un atelier situat în subsolul unui bloc, unde croiește cușme și bundițe. De mult timp, acesta coase de mână opinicile și cojoacele, și dă formă și viață lemnului. Cu toate că a încercat să ducă un trai decent pe alte meleaguri, nu a putut rezista multă vreme: „Am fost plecat ca tot românul în altă parte, dar m-am reîntors în speranța că voi putea începe o altă identitate. De altfel, cred că un popor care nu are tradiție, credință și pământ, nu este popor! "Se poate și aici", numai să vrei să faci ceva, iar orice lucru cât de mic trebuie făcut cu dragoste. Cea mai mare durere este că nu găsesc ucenici pe care să îi învăț această frumoasă meserie.

Să încercăm …o fermă de caprine

Baciu Anton de 27 de ani,  împreună cu soția, Iuliana de 26 de ani, de la Ferma Baciu s-au reîntors din străinătate și au investit într-o fermă, unde cresc capre din rasă Saanen și valorifică laptele pentru a produce produse maturate. „Chiar dacă efortul este mare, când există voință, totul se poate realiza“, a precizat acesta.

Într-un sat, undeva pe dealurile Bijghirului, Silviu Adăscăliței este un tânăr de 36 de ani, care crește cca.160 de caprine și valorifica laptele făcând brânză, urdă, caș și cașcaval. Acesta ne bucură papilele gustative, cu rodul muncii întregii familii, de zi cu zi: „Am renunțat la Brașov, la un program de 8 ore și am revenit pe meleagurile natale. Nu aș mai da viața pe care o am acum. Vrem să creștem sănătoși, plini de viață și să educăm copii în spiritul muncii. Celor l-a început de drum le zic "Să încerce"! Eu unul nu regret!“

Beatrice Alexadra MODIGA

GALERIE FOTO

Bacau, tineri antrepenori, antrepenori, Consiliul Judetean Bacau, Auchan

Alte articole: